Άρθρα

capital.gr

brainy Team

Συγγραφέας

Πηγή: http://www.capital.gr/epixeiriseis/3242082/brainy-to-start-up-pou-thelei-na-allaxei-to-diabasma-sto-spiti
Της Βασιλικής Κουρλιμπίνη |

Brainy: Το start up που θέλει να αλλάξει το διάβασμα στο σπίτι.

Παρά το ότι το αντικείμενο των σπουδών της δεν αφορούσε την εκπαίδευση, αλλά τα οικονομικά και το computer science, ως μητέρα μιας έφηβης μαθήτριας Γυμνασίου, διαπίστωσε από κοντά τα μεγάλα κενά της εκπαιδευτικής ύλης και το πόσο "στείρα” μεταδίδεται η σχολική γνώση. Αυτό ήταν που ώθησε τη Μαργαρίτα Αθανασίου- Ρουβά να εργαστεί πάνω σε μια ψηφιακή πλατφόρμα, όπου βίντεο φτιαγμένα από εκπαιδευτικούς, βασισμένα σε διεθνή εκπαιδευτικά πρότυπα, θα βοηθούσαν τους μαθητές όχι μόνο να αφομοιώσουν και να κατανοήσουν την ύλη, αλλά και να επεκτείνουν τις γνώσεις τους.

Η έρευνα για το πως θα στηθεί η ψηφιακή πλατφόρμα ξεκίνησε από πέρσι το Δεκέμβριο. Έπρεπε παράλληλα να βρεθούν οι κατάλληλοι εκπαιδευτικοί, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και να μεταδώσουν την ύλη βασιζόμενοι κυρίως στην "εικόνα” και όχι στον "πίνακα”,  να γίνουν τα video με κείμενα που γράφτηκαν εξ' αρχής από τους συνεργαζόμενους καθηγητές, να δοθεί έμφαση στην αφομοίωση και όχι στην απομνημόνευση, να διατηρηθεί το ενδιαφέρον και η συγκέντρωση των μαθητών. Έγιναν επαφές ακόμη και με παιδοψυχολόγους προκειμένου να είναι σίγουρο πως η ύλη θα μεταδοθεί με το βέλτιστο τρόπο.

"Σήμερα είναι μεγάλη απαίτηση να προσαρμοστούν οι μαθητές στο σύγχρονο κόσμο, αλλά αυτό γίνεται με άχαρο τρόπο από τα σχολεία” αναφέρει στο Capital.gr η συνιδρύτρια και διευθ. σύμβουλος της Brainy Μαργαρίτα Αθανασίου- Ρουβά. "Το σύστημα ανά ενότητα που έχουμε αναπτύξει καλύπτει πλήρως τους μαθητές για να μην χρειάζονται επιπλέον βοήθεια” συμπληρώνει.

Η πλατφόρμα αναπτύσσεται σε 3 βασικούς άξονες: Τα brainy Videos σχεδιασμένα από τους έμπειρους εκπαιδευτικούς. Σύμφωνα με τη start up, η σχολική ύλη των βασικών μαθημάτων του Γυμνασίου, έννοιες πολύπλοκες και δυσνόητες στα παιδιά, παίρνουν ζωή, κίνηση και χρώμα, αποκτούν ενδιαφέρον και διατηρούν την προσοχή και την συγκέντρωση. To brainy World, που είναι ένα online forum για μαθητές και γονείς, με στόχο τη δημιουργία μίας ψηφιακής κοινότητας για την ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών και πληροφοριών. Τέλος από την επόμενη χρονιά θα υπάρχει η δυνατότητα και για ιδιαίτερα online μαθήματα μέσω live streaming σε μικρά γκρουπ μαθητών, που καταργούν τους γεωγραφικούς περιορισμούς, δίνοντας τη δυνατότητα να ενωθούν ψηφιακά, τα παιδιά, σε οποίο σημείο της Ελλάδας και αν βρίσκονται. Παράλληλα, οι μαθητές θα έχουν την δυνατότητα καταγραφής και αναπαραγωγής κάθε προηγούμενου μαθήματος, ενώ το αυτοματοποιημένο σύστημα σχηματισμού ολιγομελών groups, μειώνει σημαντικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Η ομάδα αποτελείται από καθηγητές και άτομα στο κομμάτι του IT καθώς και στο κομμάτι του video production. Το εγχείρημα δεν ήταν εύκολο. "Κάθε start up έχει δυσκολίες. Η συγκεκριμένη ιδέα ήταν κάτι που ούτε οι καθηγητές, ούτε τα παιδιά και οι γονείς τους ήταν εξοικειωμένοι. Παρόλα αυτά, η ανταπόκριση από τους εκπαιδευτικούς ήταν καλή, ενώ και τα δεδομένα από τις προεγγραφές είναι πολύ ικανοποιητικά” σημειώνει η  διευθ. σύμβουλος της Brainy.

"Κάθε παιδί αξίζει την ποιοτική μόρφωση”

"Το κόστος για την έγγραφή στην παρακολούθηση των μαθημάτων μέσω της πλατφόρμας είναι χαμηλό, για να μπορεί κάθε ελληνική οικογένεια να ανταποκριθεί. Δεν μας αφορά να κάνουμε απόσβεση της επένδυσης, αλλά πιστεύουμε πως κάθε παιδί αξίζει την ποιοτική μόρφωση” εξηγεί η κ. Αθανασίου.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν γίνει επαφές με κοινωνικούς οργανισμούς και ιδρύματα, όπως το "Χαμόγελο του Παιδιού”, το ίδρυμα "Χατζηκώνστα”, τα "Ανοικτά Σχολεία” του δήμου Αθηναίων κ.ά., ώστε να προσφερθεί όχι μόνο η πλατφόρμα, αλλά και να εφοδιαστούν τα παιδιά με ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Η κ. Αθανασίου απευθύνει παράλληλα κάλεσμα να γίνουν προτάσεις σχολείων, οικογενειών και ιδρυμάτων που υπάρχουν παρόμοιες ανάγκες.

Τα μαθήματα μέσω της πλατφόρμας της Brainy ξεκινούν στις 2 Οκτωβρίου και προς το παρόν αφορούν τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου. Εντούτοις στα σχέδια της start up είναι τα βίντεο να καλύψουν και τις τάξεις του Δημοτικού.  "Η φιλοσοφία μας είναι να προσαρμοζόμαστε στις ανάγκες των παιδιών, να αναλύσουμε τις κινήσεις τους μέσα στην πλατφόρμα και  να αναπτύξουμε τα σημεία που έχουν ανάγκη” εξηγεί η κ. Αθανασίου.

Κάθε video, σύμφωνα με την εταιρεία, συνδυάζει την παρουσίαση της θεωρίας και των ασκήσεων με εικόνα, κίνηση και ήχο. Με αυτόν τον τρόπο κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών δημιουργώντας ένα βιωματικό περιβάλλον. Επιπλέον η λειτουργία τους εξασφαλίζει απόλυτη εξατομίκευση των αναγκών κάθε παιδιού αφού μπορεί να τα παρακολουθήσει όσες φορές θέλει, όπου θέλει, για όσο χρόνο θέλει. Τέλος κάθε 15 ημέρες οι γονείς θα λαμβάνουν e-mail λεπτομερούς και αναλυτικής ενημέρωσης σχετικά με την δραστηριότητα του παιδιού στην ιστοσελίδα, καθώς και της βαθμολογίας που πέτυχε στα online tests κάθε μαθήματος.

Αξίζει να διαβάσεις
Άρθρα | 20 Σεπτεμβρίου 2017