Άρθρα
09 Ιανουαρίου 2024

Έφερε το παιδί σας κακούς βαθμούς;

brainy team

Επιμέλεια

Η περίοδος των βαθμών του τετράμηνου έχει φτάσει! Υπάρχουν φορές που οι βαθμοί των παιδιών δεν είναι οι αναμενόμενοι…πολλές δε, είναι άκρως απογοητευτικοί! Είναι ακριβώς η στιγμή που το παιδί και οι γονείς έρχονται αντιμέτωποι με μια πραγματικά δύσκολη, άβολη κατάσταση. Στην πλειοψηφία, οι κακές βαθμολογίες προκαλούν αναστάτωση, ανησυχία, σύγκρουση μεταξύ των γονιών και του παιδιού.

Πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις τη χαμηλή βαθμολογία του παιδιού σου;

Το πρώτο βήμα, ακούει στο όνομα «Ψυχραιμία»!

Αφού έχετε ηρεμήσει και συνειδητοποιήσει αυτό που βλέπετε, καλό είναι να αποδεχτείτε την πραγματικότητα της κακής βαθμολογίας. Μην προστρέξτε να κατηγορήσετε, να φωνάξετε, να τσακωθείτε ακραία με το παιδί σας, να του επιβάλετε ποινές και να του στερήσετε ορισμένα από τα δικαιώματά του -όπως, το tablet, το κινητό, το PlayStation, το πάρτι ή την έξοδο του Σαββάτου, κλπ.-.

Οι βαθμοί είναι αφύπνιση μιας κατάστασης! Το βασικότερο και πιο σημαντικό που θα πρέπει να σας απασχολεί είναι το «γιατί»…γιατί δεν απέδωσε η προσπάθεια του παιδιού σας. Έκανε ουσιαστική προσπάθεια; Αφιέρωσε χρόνο στη μελέτη; Ποια η ποιότητα της μελέτης; Μήπως δυσκολεύεται και δεν σας το έχει εκφράσει;

Η κακή βαθμολογία σηματοδοτεί επιπλέον έλλειψη ενδιαφέροντος για το σχολείο, εκτός φυσικά αν συντρέχουν ιδιαίτεροι συναισθηματικοί, οικογενειακοί ή προσωπικοί λόγοι.

Μήπως λοιπόν το παιδί σας χρειάζεται κάποια βοήθεια από ειδικούς, όπως μια ψηφιακή πλατφόρμα, ένας καθηγητής, κλπ. Να εντοπίσετε, δηλαδή, τον πυρήνα, την πραγματική αιτία αυτής της κακής βαθμολογίας και πάνω σε αυτό να χαράξτε παρέα μια νέα πρακτική μελέτης.

Φυσικά, είναι πολύ σημαντικό να συνυπολογίσουμε και τη σχολική βαθμίδα του παιδιού. Δεν μπορεί να έχουμε τις ίδιες απαιτήσεις, ούτε την ίδια αντιμετώπιση της κατάστασης, από έναν μαθητή Α’ Δημοτικού και έναν μαθητή Γ’ Γυμνασίου.

Ξεκινήστε τη συζήτηση όταν όλοι είστε ήρεμοι, όταν έχει περάσει η πρώτη «μπόρα» και χρησιμοποιείστε θετικό λόγο. Επισημάνετε στο παιδί σας ότι θα υπάρξουν συνέπειες μελλοντικά από την έλλειψη των γνώσεων, όχι των κακών βαθμών. Η προστακτική και η σύγκριση είναι σχεδόν βέβαιο πως δεν θα βοηθήσουν. Επίσης, σκεφτείτε πόσο πιο όμορφα θα νιώσει το παιδί σας, αν γίνετε κι εσείς μέρος του «προβλήματος». Πάντα ο α’ πληθυντικός είναι εκδήλωση σύμπνοιας, ταύτισης, κατανόησης…ότι μπαίνεις «στα παπούτσια» του άλλου.

Ζητήστε από το παιδί σας, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, το οποίο θα οριστεί από κοινού, η μελέτη να περιορίζεται στον χώρο του δωματίου χωρίς ηλεκτρονικές συσκευές παρά μόνο όταν αυτές θα είναι απαραίτητες για σχολικές εργασίες.

Ζητήστε από το παιδί σας, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, η μελέτη να γίνεται σε χώρο του σπιτιού όπου ένας από τους δύο γονείς θα έχει τον πλήρη έλεγχο εποπτείας.

Ζητήστε από το παιδί σας, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, να σας ενημερώνει πλήρως για τις σχολικές του υποχρεώσεις και να προετοιμάζουμε επερχόμενα διαγωνίσματα μαζί.

Ζητήστε από το παιδί σας, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, να αναλάβει εξ’ ολοκλήρου την ευθύνη της μελέτης του χωρίς να έχετε επίγνωση του όγκου και των υποχρεώσεών του.

