Ψυχολογία
02 Αυγούστου 2022

5 αποφάσεις που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή σου

Αγνή Μαριακάκη

Ψυχολόγος, Κοινωνική Ερευνήτρια, Εκπαιδεύτρια

Οι 5 αυτές αποφάσεις αυτές βασίζονται στις αρχές του Behavioral Activation Therapy. Οι 5 αποφάσεις που μπορούν να σε οδηγήσουν σε μια καλύτερη ζωή.
Πώς μπορείς να κάνεις τις επιλογές που θα σε στηρίξουν, θα σου δώσουν τη δύναμη και το θάρρος που χρειάζεσαι για να προχωρήσεις μπροστά, να τολμήσεις τις αλλαγές που χρειάζεσαι και να μεταμορφώσεις τον εαυτό σου;

 1. Η απόφαση του «κλαδέματος»
  Κάθε οργανισμός στη φύση, κάθε φυτό, κάθε δέντρο αναπτύσσεται καλύτερα όταν κλαδεύτε, όταν φεύγουν τα ξερά, οι γερασμένοι ιστοί, όταν μένει το υγιές κλαρί και το κλάδεμα του δίνει τον χώρο να αναπτυχθεί και να καρποφορήσει.
  Η πιο σπουδαία απόφαση είναι να αυτοκλαδέψεις ό,τι σου είναι βάρος, αχρείαστο, επιβαρυντικό, ό,τι σε εμποδίζει να αναπτυχθείς και σε βγάζει από την ισορροπία σου. Η ερώτηση βέβαια είναι το πώς «κλαδεύεις» ανθρώπους, δουλειές, κακίες, προδοσίες, αδικίες και ένα κακό παρελθόν. Θέλει τρόπο! Για να μπορείς να αυτοκλαδεύεις, πρέπει να μπορείς και να πετάς πράγματα. Το πρώτο και ευκολότερο βήμα είναι για εξάσκηση να ανοίξεις τις ντουλάπες σου και να δώσεις ή να ανακυκλώσεις από τα πράγματά σου ό,τι δεν σε συγκινεί βαθιά και όμορφα από το παρελθόν σου. Εκπαίδευσε τον εαυτό σου να αδειάζει, να ξεφορτώνεται, να κάνει χώρο για το καινούργιο.
  Μένεις κολλημένος στα παλιά, στους παλιούς πόνους;
  Αυτό σημαίνει ότι δεν θα σου συμβούν καινούργια, πιο ωραία πράγματα και αμέσως μετά κοίταξε να κλαδέψεις γερά τις αναμνήσεις σου. Υπάρχουν πιστεύω και στη δική σου ζωή βιώματα, λόγια πίκρα, απορρίψεις που έχεις δεχτεί, προσβολές και προδοσίες που τα φυλάς στο εικονοστάσι της ψυχής και δεν σε βοηθούν. Κλάδεψε τις αναμνήσεις σου με το να λες σε ό,τι σε έχει πληγώσει «αποφασίζω να μην με καθορίζει πια η οδυνηρή ανάμνηση! Θα είμαι καλά! …και ξανά… και ξανά…»
 2. Η απόφαση της αυτοθεραπείας
  Είναι η επόμενη βελτιωτική σου απόφαση. Υπάρχουν πολλές έρευνες που λένε πως τα τρία στοιχεία που κινητοποιούν τους ανθρώπους και τους πάνε μπροστά είναι το τρίπτυχο: Ενδυνάμωση - Υποστήριξη – Αναγνώριση
  Αναθέτουμε όμως τα τρία αυτά πολύτιμα στοιχεία σε εξωτερικούς παράγοντες. Περιμένουμε δηλαδή να βρούμε υποστήριξη, αναγνώριση, σχεδόν εξ ολοκλήρου, από εξωτερικές πηγές, από εθισμούς, από εμπειρίες και βιώματα, από ψυχολόγους, από το διαδίκτυο, από συγγενείς. Εσύ ο ίδιος είσαι ο πρώτος ψυχοθεραπευτής του εαυτού σου! Πράξη αυτό-θεραπείας είναι το να ξεμπερδεύεις με τα «γιατί». Γιατί να μου συμβεί αυτό το πρόβλημα, γιατί να έχω αυτό το πρόβλημα στη δουλειά, γιατί να έχω αυτό το πρόβλημα συντρόφου, γονιού, παιδιού, υγείας, οικονομικό. Σε κάθε τέτοιο «γιατί» η απάντηση ας είναι σταθερά μια! Το σύστημά μου εκσυγχρονίζεται πάλι! Κάτι έχω τώρα να μάθω! Τα προβλήματά σου είναι το μονοπάτι προς τη δύναμή σου! Πάρε την απόφαση αλλιώς θα μείνει στάσιμος με τις απορίες σου. Αποφάσισε την αυτό-θεραπεία σου!
