Eκπαίδευση
22 Αυγούστου 2023

10 Back-to-school συμβουλές για παιδιά και γονείς

brainy

Εκπαιδευτική Ομάδα

Η νέα σχολική χρονιά σημαίνει νέους φίλους, δασκάλους, ρούχα και αίθουσες διδασκαλίας. Είναι φυσιολογικό για τα παιδιά, όπως και για τους γονείς, να αισθάνονται άγχος για την επιστροφή στο σχολείο. Ακολουθούν μερικοί απλοί τρόποι για να διευκολύνετε τη μετάβαση από την καθημερινότητα των διακοπών στη σχολική πραγματικότητα.

Πώς θα προετοιμάσετε ομαλά τη μετάβαση των παιδιών για την επιστροφή στο σχολείο;

Όποια και αν είναι η ηλικία τους, πολλά παιδιά ανησυχούν για την έναρξη του σχολείου ή την επιστροφή στο σχολείο. Υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να χαλαρώσετε το μυαλό τους και να τους βοηθήσετε να προετοιμαστούν για τη νέα σχολική χρονιά.

1. Κοιμάμαι νωρίς, ξυπνάω νωρίς

Η επιστροφή σε ένα σχολικό πρόγραμμα ύπνου , δεν θα συμβεί εν μία νυκτί! Λίγες εβδομάδες πριν ξεκινήσει το σχολείο, βάλτε το παιδί σας να πηγαίνει για ύπνο νωρίτερα. Οι ήπιες δραστηριότητες, όπως το βραδινό μπάνιο και το διάβασμα ενός εξωσχολικού βιβλίου πριν από τον ύπνο, θα βοηθήσουν ιδιαίτερα το παιδί να χαλαρώσει.

2. Επαναφορά της ρουτίνας

Η καθιέρωση μιας συνεπούς ρουτίνας είναι σημαντική για τα παιδιά. Γράψτε τα βήματα της καθημερινής ρουτίνας και εφαρμόστε τα μαζί με το παιδί σας. Το βράδυ, αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, να ζωγραφίσετε παρέα, να μοιραστείτε τα νέα της ημέρας όλη η οικογένεια μαζί, το βούρτσισμα των δοντιών, το μπάνιο και το διάβασμα πριν από τον ύπνο.

3. Ενθαρρύνετε την ανεξαρτησία του

Τα παιδιά που διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στην προετοιμασία της επιστροφής στο σχολείο - όπως η επιλογή και η οργάνωση σχολικών ειδών και αγοράς καινούριων ρούχων - είναι πιο πιθανό να ενθουσιαστούν με την επιστροφή στο σχολείο, γεγονός που με τη σειρά του διευκολύνει τον εκνευρισμό ή το άγχος τους. Είναι το παιδί σας αρκετά μεγάλο για δουλειές, όπως το άδειασμα του πλυντηρίου πιάτων ή η παρασκευή γευμάτων; Οι καθημερινές, κατάλληλες για την ηλικία εργασίες, θα βοηθήσουν το παιδί σας να αποκτήσει ανεξαρτησία και αυτοπεποίθηση.

4. Επιλέξτε την κατάλληλη σχολική τσάντα

Σχολικές τσάντες πλάτης που είναι πολύ βαριές ή μεταφέρονται δύσκολα, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μυϊκή καταπόνηση, πονοκεφάλους και πόνο στον αυχένα. Προσπαθήστε να επιλέξετε μια τσάντα από ανθεκτικό, ελαφρύ ύφασμα, με φαρδιούς ιμάντες με επένδυση που θα στηρίξουν σωστά τους ώμους του παιδιού σας, να μεταφέρεται εύκολα…και να του αρέσει!

5. Μιλήστε για την ασφάλεια

Αν το παιδί σας πηγαίνει μόνο του στο σχολείο, ελέγξτε τους κανόνες ασφαλείας σε εξωτερικούς χώρους. Να κοιτάζουν και προς τις δύο κατευθύνσεις πριν διασχίσουν το δρόμο, να ακολουθούν την ίδια διαδρομή κάθε μέρα, να γνωρίζουν τους κανόνες της διάβασης πεζών και να είναι προσεκτικοί όταν μιλούν με ξένους. Θα ήταν μια καλή προετοιμασία να κάνετε τη συγκεκριμένη διαδρομή κάποιες φορές μαζί –πριν ξεκινήσει η σχολική χρονιά- για να εξοικειωθεί και να νιώσει μεγαλύτερη ασφάλεια.

