Ένα γεγονός που συνέβη όταν ο Λέων Γ’, ο Ίσαυρος βρισκόταν πάλι στο θρόνο. Ένα γεγονός που δίχασε τους Βυζαντινούς κι έβλαψε την εκκλησία και το κράτος.
Ποιο γεγονός ήταν αυτό;
Το γεγονός αυτό δεν είχε σχέση με πόλεμο. Ήταν απλά μια απόφαση. Μια απόφαση που πήραν ο Λέοντας Γ' και ο Κωνσταντίνος Ε'.
Τι έλεγε αυτή η απόφαση και δίχασε τους Βυζαντινούς;
Απαγόρευε στο λαό να προσκυνάει και να λατρεύει τις εικόνες των Αγίων. Υποχρέωνε δε, τους κληρικούς και τους μοναχούς, πρώτα να υπηρετούν στο στρατό και μετά να γίνονται ιερείς ή μοναχοί.
Ποιοι αντέδρασαν περισσότερο σε αυτήν την απόφαση και γιατί;
Πρώτα απ΄όλα αντέδρασαν οι κληρικοί, αλλά και ο λαός αναστατώθηκε πολύ. Άλλοι συμφωνούσαν και άλλοι διαφωνούσαν με αυτήν την απόφαση. Χωρίστηκαν στα δύο:
Οι εικονομάχοι (εικόνα+μάχη= μάχομαι την εικόνα): συμφωνούσαν να μην προσκυνούν τις εικόνες.
Οι εικονολάτρες (εικόνα+λατρεία= εικονολάτρης): θέλανε να λατρεύουν τις εικόνες και να τις προσκυνούν.
Τελικά ποιοι επικράτησαν;
Αφού πέρασε ένας αιώνας με καταστροφές ναών, μοναστηριών και έργων τέχνης, με φυλακές και εξορίες, με ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους και διαμάχες του Βυζαντίου με τη Δυτική εκκλησία, δόθηκε επιτέλους ένα τέλος!
Ο Λέων Γ’, ο Ίσαυρος, έδωσε το τέλος;
Ο Λέων, που τόσο δοξάστηκε για την επιτυχία του με τον πόλεμο εναντίον των Αράβων, τώρα θεωρήθηκε υπεύθυνος για αυτή τη διαμάχη. Αυτός είχε πάρει την απόφαση να μην προσκυνάνε τις εικόνες και τώρα θεωρήθηκε ο υπαίτιος αυτής της μεγάλης αναταραχής. Αυτή τη φορά έκανε την αρχή, δεν έδωσε το τέλος.
Τελικά πώς ξεπεράστηκε η κρίση που είχε ξεσπάσει;
Η αυτοκράτειρα Θεοδώρα, για να ηρεμήσει τους πιστούς και να παρθεί μια δίκαιη απόφαση, συγκάλεσε την Ζ’ Οικουμενική Σύνοδο το 843 μ.Χ. Στη Σύνοδο αποφάσισαν να αναστηλώσουν τις εικόνες, αλλά οι πιστοί να μην λατρεύουν την εικόνα και τα υλικά που την αποτελούν, αλλά να λατρεύουν μόνο τον άγιο που συμβολίζει.
Μετά από την απόφαση της οικουμενικής Συνόδου σταμάτησαν οι διαμάχες των πιστών;
Μετά την οικουμενική Σύνοδο, όλοι έμειναν ικανοποιημένοι και η εκκλησία μας τιμά αυτή τη συμφιλίωση με μια γιορτή. Είναι η γιορτή για την αναστήλωση των εικόνων. Γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή των νηστειών πριν το Πάσχα και ονομάζεται «Κυριακή της Ορθοδοξίας».
Εγγραφείτε στο brainy.gr και κατανοήστε την Ιστορία με την αφήγηση της Κάρμεν Ρουγγέρη.