Ψυχολογία
01 Φεβρουαρίου 2019

Εκπαιδεύοντας τα παιδιά να χρησιμοποιούν την τεχνολογία σωστά

Αγνή Μαριακάκη

Ψυχολόγος, Κοινωνική Ερευνήτρια, Εκπαιδεύτρια

«Η κόρη μου δεν μπορεί να ξεκολλήσει από το κινητό της, το κρύβει κάτω από το γραφείο της, και παίζει με αυτό αντί να κάνει τα μαθήματά της».

«Με απασχολεί που το παιδί μου πέφτει για ύπνο στις δέκα, και πάει έντεκα και δώδεκα η ώρα για να κοιμηθεί, επειδή ανταλλάσσει μηνύματα με τον κολλητό του».

«Μπορεί να ξεχαστεί παίζοντας παιχνίδια στον υπολογιστή για ώρες ολόκληρες, και μόνο με γερό καυγά που κουρελιάζει τα νεύρα και των δύο μας, ξεκολλάει να κάνει και κάτι άλλο».

Πώς μπορούμε λοιπόν σαν γονείς να κατευθύνουμε τα παιδιά μας στη σωστή  χρήση του υπολογιστή, χωρίς ακρότητες;

Ξεκινήστε νωρίς
Δεν θα είναι το ίδιο εύκολο να καθοδηγήσετε ένα παιδί στην καλή χρήση του κινητού όταν είναι 15 ετών, όσο όταν είναι 8 ετών. Δεν είναι και τόσο απλό να επιβληθεί κανείς σε νεαρούς έφηβους που όλος τους ο κόσμος, οι φίλοι τους, τα ενδιαφέροντά τους βρίσκονται σε πλήρη θέα στο Instagram και στο Facebook,  στον υπολογιστή όσο και στο κινητό. Αλλά και ποτέ δεν είναι αργά. Ξεκινήστε με απλά, μικρά βήματα. Οι καυγάδες γονιών κι εφήβων πάνω στη χρήση του κινητού και του υπολογιστή έχουν υπάρξει ομηρικοί. Αλλά όχι αποτελεσματικοί. Θα πετύχετε περισσότερα με τη συζήτηση και το φιλότιμο.

Βάλτε τους κανόνες
Βάλτε τους κανόνες πρώτα στον εαυτό σας.
Δεν συνειδητοποιούμε πόσο εμείς οι ίδιοι οι ενήλικες είμαστε συχνά αντίστροφα παραδείγματα σε σχέση με αυτά που ζητάμε από τα παιδιά μας. Γι’ αυτό βάλτε κανόνες πρώτα στον εαυτό σας και μετά και στα παιδιά, δηλαδή:

--Όχι κινητά στο τραπέζι του φαγητού. Είναι χρόνος ιερός, αφιερωμένος στην απόλαυση του φαγητού και στην επαφή μεταξύ μας.

--Δεν χρησιμοποιούμε το κινητό μέσα στο αυτοκίνητο, αυτό το χρόνο μπορούμε να τον αξιοποιούμε κουβεντιάζοντας.

--Δεν χρησιμοποιούμε το κινητό σαν ξυπνητήρι, όσο κι αν είναι ευκολότερο. Κι αυτό γιατί εύκολα γίνεται το πρώτο πράγμα που κάνουμε με το που ανοίγουμε τα μάτια, και το τελευταίο που κάνουμε πριν κοιμηθούμε.

--Επιβάλλετε στα παιδιά να απέχουν από το κινητό ή τον υπολογιστή για τουλάχιστον μισή με μία ώρα πριν τον ύπνο. Μελέτες έχουν δείξει ότι η οθόνη πριν τον ύπνο δεν συνεισφέρει σε ξεκούραστο ύπνο, το αντίθετο μάλιστα.

Συζητάτε με τα παιδιά 
Μην επιβάλλετε κανόνες, χωρίς πρώτα να έχετε συζητήσει με τα παιδιά, και χωρίς αυτά να έχουν καταλάβει πλήρως τους προβληματισμούς σας. Εξηγήστε τους πόσο κατανοείτε τη σαγήνη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, των παιχνιδιών και της διασκέδασης online. Συζητήστε όμως και τη σημασία και τη δύναμη που έχει ο αυτοέλεγχος, η ικανότητα να λέει κανείς «όχι». Πόση σημασία έχει να ξέρει κανείς να επιλέγει και να προσέχει. Δηλαδή να προσέχει τι παρουσιάζει, τι αναρτά, και να προσέχει τι υιοθετεί: λέμε όχι στα παιχνίδια με βία, όχι σε αλόγιστη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όχι σε αναρτήσεις πληροφορίες προσωπικές, όχι σε αναρτήσεις που εκθέτουν.

Όλα ξεκινούν από εμάς τους γονείς
Τι χρόνο περνάμε με τα παιδιά μας; Αν κάθε μας επαφή είναι μόνο κήρυγμα, συμβουλές, έλεγχος, εντολές… ναι, τότε τα παιδιά θα στρέφονται online για να ξεσκάσουν, και καμιά παρατήρηση δεν θα τα κάνει να παρατήσουν αυτή τη διέξοδο. 
Όταν επιδιώκουμε να περνάμε με τα παιδιά μας χρόνο επαφής, παιχνιδιού, ανεμελιάς, απλής καθημερινής κουβέντας, αν ενθαρρύνουμε το παιχνίδι, τη βόλτα έξω, την άσκηση, τον αθλητισμό, αν καλούμε στο σπίτι τους φίλους και συμμαθητές τους, τότε αυτά «γεμίζουν» από αυτή την επαφή, τόσο που να έχουν λιγότερο ανάγκη τη φυγή στον ψηφιακό διασκεδαστικό κόσμο. 

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK