Με άλλη ματιά
16 Μαρτίου 2019

Ένα είδωλο που έγινε πρότυπο...

Αλέκος Λιδωρίκης

Δημοσιογράφος

Το πρόσωπο της σύγχρονης Ελλάδας που προωθεί τον ελληνικό τουρισμό στα πέρατα του κόσμου, με τη συμμετοχή του σε εθνική καμπάνια της χώρας μας. 

Το πρόσωπο των μεγάλων διεθνών μέσων ενημέρωσης, έντυπων και ηλεκτρονικών, με εκατοντάδες αναφορές σε καθημερινή σχεδόν βάση. Κάθε του κίνηση, κάθε του δήλωση γίνεται σημείο αναφοράς.

Το πρόσωπο στα δωμάτια πολλών νέων κάθε ηλικίας, καθώς αφίσες υπάρχουν  στους τοίχους των δωματίων τους ή αποτελούν το πρόσωπο που έχουν επιλέξει να είναι στην οθόνη του κινητού τους ή του ηλεκτρονικού τους υπολογιστή.

Κορυφαίος στον τομέα του στη Ευρώπη για το 2018, κορυφαίος και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, σε έναν τομέα δύσκολο και ιδιαίτερα ανταγωνιστικό που μόνο μεγάλα ταλέντα μπορούν να σταθούν.

Πρόσωπο για το οποίο έχουν μιλήσει με λόγια θαυμασμού ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα και πολλές ακόμη διεθνείς προσωπικότητες. 

Είδωλο για εκατοντάδες χιλιάδες νέους από τις πέντε Ηπείρους, κάθε φυλής και εισοδηματικής τάξης.

Είναι μόλις 25 χρονών, γεννημένος στην Ελλάδα και δεν είναι άλλος από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, παιδί μεταναστών από το Λάγος της Νιγηρίας, του Τσαρλς και της Βερόνικα, οι οποίοι ήρθαν στην Ελλάδα το 1991.

Για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, το παιδί μιας οικογένειας που μεγάλωσε στα Σεπόλια αντιμετωπίζοντας μεγάλες δυσκολίες, έχουν γραφτεί τα πάντα και μπορεί κανείς να τα αναζητήσει στο διαδίκτυο. Από τα πρώτα χρόνια που ξεκίνησε το μπάσκετ όταν ήταν 7 χρονών, την επαγγελματική του πορεία στο Φιλαθλητικό μέχρι το εντυπωσιακό του ξεκίνημα στο NBA της Αμερικής, που τον οδήγησε στους  πρωταγωνιστές, στην ελίτ του παγκόσμιου αθλητισμού και τον έκανε σούπερ σταρ.

Γιατί αποτελεί πρότυπο, είδωλο -Τι μαθαίνουμε από τον Αντετοκούνμπο; 
Η απάντηση φαίνεται απλή αλλά είναι τόσο «δύσκολη»: Γιατί στην πορεία του Γιάννη Αντετοκούνμπο χιλιάδες νέα παιδιά από κάθε γωνιά της γης βλέπουν την ελπίδα και παίρνουν δυνάμεις να κάνουν τα όνειρα τους πραγματικότητα, σε κάθε τομέα της ζωής τους, βασιζόμενα σε αξίες που δεν είναι δεδομένες, όπως η σκληρή δουλειά, η αξιοπρέπεια, η εντιμότητα, η υπομονή και επιμονή και η αισιοδοξία. Μερικά μόνον από τα χαρακτηριστικά που διέπουν τον Γιάννη και τον οδήγησαν στην κορυφή. Σε μια κορυφή που όχι μόνον δεν τον έχει αλλάξει ως χαρακτήρα αλλά τον έχει ωριμάσει ακόμη περισσότερο και τον έχει κάνει ακόμη πιο πρότυπο.