My brainy
10 Ιανουαρίου 2023

Πώς γίνεται η αναπαραγωγή στον άνθρωπο;

brainy

Εκπαιδευτική Ομάδα

Τα όργανα του αναπαραγωγικού συστήματος στον άνδρα και στη γυναίκα

Κατ’αρχήν η αναπαραγωγή στον άνθρωπο γίνεται με Αμφιγονία με τη συνεργασία του αρσενικού και του θηλυκού αναπαραγωγικού συστήματος.

Το ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα περιλαμβάνει:

α. Τους Όρχεις (2) των οποίων ο ρόλος είναι η παραγωγή σπερματοζωαρίων. Οι όρχεις περιβάλλονται από το όσχεο, το οποίο προστατεύει τους όρχεις κι εξασφαλίζει την κατάλληλη θερμοκρασία για την παραγωγή σπερματοζωαρίων.

β. Τις επιδιδυμίδες (2)

γ. Τους σπερματαγωγούς (2) για τη μεταφορά σπερματοζωαρίων από τους όρχεις στην σπερματοδόχο κύστη.

δ. Τις σπερματοδόχες κύστεις (2)

ε. Τον προστάτη του οποίου ο ρόλος είναι η απελευθέρωση εκκριμάτων για τη δημιουργία του σπερματικού υγρού, δηλαδή του σπέρματος.

στ. To πέος μέσω του οποίου διέρχεται η ουρήθρα, κι ο ρόλος τους είναι η έξοδος του σπέρματος.


Ποια όμως είναι η πορεία των σπερματοζωαρίων;

Από τους όρχεις τα σπερματοζωάρια οδηγούνται μέσω του σπερματικού πόρου στην σπερματοδόχο κύστη. Εκεί το υγρό που περιέχει σπερματοζωάρια εμπλουτίζεται με τα εκκρίματα του προστάτη, όπου σχηματίζεται το σπέρμα, το οποίο μέσω της ουρήθρας οδηγείται προς τα έξω κατά τη διάρκεια της εκσπερμάτωσης. Η εκσπερμάτωση μπορεί να συμβεί και κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η παραγωγή των σπερματοζωαρίων είναι συνεχής, οπότε αν δε συμβεί εκσπερμάτωση,  αυτά απορροφώνται.

Το θηλυκό αναπαραγωγικό σύστημα περιλαμβάνει:

α. Τις ωοθήκες (2) των οποίων ο ρόλος είναι η παραγωγή και απελευθέρωση των ωαρίωνΑνώριμα ωάρια υπάρχουν στις ωοθήκες των κοριτσιών από τη γέννησή τους. Η ωρίμανσή τους αρχίζει κατά την εφηβεία. (μεταξύ 12-15 ετών)

β. Τις σάλπιγγες (2) των οποίων ο ρόλος είναι η μεταφορά του ωαρίου ή του εμβρύου στη μήτρα. Στις σάλπιγγες γίνεται και η συνάντηση του ωαρίου με το σπερματοζωάριο κι ως εκ τούτου γονιμοποίηση.

γ. Τη μήτρα της οποίας ο ρόλος είναι η υποδοχή του γονιμοποιημένου ωαρίου, δηλαδή του ζυγωτού, όπως επίσης η εγκατάσταση και ανάπτυξη του εμβρύου.

δ. Ο κόλπος και το αιδοίο μέσω των οποίων γίνεται η έξοδος του εμβρύου, η έξοδος των εκκριμάτων της εμμήνου ρήσεως και η είσοδος των σπερματοζωαρίων.

-- Στις ωοθήκεςκάθε 28 περίπου μέρες ωριμάζει ένα ωάριο εναλλάξ από κάθε ωοθήκη. Το ωάριο αυτό ελευθερώνεται στη σάλπιγγα. Η ωρίμανση και απόπτωση του ωαρίου στη σάλπιγγα ονομάζεται ωορρηξία.

Tο ταξίδι της ζωής, της δημιουργίας του ανθρώπου, παρακολουθώντας την πορεία ενός σπερματοζωαρίου.