Aν διαπιστώσετε ότι το παιδί σας έχει κενά που πρέπει να καλυφθούν ή δεν έχει εμπεδώσει την τρέχουσα σχολική ύλη, απευθυνθείτε στο brainy.gr. Είναι μια ψηφιακή πλατφόρμα που διαθέτει εργαλεία που ταιριάζουν απόλυτα στα σύγχρονα παιδιά. Η σχηματική αναπαράσταση και παρουσίαση σε βίντεο της θεωρίας, ο τρόπος επίλυσης των ασκήσεων, τα επαναληπτικά τεστ ανά ενότητα και οι επιπλέον ασκήσεις εμπέδωσης, είναι απόλυτα εναρμονισμένα με τη σχολική ύλη υπό την επιμέλεια έμπειρων και καταρτισμένων καθηγητών. Ένα επιπλέον πλεονέκτημα αποτελεί η καθημερινή υποστήριξη στις απορίες των μαθητών από την ομάδα των εκπαιδευτικών μας που ανταποκρίνονται άμεσα και τους βοηθούν στην καθημερινή τους μελέτη. Επιπρόσθετα, το brainy.gr είναι ένα εργαλείο μελέτης που είναι στη διάθεση των παιδιών, όποτε θέλουν, όσες φορές θέλουν, όπου θέλουν και με όποιο μέσο θέλουν. Τέλος, το brainy.gr ξεχωρίζει για το χαμηλό κόστος που βοηθά τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Σε δεύτερη φάση, πρέπει να αναλογιστείτε για την παρουσία σας στη ζωή του παιδιού, πόσο ουσιαστικά είστε δίπλα του. Αν το ακούτε, αν συζητάτε, αν το στηρίζετε και το φροντίζετε με ουσιαστικό τρόπο, χωρίς υπερπροστασία και σύμφωνα με τις δικές του, προσωπικές ανάγκες. Αν περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί. Αν ανταμείβετε το παιδί σας για τις καλές επιδόσεις του σε οποιοδήποτε τομέα, χωρίς να χάνετε το μέτρο και χωρίς υπερβολές.

Φροντίστε ώστε το παιδί να καλλιεργήσει τα δικά του κίνητρα και τους δικούς του στόχους στη ζωή. Έχει διαφορά το να λύνει ένα πρόβλημα για να ευχαριστήσει εσάς από το να λύνει ένα πρόβλημα επειδή χαίρεται να λέει «το βρήκα»! Τα παιδιά τα οποία βελτιώνουν την εικόνα που έχουν τα ίδια για το άτομό τους, συνήθως βελτιώνουν και την επίδοσή τους στο σχολείο.

Δώστε του να καταλάβει ότι είναι δική του δουλειά να τα πηγαίνει καλά με το σχολείο και ότι αυτό είναι κάτι που το οφείλει στον εαυτό του ανεξάρτητα από το αν του λέει «μπράβο» οι καθηγητές ή εσείς.

Δείχνετε στο παιδί σας έμπρακτα ότι το αγαπάτε ακόμη και όταν οι βαθμοί του είναι κατώτεροι των προσδοκιών του ή των δικών σας. Η αγάπη των γονιών ή των φίλων δεν πρέπει να συνδέεται με την «επίδοση» σε οποιονδήποτε τομέα.

Αξίζει να επισημανθεί στο παιδί ο λόγος για τον οποίον διαβάζει!

Για να μάθει ή για να πάρει έναν καλό βαθμό;
Ο καλός βαθμός σίγουρα τονώνει την ψυχολογία του μαθητή, ως ανταμοιβή για το διάβασμά του, τον κόπο και την προσπάθειά του. Πολλές φορές όμως γίνεται το πρώτο και κυρίαρχο ζητούμενο, χωρίς ουσία, χωρίς η μάθηση να γίνεται γνώση, κατάκτηση γνώσης.

Επικοινωνήστε στα παιδιά σας ότι “Η γνώση είναι δύναμη.” …και είναι η Δική τους Δύναμη!!!, σύμφωνα με τον Φραγκίσκο Βάκων.

Εγγραφείτε στο brainy και προσεγγίστε με διαφορετική ματιά τον κόσμο των παιδιών, μέσα από επιστημονικά άρθρα και προτάσεις της εκπαιδευτικής ομάδας. Γίνετε μέλος του brainy world.

Πηγή: projectparenting.gr

parentsgo.kidsgo.com.cy [Αλεξάνδρα Καππάτου Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος]

Αξίζει να διαβάσεις
Άρθρα | 09 Ιανουαρίου 2024

Ο αγώνας των καλών βαθμών

Άρθρα | 08 Δεκεμβρίου 2023

Η ιστορία των Χριστουγέννων