<
Άρθρα
15 Σεπτεμβρίου 2017

mononews.gr

brainy Team

Συγγραφέας

Πηγή: http://www.mononews.gr/first-top-stories/news-oikonomia-margarita-athanasiou-theloume-na-ginoume-enasimio-anaforas-gia-gonis-ke-pedia
ΑπόΠαναγιώτα Κλεάνθους

Η κ.Μαργαρίτα Αθανασίου-Ρουβά, συνιδρύτρια και CEO της νέας ψηφιακής πλατφόρμας εκπαίδευσης και μάθησης Brainy, παραχωρεί αποκλειστική συνέντευξη στο mononews.gr.

Στις μέρες μας η τεχνολογία αναπτύσσεται με αλματώδεις ρυθμούς και η ψηφιακή εποχή είναι η νέα μας πραγματικότητα. Όλοι μας προσπαθούμε να προσαρμοστούμε στη νέα τάξη πραγμάτων και γίνουμε μέρος του καινούργιου – και online θα έλεγε κανείς!- περιβάλλοντος. Στα πλαίσια αυτά, με αντίληψη της νέας κατάστασης, με αγάπη για τα παιδιά, με εκπαιδευτικές ανησυχίες και με όχημα την τεχνολογία του 21ου αιώνα, δημιουργήθηκε η ψηφιακή πλατφόρμα εκπαίδευσης και μάθησης, με το όνομα Brainy.
Η οnline και διαδραστική πλατφόρμα που απευθύνεται στους μαθητές, αλλά και στους γονείς και εκπαιδευτικούς, είναι μια σύγχρονη προσέγγιση, πρωτότυπη και με πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία. Με μόνο λίγα χρήματα, ο κάθε μαθητής μπορεί να έχει όλη τη γνώση που χρειάζεται, εξατομικευμένη,οπουδήποτε και οποιαδήποτε στιγμή. Εμείς είχαμε τη χαρά να συνομιλήσουμε με την κυρία Μαργαρίτα Αθανασίου-Ρουβά, συνιδρύτρια και διευθύνων σύμβουλος του Brainy, στο mononews.gr και να μάθουμε περισσότερα για την πρωτοπόρα αυτή ψηφιακή πλατφόρμα ήρθε να εντυπωσιάσει και, κυρίως, να βοηθήσει όλους τους μαθητές.

Καταρχάς, ως συνιδρύτρια του Brainy, θα θέλαμε να μας πείτε πώς προέκυψε η ιδέα και έπειτα η δημιουργία του.
Η ιδέα του Βrainy γεννήθηκε σταδιακά. Κατ’ αρχήν μέσα από την εμπειρία και τα ερεθίσματα που είχα τα χρόνια που έζησα στην Αμερική και την Γαλλία, χώρες που, όπως γνωρίζετε, ήταν και είναι πάντα πρωτοπόρες, τόσο στον τομέα της τεχνολογίας όσο και της εκπαίδευσης. Η ιδέα όμως πήρε μορφή τα τελευταία χρόνια μέσα από τον ρόλο μου ως μαμά. Η καθημερινή μου επαφή με τις ανάγκες της κόρης μου, σε σχέση με τις απαιτήσεις του σχολείου της και το σύνολο των δραστηριοτήτων που έπρεπε να ανταποκριθεί σε ημερήσια βάση, με έκανε να αναζητήσω λύσεις. Λύσεις που θα απελευθέρωναν χρόνο, λύσεις που θα διευκόλυναν την αφομοίωση και επακόλουθα θα βελτίωναν την απόδοσή της.

To Brainy χαρακτηρίζεται ως «μια ψηφιακή πλατφόρμα εκπαίδευσης και μάθησης που προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε παιδιού ξεχωριστά». Ποιος είναι ο στόχος της και πώς μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές της νέας γενιάς;
Στόχος μας είναι να υποστηρίξουμε τα παιδιά όλης της Ελλάδας σε κάθε βήμα της πορείας τους. Δημιουργούμε ένα περιβάλλον εκπαίδευσης πιο φιλικό, απόλυτα προσαρμοσμένο στις ανάγκες κάθε μαθητή, το οποίο ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της σημερινής εποχής που τρέχει με απίστευτους ρυθμούς.