Από τη στιγμή λοιπόν που τα σπερματοζωάρια εισέλθουν στον κόλπο της γυναίκας, τείνουν να κινηθούν προς όλες τις κατευθύνσεις. Πολλά από αυτά πηγαίνουν στη μήτρα κι από εκεί στις σάλπιγγες, όπου και συναντούν το ωάριο κι εκεί κάποιες φορές γίνεται και η γονιμοποίησή του. Το γονιμοποιημένο ωάριο πηγαίνει στη μήτρα της οποίας τα τοιχώματα γίνονται παχύτερα για να δεχτούν το νεαρό έμβρυο κι εμφυτεύεται στο ενδομήτριο. Η εμφύτευση γίνεται 3-4 μέρες μετά την άφιξη του ωαρίου.

Αν τώρα δε γίνει γονιμοποίηση το ωάριο αποβάλλεται από το σώμα. Μαζί με το ωάριο αποβάλλονται βλέννααίμα και κυτταρικά υπολείμματα. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται έμμηνη ρήση ή περίοδος και γίνεται κάθε 28 μέρες.

Για να γίνει γονιμοποίηση χιλιάδες σπερματοζωάρια περιβάλλουν το ωάριο, μόνο όμως ένα θα το γονιμοποιήσει κι αυτό γιατί αμέσως μετά την είσοδο του πρώτου σπερματοζωαρίου μέσα στο ωάριο, σχηματίζεται μια μεμβράνη γύρω από το γονιμοποιημένο ωάριο, η οποία παρεμποδίζει την είσοδο άλλων σπερματοζωαρίων. Έτσι έχουμε το σχηματισμό του ζυγωτού, το οποίο μέχρι να πέσει στη μήτρα διαιρείται και σχηματίζεται μια μάζα κυττάρων, το έμβρυο το οποίο τελικώς εμφυτεύεται στο ενδομήτριο.

Η κύηση ξεκινά με την εμφύτευση του εμβρύου και διαρκεί 9 μήνες.

--> Για τις πρώτες 10 εβδομάδες το έμβρυο προσλαμβάνει τις θρεπτικές ουσίες από τα αιμοφόρα αγγεία του ενδομητρίου.

--> Μετά την 10η εβδομάδα σχηματίζεται ο ομφάλιος λώρος κι ο πλακούντας που συνδέει το έμβρυο με το κυκλοφορικό σύστημα της μητέρας για να παίρνει τις απαραίτητες για την ανάπτυξή του ουσίες και το 02 .

Το έμβρυο βρίσκεται μέσα στον αμνιακό σάκο, ο οποίος περιέχει το αμνιακό υγρό.

--> Μετά από 9 μήνες το έμβρυο παίρνει την κατάλληλη θέση (με το κεφάλι προς τα κάτω) και είναι έτοιμο για την έξοδό του από τη μήτρα, δηλαδή τον τοκετό. Ο αμνιακός σάκος σπάειαποβάλλεται το αμνιακό υγρό και με συσπάσεις της μήτρας ....και πολύ πόνο στη μητέρα, το έμβρυο ωθείται έξω από το σώμα της μητέρας.

Κάποιες φορές δύο ή και περισσότερα σπερματοζωάρια γονιμοποιούν δύο ή περισσότερα ωάρια, με αποτέλεσμα να έχουμε δίδυμεςτρίδυμες κ.λπ. κυήσεις, με παιδιά τα οποία ονομάζονται διζυγωτικά δίδυματριζυγωτικά τρίδυμα κ.λπ., τα οποία προκύπτουν από διαφορετικούς ξεχωριστούς αμνιακούς σάκους και γι' αυτό το λόγο τα παιδιά αυτά μοιάζουν μεταξύ τους σαν κανονικά αδέλφια. Όμως κάποιες φορές ένα ωάριο γονιμοποιείται από ένα σπερματοζωάριο και κατά τη διαίρεση του ζυγωτού συμβαίνει διαχωρισμός των κυττάρων με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν δύο έμβρυα σε ξεχωριστούς ή στον ίδιο αμνιακό σάκο. Αυτά είναι τα μονοζυγωτικά  δίδυματρίδυμα κ.λπ., που μοιάζουν πολύ μεταξύ τους και έχουν πάντα το ίδιο φύλο.

Εγγραφείτε στο brainy και μάθετε τα πάντα με θεωρία και ασκήσεις για την Βιολογία Γυμνασίου.