 3. Η απόφαση της δημιουργίας
  Είναι η τρίτη απόφαση που καλυτερεύει τη ζωή. Είναι ο άνθρωπος που δημιουργεί, αντλεί ευχαρίστηση, ικανοποίηση, ενθουσιασμό, νόημα για τη ζωή του. Νομίζουμε πως δημιουργία είναι να είσαι ο Λεονάρντο ντα Βίντσι ή ο Μιχαήλ Άγγελο και ασημαντοπιούμε αυτά για τα οποία είμαστε ικανοί. Μην ταυτίζουμε τη δημιουργία με τη μεγαλοφυΐα ή το ταλέντο. Σκέψου τι είναι αυτό στη ζωή σου που αποτελεί την προσωπική σου δημιουργική έκφραση. Η μαγειρική, η κηπουρική, η ζωγραφική, το ψαροντούφεκο, να παίζεις βόλεϊ, να ντύνεσαι ωραία, να φτιάχνεις όμορφες παρέες, να στολίζεις το σπίτι σου…; Όταν λοιπόν, συνειδητά αποφασίζεις ποια είναι η δική σου δημιουργική έκφραση, τότε δημιουργείς σιγά-σιγά ένα θεραπευτικό φράγμα, που κρατά σε υγιή πλαίσια το στρες, το άγχος, την ένταση και την κατάθλιψη.
 4. Η απόφαση του αυτοσεβασμού
  Είναι 100% απόφαση που παίρνεις κάθε μέρα μπροστά στον καθρέφτη σου το πρωί, δηλαδή κάθε πρωί χτίζεις την αυτολύπηση σου «πώς έγινα έτσι, τι θα κάνω με τα κιλά μου, με τα σπυριά μου, με το δεξί μου φρύδι, με τις αποτυχίες μου, με το κακό το ριζικό μου…» ή θα χτίζεις την αυτοεκτίμησή σου;
  Σκέψου τρία πράγματα που εκτιμάς τον εαυτό σου, μάλλον τα πέντε, τα είκοσιΑν τα έχεις στο μυαλό σου, τότε κάνεις τον κόσμο πραγματικά καλύτερο! Επειδή υπάρχει ένα άτομο που παίρνει αγάπη από σένα, ο εαυτός σου δηλαδή! Εάν ο εαυτός σου δεν παίρνει εκτίμηση και αγάπη από σένα, αυτοσεβασμό δηλαδή, δεν θα πάρει από κανέναν! Αυτό είναι νόμος! Θα σε υποτιμήσουν, δεν θα σε υπολογίζουν γιατί εκπέμπεις αόρατα ένα σινιάλο που λέει ότι είσαι ασήμαντος, θα σε πατήσουν, γιατί εσύ δε δίνεις αξία στον εαυτό σου, δεν τον σέβεσαι! Άλλο βέβαια να είσαι ο αλαζόνας, ο εξυπνάκιας, να παριστάνεις τον σπουδαίο και τον ανώτερο στους άλλους κι άλλο να αποφασίζεις τον αυτοσεβασμό και την εκτίμηση στις δυνατότητές σου!
 5. Πυρηνική αφοβία
  Είναι πολύ καλό να φοβάσαι διότι είναι πηγή προστασίας, άμυνας, προετοιμασίας και οργάνωσης. Όμως ακόμα κι όταν είσαι στα βαθύτερα σκοτάδια, στα δυσκολότερα προβλήματα, θα ήταν καλό να μπορείς να μπεις συνειδητά σε ένα βαθύ πυρηνικό μέρος της καρδιάς σου, όπου μπορείς να νιώθεις άφοβος και δυνατός. Ανάπνευσε βαθιά και πες ατρόμητα «Είμαι καλά και είμαι ασφαλής»!