Η online πλατφόρμα σας χωρίζεται σε τρία μέρη. Θα μπορούσατε να μας περιγράψετε με λίγα λόγια τη λειτουργία τους; 
Βασισμένη στην σύγχρονη τεχνολογία, η πλατφόρμα αναπτύσσεται σε 3 βασικούς άξονες:

Τα brainy videos, στα οποία αναλύεται όλη η ύλη των βασικών μαθημάτων των 3 τάξεων του Γυμνάσιου μέσα σε ένα περιβάλλον εικόνας, ήχου και κίνησης. Μια εικόνα χίλιες λέξεις, όπως χαρακτηριστικά λέμε. Τα videos είναι σχεδιασμένα από έμπειρους εκπαιδευτικούς και καλύπτουν, εκτός από την θεωρία, τις ασκήσεις του βιβλίου, επιπλέον συμπληρωματικές, επιλεγμένες ασκήσεις εξάσκησης και online tests στο τέλος κάθε κεφαλαίου.

Τα Online Ιδιαίτερα Mαθήματα, τα οποία καταργούν τους γεωγραφικούς περιορισμούς δίνοντας τη δυνατότητα στα παιδιά να παρακολουθήσουν ιδιαίτερα μαθήματα ψηφιακά, από όποιο σημείο της Ελλάδας και αν βρίσκονται. Μέσα από την πλατφόρμα θα έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν καθηγητή και μάθημα ατομικό ή σε group μέχρι 3 ατόμων.

Ο τρίτος άξονας, τo brainy World είναι ένα online forum για μαθητές και γονείς. Στόχος είναι η δημιουργία μιας ψηφιακής κοινότητας, όπου οι γονείς θα μπορούν να ενημερώνονται για θέματα εκπαίδευσης και ψυχολογίας των παιδιών τους, να ανταλλάσσουν απόψεις μέσα από ένα «ζωντανό» διάλογο μαζί μας, και φυσικά θα αποτελεί το περιβάλλον στο οποίο θα επιβραβεύονται οι προσπάθειες των παιδιών και θα προβάλλονται τα ταλέντα τους.

Άρα το κάθε ένα από αυτά έχει τη δική του σκοπιμότητα και εξυπηρετεί διαφορετικές ανάγκες;
Κοιτάξτε, τα brainy videos δίνουν στο παιδί, σε κάθε παιδί, ελευθερία. Ελευθερία να μελετήσουν, όπου και όποτε αυτά θέλουν, το απόγευμα μετά το σχολείο τους αλλά και στο δρόμο για το σχολείο ή και το βράδυ στο κρεβάτι τους μεταξύ Facebook και Instagram. Ελευθερία να πουν «δεν κατάλαβα», να επαναλάβουν το σημείο που έχουν πρόβλημα όσες φορές θέλουν, χωρίς να νιώσουν ότι εκτίθενται στον καθηγητή ή τους συμμαθητές τους. Συνδυαζόμενα, λοιπόν, με ένα πολύ ευχάριστο και ζωντανό περιβάλλον, με ένα μέσο που τους είναι απόλυτα οικείο, τον υπολογιστή ή το κινητό τους, τα videos δίνουν κίνητρο ακόμα και σε μαθητές που δεν αφιερώνουν ώρα στο διάβασμα τους, να το κάνουν σαφώς πιο γρήγορα και με έναν πιο ενδιαφέροντα τρόπο.