6. Καθιερώστε υγιεινές διατροφικές συνήθειες

Εμπλέξτε τα παιδιά σας στην επιλογή και την προετοιμασία υγιεινών γευμάτων και σνακ. Κάντε παρέα τα ψώνια για υγιεινά σχολικά σνακ, παρασκευάστε τα παρέα, ακόμα, αφήστε τα να τα ετοιμάζουν οι ίδιοι. Φροντίστε το καθημερινό τους διαιτολόγιο με μια ισορροπημένη διατροφή για να διατηρούν την ενέργειά τους και για την καλύτερη δυνατή σωματική και πνευματική λειτουργία του οργανισμού τους. Επιπλέον, προσπαθήστε να τηρείτε τις κανονικές ώρες γευμάτων.

7. Περιορίστε τον χρόνο έκθεσης σε οθόνη

Η επιστροφή στο σχολείο είναι η τέλεια ευκαιρία να αποκαταστήσετε τα χρονικά όρια που εκτίθενται τα παιδία σας σε οθόνη. Δείξτε τους τον δρόμο…Γιατί να μην «αποσυνδεθεί» όλη η οικογένεια τα βράδια πριν τον ύπνο; Επιλέξτε να κάνετε κάτι όλοι μαζί, πηγαίνετε μια ωραία βόλτα, δείτε τους φίλους σας. Μπορείτε να θέσετε εκ νέου αυστηρά χρονικά όρια που το παιδί σας παίζει κάποιο ηλεκτρονικό παιχνίδι ή είναι στον υπολογιστή. Με τον τρόπο αυτό τα προετοιμάζετε πιο ομαλά για τη σχολική καθημερινή πραγματικότητα.

8. Προετοιμάστε το «πρωτάκι» σας

Όταν πρόκειται για παιδιά Α’ Δημοτικού, ξεκινήστε κάνοντας μια χαλαρή βόλτα ακολουθώντας τη διαδρομή για το σχολείο και με έμμεσο τρόπο τονίστε σημαντικά στοιχεία της διαδρομής, όπως πού στρίβουμε δεξιά ή αριστερά, πώς περνάμε απέναντι, ποια οδό περπατάμε κ.τ.λ. Μπορείτε επιπλέον, να παίξετε παιχνίδια ρόλων που θα τα βοηθήσουν πολύ. Για παράδειγμα, ότι είστε στο προαύλιο του σχολείου και παίζετε με τους νέους σας φίλους ή συζητάτε με άλλα παιδιά για το πώς περάσατε το καλοκαίρι. Ακόμα μοιραστείτε μαζί τους και τις δικές σας χαρούμενες εμπειρίες από τις πρώτες μέρες στο σχολείο, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό την εικόνα του σχολείου ως ευχάριστη και δημιουργική.

9. Συζητήστε για το άγχος της πρώτης εβδομάδας

Καθησυχάστε το παιδί σας ότι το να είναι νευρικό είναι φυσικό – ακόμα και για τους δασκάλους. Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να αντιμετωπίσει αυτά τα συναισθήματα όταν:

  • τα αφήνετε να εκφράσουν τους φόβους τους. Ίσως μπορείτε να μοιραστείτε τις δικές σας «ιστορίες» για την αγωνία και το άγχος της πρώτης ημέρας όταν ήσασταν παιδί.
  • μάθετέ τους να αναπνέουν βαθιά και αργά για να ηρεμήσουν τα νεύρα τους.
  • συζητήστε τα σενάρια που τους ανησυχούν. Για παράδειγμα, εάν ανησυχούν για το με ποιον να καθίσουν ή να μιλήσουν την πρώτη ημέρα, βοηθήστε τους να σκεφτούν ένα πιθανό σενάριο, ώστε να ξέρουν τι να κάνουν.

10. Γιορτάστε την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Εάν γιορτάσετε την πρώτη μέρα του σχολείου, τα παιδιά σας θα δουν την επιστροφή στο σχολείο ως μια μετάβαση που μπορούν πραγματικά να απολαύσουν. Δοκιμάστε ένα πάρτι επιστροφής στο σχολείο την ημέρα πριν από την έναρξη του σχολείου, με κέικ, μπαλόνια και εκπαιδευτικά δώρα. Και μην ξεχάσετε να τραβήξετε μια φωτογραφία της πρώτης ημέρας του σχολείου. Θα είναι μια υπέροχη χρονιά!

 

Εγγραφείτε στο brainy και προσεγγίστε με διαφορετική ματιά τον κόσμο των παιδιών, μέσα από επιστημονικά άρθρα και προτάσεις της εκπαιδευτικής ομάδας. Γίνετε μέλος του brainy world.

 

Αξίζει να διαβάσεις