Τι σχέση μπορεί να έχει η συνισταμένη δύναμη με την κίνηση που θα κάνει τελικά ένα σώμα;
Δοκίμασε για μια ακόμα φορά, να σπρώξεις το βιβλίο σου, πάνω στο γραφείο. Αυτό που θα παρατηρήσεις, είναι ότι μόλις σταματήσεις να σπρώχνεις, το σώμα σταματά. Η επιφάνεια του γραφείου δεν είναι λεία, θα ασκείται μια δύναμη τριβής στο βιβλίο, με κατεύθυνση αντίθετη από αυτή της κίνησης του.
Ωστόσο, αν μεταφέραμε αυτό το βιβλίο στο διάστημα, για παράδειγμα σε έναν διαστημικό σταθμό και του δίναμε λίγη ώθηση θα έβλεπες ότι το βιβλίο θα συνέχιζε να κινείται αδιάκοπα στην ίδια ευθεία και με σταθερή ταχύτητα.
Δεν θα υπήρχε δηλαδή καμία δύναμη για να το σταματήσει.
Μπορεί ο Γαλιλαίος να μην είχε κατά νου το 1630 περίπου, διαστημικούς σταθμούς, αλλά ισχυρίστηκε κάτι ότι ένα τέλεια λείο αντικείμενο πάνω σε μια επίσης τέλεια λεία οριζόντια επιφάνεια θα μπορούσε να κινείται επ’ άπειρο σε ευθεία γραμμή.
Λίγο αργότερα, ο Νεύτωνας διατύπωσε αυτή την ιδέα ακόμα πιο ολοκληρωμένα, χρησιμοποιώντας την έννοια της δύναμης.
Σύμφωνα λοιπόν με τον 1ο Νόμο του Νεύτωνα για την κίνηση των σωμάτων: Ένα σώμα συνεχίζει να παραμένει ακίνητο ή να κινείται ευθύγραμμα και ομαλά εφόσον δεν ασκείται σε αυτό δύναμη ή η συνολική (συνισταμένη) δύναμη που ασκείται πάνω του είναι μηδενική.
Ο 1ος λοιπόν, νόμος του Νεύτωνα, συνδέεται και με μία ακόμα ιδιότητα των σωμάτων: την αδράνεια.
Αδράνεια είναι η τάση των σωμάτων να αντιστέκονται σε οποιαδήποτε μεταβολή της κινητικής τους κατάστασης (ταχύτητας). Αν ένα σώμα ήταν ακίνητο, θέλει να παραμείνει ακίνητο, ενώ εάν έχει ταχύτητα, θέλει να την διατηρήσει σταθερή.
Τι περιγράφει ο 3ος νόμος του Νεύτωνα;
Φαντάσου ότι μία συμμαθήτρια σου στέκεται μπροστά από έναν τοίχο, φορώντας πατίνια ρόλερ. Αν σπρώξει τον τοίχο, τι περιμένεις ότι θα συμβεί; Προφανώς θα κινηθεί προς τα πίσω.
Γιατί όμως; Με βάση όσα έχουμε πει μέχρι τώρα, το μόνο που κάνει είναι να ασκεί με το χέρι της μία δύναμη στον τοίχο. Αφού είναι αρχικά ακίνητη, και τελικά κινείται προς τα πίσω, σημαίνει ότι απέκτησε ταχύτητα, δηλαδή κάποιος της άσκησε δύναμη. Ποιος όμως;
Σύμφωνα με τον 3ο Νόμο του Νεύτωνα:
Όταν ένα σώμα ασκεί δύναμη σ' ένα άλλο σώμα (δράση), τότε και το δεύτερο σώμα ασκεί δύναμη ίσου μέτρου και αντίθετης κατεύθυνσης στο πρώτο (αντίδραση).
Ή με πιο απλά λόγια:
Σε κάθε δράση αντιστοιχεί πάντα μια αντίθετη αντίδραση.