Επιπλέον, τα Οnline Ιδιαίτερα Μαθήματα, έρχονται να συμπληρώσουν, όπου υπάρχει ανάγκη, τα videos, και πάλι βασιζόμενα στις προσωπικές ανάγκες του κάθε μαθητή. Κάθε παιδί έχει στη διάθεση του μια σειρά επιλογών, από τον καθηγητή που του ταιριάζει καλύτερα, το πακέτο ωρών που χρειάζεται, μέχρι και την δυνατότητα να επαναλάβει όποια στιγμή θέλει, όποια ώρα μαθήματος έχει κάνει, αφού κάθε μάθημα καταγράφεται και μπορεί να αναπαραχθεί.

Τέλος το brainy World είναι ένα σημείο αλληλεπίδρασης με τους γονείς και τους μαθητές μας. Είναι το σημείο όπου ακούμε τις απόψεις και τις προτάσεις τους, ώστε εμείς δυναμικά, να ενσωματώνουμε στην πλατφόρμα, ότι θεωρούν σημαντικό. Είναι όμως ταυτόχρονα το περιβάλλον όπου επιβραβεύουμε την προσπάθεια τους για να τονώσουμε την αυτοπεποίθηση τους, προβάλλουμε τα ταλέντα τους, για να ενισχύσουμε την αυτοεκτίμηση τους, υποστηρίζουμε την ψυχολογία τους με επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας που αφορούν τους προβληματισμούς, τα ερωτηματικά και τις ανασφάλειες της ηλικίας τους.

Κάνοντας μια περιήγηση στο Brainy βλέπουμε και αυτά τα θέματα ψυχολογικής φύσεως. Χωλαίνουν σε τέτοια ζητήματα γονείς και εκπαιδευτικοί;
Γνώμη μας είναι ότι η ενημέρωση, σε όποια μορφή της, είναι πάντα απαραίτητη. Πόσο μάλλον όταν αφορά τα παιδιά μας. Σε αυτή την λογική στο brainy world θα φιλοξενούμε επιλεγμένα άρθρα που πιστεύουμε ότι ενδιαφέρουν τόσο τους γονείς, αλλά και τα παιδιά, στα οποία θέλουμε να είμαστε κοντά και να τα υποστηρίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο.

Το Brainy απευθύνεται στους μαθητές και των τριών τάξεων του Γυμνασίου. Υπάρχουν βλέψεις για περαιτέρω επέκταση στις τάξεις του Δημοτικού ή του Λυκείου;
Φυσικά μέσα στους άμεσους στόχους μας είναι η ανάπτυξη και του Δημοτικού και του Λυκείου. Πάντα έχουμε ως πρώτη μας προτεραιότητα να διασφαλίζουμε το brainy DNA, την ανταπόκριση μας στις ανάγκες κάθε παιδιού. Να μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό, κάθε παιδί είναι μοναδικό και έχει τους δικούς του ρυθμούς συγκέντρωσης, κατανόησης και αφομοίωσης.

Θεωρείτε πως το Brainy αντικαθιστά τα ιδιαίτερα ή φροντιστηριακά μαθήματα;
Αυτό που προσφέρουμε είναι μία σύγχρονη μέθοδο μάθησης που η κάθε οικογένεια θα κρίνει πώς μπορεί και θέλει να την χρησιμοποιήσει.

Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια η ψηφιοποίηση παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις. Πολλοί τομείς της ζωής μας (ειδησεογραφία, ψυχαγωγία, αγορές) μεταφέρθηκαν στον οnline κόσμο. Πιστεύετε πως αυτό συμβαίνει και με την εκπαίδευση; Ή μάλλον, πιστεύετε πως αυτό θα είναι το μέλλον της;
Κοιτάξτε, η ανθρώπινη επαφή δεν φανταζόμαστε ότι μπορεί – και ούτε θα θέλαμε – να αντικατασταθεί. Από την άλλη πλευρά, η ψηφιακή εποχή είναι μια πραγματικότητα και υπ’ αυτή την έννοια η τεχνολογία αποτελεί και θα αποτελέσει το μέσο, το εργαλείο, που θα μας διευκολύνει και θα μας δώσει τις δυνατότητες που χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της εποχής. Η εκπαίδευση, λοιπόν, που αποτελεί το μέλλον των παιδιών μας, θα πρέπει να προσαρμοστεί και να αξιοποιήσει τις επαναστάσεις που συμβαίνουν στο χώρο της τεχνολογίας. Αυτή εξάλλου είναι και η προσέγγιση brainy.

