Ψυχολογία
17 Ιανουαρίου 2023

Η επιτυχία δεν θέλει προσπάθεια, θέλει απελευθέρωση | Tα 5 μυστικά της

Αγνή Μαριακάκη

Ψυχολόγος, Κοινωνική Ερευνήτρια, Εκπαιδεύτρια

Γιατί τα αποτελέσματα σε αυτά που θέλεις είναι ισχνά, ενώ προσπαθείς τόσο πολύ;
Ξέρεις ότι η επιτυχία είναι αποτέλεσμα απελευθέρωσης και όχι απλά προσπάθειας;

  1. Ξεφορτώσου κακούς ορισμούς επιτυχίας

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η ορμή της ανοικοδόμησης, μας ώθησε σε μία κουλτούρα όπου η επιτυχία μετριέται πια από την οικονομική σου θέση, την άνοδο, την αναγνώριση, την κατάκτηση, το σπίτι τρόπαιο, το αυτοκίνητο έμβλημα και μερικές χιλιάδες να σε θαυμάζουν στα κοινωνικά δίκτυα. Αυτό δημιουργεί ανθρώπους πεινασμένους που αγωνίζονται, χτυπιούνται… καταφέρνουν πολλά χωρίς όμως να πετυχαίνουν!

Άλλο το «κατάφερα» και άλλο το «πέτυχα»

Το «πέτυχα» δεν είναι το αγόρασα πανάκριβο αυτοκίνητο, πήρα σπίτι με πέντε μπάνια, με έβαλε φωτογραφία το περιοδικό Τάδε και εμφανίστηκα στην εκπομπή Δείνα. Όλα αυτά έχουν να κάνουν με το «κατάφερα»!

Επιτυχία όμως είναι το αίσθημα της πληρότητας, της έξαρσης, της εκπλήρωσης που σε γεμίζει όταν μία προσπάθειά σου, το ξόδεμά σου, ο ιδρώτας σου, ο κόπος σου ολοκληρώνεται και δεν έχει σημασία αν τα κατάφερες τέλεια ή όχι. Επιτυχία είναι αυτό το αίσθημα της εκπλήρωσης, όταν μπορείς να πεις θαρρετά “έκανα ό,τι μπορούσα και ό,τι έκανα καλά καμωμένα, λίγο ή πολύ”. Επιτυχία είναι άπειρα πράγματα που δεν θα τα θαυμάζουν ποτέ οι γείτονές σου, επειδή δεν είναι μετρήσιμα, ούτε ορατά δια γυμνού οφθαλμού. Επιτυχία είναι το ποσό αυξάνεις τις αντοχές σου, πόσο γενναιόδωρα ζεις τη ζωή σου! Επιτυχία είναι και το λιγόστεμα, το πόσο λιγοστεύεις τους ανθρώπους που κάνουν φασαρία στη ζωή σου για να κρατήσεις τους λίγους που φέρνουν ουσία. πόσο λιγοστεύεις την πολυπραγμοσύνη σου για να αφοσιώνεσαι μόνο σε ό,τι επιλέγεις. Πόσο λιγοστεύεις την ψυχική λαιμαργία σου για να εκτιμάς το λίγο, το απλό, το ουσιαστικό και να περνάς καλά με αυτό. «Ξεκόλλα» από αυτό που θεωρεί η κοινωνία επιτυχία! Φτιάξε το δικό σου ορισμό με βάση τις δικές σου αξίες, που αξίζουν τον κόπο σου, τον ιδρώτα σου και την προσπάθειά σου.

  1. Ξεχώρισε την αξία σου από την επιτυχία σου

Κατανόησε ότι η αξία σου δεν έχει να κάνει καθόλου με την επιτυχία σου! Αξία δεν σου δίνουν τα διπλώματά σου, οι σπουδές σου, τα χρήματά σου, η προαγωγή σου… Ό,τι και να κατακτήσεις στη ζωή σου, πάντα θα υπάρχει κάτι άλλο που θα έπρεπε να το είχες κατακτήσει για να νιώσεις σημαντικός, για να μη νιώθεις λίγος.
Τώρα, σήμερα είναι μια τέλεια ώρα για να πεις “είμαι ένα έργο τέχνης ήδη”! Ένα έργο τέχνης που εξελίσσεται συνέχεια, είτε εξωτερικά με ορατές κατακτήσεις ή απλά εσωτερικά με την εσωτερική μου εξέλιξη και τις ενδότερες διεργασίες μου. Δεν παρασύρομαι να θεωρώ ότι αυτό που είναι μεσαίο ή μέτριο, δεν είναι και απολύτως επιτυχημένο.

