Με άλλη ματιά
28 Ιουνίου 2023

Τα «μυστικά» των καλοκαιρινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων | Summer Camp

Αλέκος Λιδωρίκης

Δημοσιογράφος

«Ήρθε η ώρα να χωρίσετε. Θα παρακολουθήσετε τα μαθήματα σε διαφορετικές τάξεις και θα μείνετε σε διαφορετικά σπίτια, που θα απέχουν μάλιστα μακριά το ένα από το άλλο. Είναι ο μόνος τρόπος να επωφεληθείτε τα μέγιστα και οι δύο σας από την παραμονή σας στο summer camp». 

Τα λόγια αυτά προς εμένα και το δίδυμο αδελφό μου, από  τον διευθυντή του summer camp μιας μαγευτικής καταπράσινης επαρχιακής πόλης, στην κεντρική Αγγλία, το Cheltenham, ηχούν ακόμη στα αυτιά μου εάν και έχουν περάσει πολλά χρόνια και αποτελούν το πρώτο «μυστικό» επιτυχίας για ένα καλοκαιρινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο εξωτερικό και όχι μόνον: τα αδέλφια αλλά ακόμη και φίλοι από το σχολείο και τις κοινές παρέες να μην είναι μαζί στην ίδια αίθουσα διδασκαλίας και να μην φιλοξενούνται στο ίδιο σπίτι, διότι πολύ απλά θα μιλούν συνέχεια ελληνικά, δε θα κάνουν νέες παρέες, με αποτέλεσμα να μην κερδίσουν από το πολυπολιτισμικό  περιβάλλον που θα βρεθούν.
Οφέλη που είναι πολλά και συνοδεύουν τα παιδιά στη διάρκεια της ζωής τους. Η επικοινωνία με τους τέσσερεις συνομήλικους μου από τρεις διαφορετικές Ηπείρους,  που έμενα μαζί όχι μόνον διατηρήθηκε και μετά το summercamp, αλλά  με την πάροδο του χρόνου ενισχύθηκε, εξελίχθηκε σε φιλίες που οδήγησαν αργότερα στην πραγματοποίηση ταξιδιών στις χώρες τους, ενώ οι δρόμοι μας συναντήθηκαν και στο επαγγελματικό στίβο με αμοιβαία οφέλη.

Τα εκπαιδευτικά καλοκαιρινά προγράμματα για παιδιά από 6 μέχρι 18 χρονών δεν αφορούν φυσικά μόνον το εξωτερικό και τις ξένες γλώσσες. 
Δεκάδες είναι τα καλοκαιρινά προγράμματα που διοργανώνονται από Δήμους σε όλη τη χώρα, ιδιωτικά σχολεία, μουσεία, συλλόγους, ιδρύματα, κέντρα και αφορούν σχεδόν τα πάντα: πολιτιστικά προγράμματα, εκπαιδευτικά, αθλητικά, προγράμματα μουσικής εκπαίδευσης και πολλά ακόμη. Διαρκούν από μια ημέρα μέχρι πολλές εβδομάδες και ξεκινούν από την επομένη που κλείνουν τα σχολεία μέχρι συνήθως και τον Ιούλιο.

Ποιο είναι το κόστος αυτών των προγραμμάτων
Κάποια είναι και δωρεάν, άλλα ξεκινούν από 30 ευρώ και φθάνουν και τα 1.000 με 2.500 ευρώ περίπου, στην περίπτωση του εξωτερικού, με διαμονή συνήθως μέχρι δύο εβδομάδες.

Πού μπορεί να τα αναζητήσει κανείς
Το διαδίκτυο είναι πλέον η πηγή για τα πάντα. Αλλά το καλύτερο, ειδικά για τα εκπαιδευτικά καλοκαιρινά προγράμματα στο εξωτερικό, είναι ο κάθε γονιός να απευθυνθεί πρώτα στους επίσημους οργανισμούς που εκπροσωπούνται στη χώρα μας, όπως το British Council, το Γαλλικό Ινστιτούτο, το Γκαίτε, κλπ.

Το brainy σας μεταφέρει μερικές συμβουλές:
--Συζήτηση με τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς τους πριν ξεκινήσει η έρευνα. Κάθε παιδί είναι ξεχωριστό. Έχει το δικό του χαρακτήρα, δυνατότητες και προτιμήσεις. Δεν λαμβάνει εκείνο τις αποφάσεις, αλλά θα πρέπει να ακούγεται και η άποψή του, σε συνδυασμό με την άποψη των εκπαιδευτικών που το γνωρίζουν.

--Έγκαιρη προετοιμασία και προγραμματισμός. Οι επιλογές είναι πολλές. Η επιλογή θα πρέπει να έχει ως επίκεντρο το παιδί και όχι αποκλειστικά και μόνον τις επαγγελματικές υποχρεώσεις των γονιών και το ωράριό τους. Θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή.

--Στην περίπτωση του camp στο εξωτερικό που έχει και ως βασικότερο στόχο την εκμάθηση της γλώσσας οι σχετικές αποφάσεις οδηγούν σε μέγιστα οφέλη όταν λαμβάνεται υπόψη και ο επαγγελματικός προσανατολισμός του παιδιού. Υπάρχουν ειδικά τμήματα που προσφέρουν ένα πλήθος προγραμμάτων για μαθητές που ενδιαφέρονται για συγκεκριμένους κλάδους, όπως Medics, Engineering, Business, Law, Finance, Computer Science, Drama, Film Academy, Fashion κ.α.

Εγγραφείτε στο brainy και δώστε στα παιδιά μια νέα εμπειρία μάθησης και μελέτης, απόλυτα συγχρονισμένη στα παιδιά του Σήμερα, με γραφικά που εντυπωσιάζουν και κεντρίζουν το ενδιαφέρον τους.