Πόσο δύσκολο είναι στην Ελλάδα του σήμερα να ξεκινήσει κανείς μια startup εταιρεία και, κυρίως, να τη διατηρήσει;
Κάθε νέο ξεκίνημα έχει να αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες. Απαιτεί πολλή δουλειά, πολύ αγώνα και κυρίως πολλή ψυχή και όραμα. Στην σημερινή Ελλάδα χρειάζεται και θάρρος, αφού οι συνθήκες για όλους μας δεν είναι ευνοϊκές. Τώρα για να τη διατηρήσει μάλλον θα ήταν καλύτερα να με ρωτήσετε σε μερικά χρόνια από σήμερα! Γενικότερα, όμως, πεποίθηση μας είναι ότι η επιτυχία στηρίζετε στη συνεχή προσπάθεια να είμαστε κοντά σε όσους απευθυνόμαστε και στην δική μας περίπτωση, του brainy, είναι να είμαστε ένα δυναμικό περιβάλλον που προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε παιδιού, στις προτάσεις κάθε γονέα.

Ποιες ελλείψεις έχει, κατά τη γνώμη σας, το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα; Έχουμε ανάγκη από νέες προσεγγίσεις;
Το εκπαιδευτικό μας σύστημα χρειάζεται, αναμφισβήτητα, να εκσυγχρονιστεί. Στην Ελλάδα δεν στερούμαστε από εξαιρετικούς καθηγητές, από εξαιρετικούς δασκάλους. Χρειαζόμαστε, όμως, νέα βιβλία, πιο σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας σε κάθε σχολείο και ένα νέο σύστημα εξετάσεων. Χρειάζεται να υιοθετήσουμε στοιχεία από άλλες χώρες και να τα προσαρμόσουμε στη δική μας νοοτροπία και τις ανάγκες. Ζούμε σε έναν κόσμο που τα σύνορα της γνώσης και της ενημέρωσης έχουν καταργηθεί. Πρέπει τα παιδιά μας να μπορούν να σταθούν σ’ αυτόν τον κόσμο, που αύριο ως ενήλικες θα έχουν να αντιμετωπίσουν.

Ποιο είναι το όραμα του Brainy και πώς θα θέλατε να εξελιχθεί;
Όραμα μας είναι να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον συνολικής και ολοκληρωμένης γνώσης, οικονομικά και πρακτικά, προσιτής σε όλους. Γνώσης που δεν θα αφορά αυστηρά και μόνο το μαθησιακό επίπεδο κάθε παιδιού, αλλά και τη δυνατότητα ενός παιδιού στην Αλεξανδρούπολη ή στην Σπάρτη ή στα Κύθηρα να κάνει μια «βόλτα» στη Πλάκα ή τον Λυκαβηττό. Να γνωρίσει τα νεοκλασικά κτίρια της Αθήνας και την ιστορία τους ή αντίστοιχα τα παιδιά της πρωτεύουσας να δουν τις ομορφιές του τόπου μας.

Με λίγα λόγια, στην εξέλιξη μας θέλουμε να γίνουμε ένα σημείο αναφοράς για γονείς και παιδιά. Ένα σημείο που αγαπούν και εμπιστεύονται τα παιδιά, ένα σημείο που οι γονείς νιώθουν ασφαλείς και σίγουροι.

Ευχαριστούμε πολύ την κ. Μαργαρίτα Ρουβά και ευχόμαστε κάθε επιτυχία!

Αξίζει να διαβάσεις
Άρθρα | 20 Σεπτεμβρίου 2017

newsbomb.gr

Άρθρα | 20 Σεπτεμβρίου 2017

CNN Greece

Άρθρα | 01 Οκτωβρίου 2019

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