  1. Πίστεψε ότι γεννήθηκες για να είσαι αστέρι

Οφείλεις να πιστεύεις απόλυτα, βαθύτατα, ακράδαντα ότι γεννήθηκες για να είσαι αστέρι! Αν σε πείθουν κάποιοι ότι γεννήθηκαν για να γίνουν πιο αστέρια από σένα και τώρα αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να τους ξεπεράσεις, λοιπόν δεν θα τολμάς στη ζωή σου, δεν θα αντέχεις τις αποτυχίες, θα αναβάλλεις μονίμως και θα τα βλέπεις όλα βουνό. Γιατί μονίμως τα στάνταρ και ο πήχης θα είναι πολύ ψηλά! Γιατί δεν υπηρετεί στην εσωτερική σου κλίση αλλά τον στόχο να ξεχωρίσεις. Και αυτός ο στόχος να ξεχωρίσεις, θα σε ξετινάξει αργά ή γρήγορα, γιατί πάντα θα υπάρχουν και κάποιοι που θα είναι ένα κλικ μπροστά από σένα. Θα τους εντοπίζεις αλάθητα, και θα τους επιτρέπεις να σβήνουν το δικό σου φως.
Κάθε μέρα θα λες στον εαυτό σου “θα λάμψει και σήμερα το αστέρι μου, μοναδικά και ασύγκριτα” όπως το λέει η λέξη.

  1. Να μην πιστεύεις στην τύχη

Το τέταρτο βήμα απελευθέρωσης είναι να πάψεις να πιστεύεις στην τύχη. Συνέχεια ακούς ότι για να πετύχεις πρέπει να έχεις και ένα κομματάκι τύχης. Αυτό όμως δεν ισχύει, όπως έχουν αποδείξει πολλές μελέτες του Dr Richard Wiseman. Οι συνθήκες είναι πάντα αυτές που είναι, από άριστες μέχρι άθλιες. Οι φοβισμένοι άνθρωποι, αυτοί που δεν πιστεύουν ούτε στη ζωή, ούτε στον εαυτό τους, φοράνε ειδικά γυαλιά και εντοπίζουν μόνο τις άθλιες συνθήκες και ονομάζουν “τύχη” το να καταφέρουν να γραπωθούν από μία οποιαδήποτε θετική συνθήκη τους «κάτσει». Αν γύρω σου βλέπεις μόνο άθλιες ή άτυχες συνθήκες, τότε δεν βλέπεις καλά τις δικές σου δυνατότητες. Έχεις κατεβάσει ρολά στη δημιουργικότητά σου ή βλέπεις στενόμυαλα τη ζωή σου.

  1. Να θες να απολαύσεις την προσπάθεια εξίσου με τον στόχο

Το πέμπτο βήμα της απελευθέρωσης είναι και το μεγάλο τεράστιο μυστικό της επιτυχίας. Είναι να δίνεις μεγαλύτερη βαρύτητα στο να απολαύσεις την προσπάθεια παρά στο να χαρείς την κατάκτηση του στόχου! Αν η προσπάθεια για να κατακτήσεις ένα όνειρό σου είναι αγγαρεία, τότε να ξέρεις ότι θα σαμποτάρεις μόνος σου τον εαυτό σου. Θα βαριέσαι, θα αναβάλλεις, θα αργείς. Πώς θα σου αρέσει η προσπάθεια;
Υπάρχουν δύο τρόποι που σου προτείνω για να τα καταφέρεις.
Πρώτον, να αναρωτηθείς “πώς μπορώ να μαγέψω τη διαδικασία της δουλειάς; Τι μπορώ να κάνω για να μου αρέσει περισσότερο;” …και θα έρθουν οι απαντήσεις!
Το δεύτερο είναι να σε κινητοποιεί περισσότερο αντί να σε καταβάλλει η ματαίωση από την ανασφάλεια, την αποτυχία, από τα λάθη, αντί να σε σταματούν!

Όποια επιτυχία θέλεις να φέρεις στη ζωή σου, ας είναι θεμελιωμένη στο αίσθημα της προσωπικής σου εξέλιξης και αυτό δεν έχει να κάνει με το πώς τα καταφέρνεις ή όχι. Έχει να κάνει με αυτή την αίσθηση της εκπλήρωσης του σκοπού σου, του Είναι σου !

Εγγραφείτε στο brainy και προσεγγίστε με διαφορετική ματιά τον κόσμο των παιδιών, μέσα από επιστημονικά άρθρα και προτάσεις της εκπαιδευτικής ομάδας. Γίνετε μέλος του brainy world.