Με άλλη ματιά
02 Δεκεμβρίου 2018

Tι «ζητούν» τα παιδιά και οι έφηβοι από το θέατρο…

Αλέκος Λιδωρίκης

Δημοσιογράφος

Tι «ζητούν» τα παιδιά και οι έφηβοι από το θέατρο…

«Αναζητούν την αλήθεια. Τον καθρέφτη της ζωής τους. Τον καθρέφτη αυτού του λίγου συγκεχυμένου μπερδέματος που είναι πολύ φυσιολογικό να νιώθουν μεγαλώνοντας, ώστε να αρχίσουν σιγά-σιγά να ξεδιπλώνουν το κουβάρι. Το ζητούμενο είναι τόσο η παιδική όσο και η εφηβική σκηνή να βρίσκεται στο κέντρο όλων των ανησυχιών και των προβληματισμών που έχει ένα παιδί όταν μεγαλώνει».

Με αυτά τα λόγια, η Σοφία Βγενοπούλου, υπεύθυνη της ανανεωμένης παιδικής και εφηβικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, συνοψίζει τον καίριο και καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει το θέατρο, όταν αποτελεί μέρος της ζωής των παιδιών μας. Ο δημιουργικός τρόπος σκέψης, οι ανατροπές, η ανάγκη εξεύρεσης λύσεων, ο μύθος που γίνεται πραγματικότητα, συντελούν σημαντικά στη συναισθηματική τους ωρίμανση. Αποτελούν τα ερεθίσματα που ευαισθητοποιούν και αγγίζουν την ψυχή τους σε ένα κόσμο που κινείται με ιλιγγιώδη ταχύτητα και απομακρύνεται από θεμελιώδεις ηθικές αξίες.

Σε αυτό το πλαίσιο, σας προτείνουμε δύο παραστάσεις του Μικρού Εθνικού, στο κτίριο REX, που απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους:

«Ο πρίγκιπας και ο φτωχός» του Μαρκ Τουαίην, μια παράσταση για παιδιά ηλικίας από 6 έως…106 ετών. Τι συμβαίνει όταν ένας πρίγκιπας κι ένας φτωχός, που μοιάζουν σα δυο σταγόνες νερό, αποφασίζουν ν’ αλλάξουν θέση; Η δικαιοσύνη, η κατάχρηση εξουσίας, η κοινωνική ανισότητα, η δύναμη της φιλίας, αλλά και το δικαίωμα όλων μας, και ιδιαίτερα των παιδιών, στο όνειρο, είναι τα θέματα που αναδεικνύονται μέσα από την παράσταση και θα αποτελέσουν τροφή για σκέψη και συζήτηση.

(Έναρξη παραστάσεων: 14 Οκτωβρίου 2018 Λήξη: 21 Απριλίου 2019)

o prigipas kai o ftoxos

Το «Ταξίδι»
είναι μία παράσταση σε συνεργασία με την UNICEF.

Στη σκηνή του REX, ανεβαίνουν 17 έφηβοι πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράν και το Πακιστάν, 5 Έλληνες έφηβοι  και 2 μουσικοί. Μαζί  μαζί με 9 επαγγελματίες ηθοποιοί «ξετυλίγουν» όλοι μαζί ,με ένα  πολύ ιδιαίτερο τρόπο το ταξίδι εφήβων που φεύγουν από την πατρίδα τους, αναζητώντας το όνειρο…. Μια παράσταση μοναδική στο είδος της με πολλαπλά μηνύματα!

(Έναρξη: 2 Νοεμβρίου 2018 Λήξη: 16 Δεκεμβρίου 2018)

to taxidi brainy

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK