Με άλλη ματιά
23 Ιανουαρίου 2019

Μια έκθεση που δεν πρέπει να χάσετε!

Αλέκος Λιδωρίκης

Δημοσιογράφος

Η εκπαίδευση περνάει μέσα και από τα Μουσεία. Μια λαμπρή ευκαιρία να εμπεδώσουν ορισμένα από όσα έχουν μάθει από τα εκπαιδευτικά βιβλία της ιστορίας για πτυχές του κινεζικού πολιτισμού που έχει βάλει την σφραγίδα του στις τέχνες και στις επιστήμες έχουν για μερικές ακόμη ημέρες και συγκεκριμένα μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου οι μαθητές της χώρας μας.

Ποια είναι αυτή η ευκαιρία;

Να επισκεφθούν και να θαυμάσουν από κοντά την περιοδική έκθεση που φιλοξενείται στο Μουσείου Ακρόπολης «από την απαγορευμένη πόλη: αυτοκρατορικά διαμερίσματα του Qianlong».
Μοναδική στο είδος της γιατί είναι η πρώτη φορά που βγήκαν από τα κλειστά διαμερίσματα του Αυτοκράτορα της Κίνας Qianlong (1711–1799) στην Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου προσωπικά αντικείμενα, έργα τέχνης και έπιπλα που αντιπροσωπεύουν έναν αιώνα κινεζικού πολιτισμού και ήρθαν στο Μουσείο της Ακρόπολης. Όπως μας ανέφερε ο ξεναγός που μας έκανε περιήγηση στην έκθεση «ο Qianlong είναι ο Αυτοκράτορας που αναμόρφωσε την Κίνα, διπλασίασε την έκταση και τον πληθυσμό της, φρόντισε για την ευημερία των πολιτών της και κυρίως υποστήριξε με πάθος τις τέχνες και τα γράμματα. Παρέμεινε στο θρόνο για εξήντα χρόνια (1736-1795) και σφράγισε με τις προσωπικές του επιλογές την τέχνη της Κίνας του 18ου αιώνα».
Ο εκθεσιακός χώρος του Μουσείου Ακρόπολης, σκηνοθετήθηκε με κατασκευές και χρώματα εμπνευσμένα από τα παλάτια της Απαγορευμένης Πόλης και υποδέχτηκε τα δεκάδες εκθέματα που φωτίζουν τον ιδιαίτερο προσωπικό χώρο του Αυτοκράτορα, όπου πέρασε τα νεανικά του χρόνια και, όπως λέει ο ίδιος, όπου εμπνεύστηκε τα μελλοντικά του σχέδια για την πετυχημένη διοίκηση της απέραντης χώρας του.

Μετά την έκθεση προτείνουμε σε γονείς και παιδιά ένα περίπατο στον πεζόδρομο του Διονυσίου Αεροπαγίτου που μας ταξιδεύει αμέσως στον ένδοξο ελληνικό πολιτισμό, που μαζί με τον κινεζικό, ένα μικρό του μέρος μόλις θαυμάσαμε στην έκθεση, επηρέασαν καθοριστικά την ανθρωπότητα.

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK