Με άλλη ματιά
15 Απριλίου 2019

Μαθητικός Διαγωνισμός: Γιατί είναι σημαντικός ο χρηματοπιστωτικός εγγραμματισμός των μαθητών

Αλέκος Λιδωρίκης

Δημοσιογράφος

Αποταμιεύεις 120 ευρώ με επιτόκιο 2% το χρόνο. Πόσα χρήματα θα έχεις μετά τρία χρόνια;

Αποταμιεύεις 500 ευρώ με επιτόκιο 5%. Πότε θα διπλασιαστούν τα χρήματα σου;

Να αγοράζεις μετοχές μιας μόνον εταιρίας είναι ασφαλέστερο από ένα μερίδιο αμοιβαίου κεφαλαίου;

Αποτελούν τρεις από τις πολλές ερωτήσεις σε μορφή κουίζ που δεν απευθύνονται σε φοιτητές οικονομικών σχολών αλλά σε μαθητές ηλικίας 12 μέχρι 15 ετών και τέθηκαν στον περσινό «Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Γνώσεων για το Χρήμα» (European Money Week), που διοργανώνεται κάθε χρόνο στις Βρυξέλλες από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία.

Γιατί όμως είναι χρήσιμο μαθητές να πηγαίνουν σε βάθος τις γνώσεις τους σε θέματα που αφορούν το χρηματοπιστωτικό εγγραμματισμό. Τι κερδίζουν οι ίδιοι αλλά τι κερδίζει και η κοινωνία ως σύνολο;

«Οι μαθητές αποκτώνταςβασικές χρηματοπιστωτικές γνώσεις και δεξιότητες προετοιμάζονται έγκαιρα ώστε να διαχειρίζονται τα οικονομικά τους ως ενημερωμένοι καταναλωτές και παράλληλα να διευρύνουν τους ορίζοντές τους ως μελλοντικοί επαγγελματίες. Η κοινωνία από την πλευρά της δημιουργώντας από νωρίς ενημερωμένους πολίτες θέτει τις βάσεις για την αποφυγή μελλοντικών οικονομικών κρίσεων όπως αυτές που βιώσαμε πρόσφατα σε διεθνές επίπεδο. Οι νέοι με τις γνώσεις τους μπορούν να αποτελέσουν ένα ισχυρό ανάχωμα στο ξέσπασμα μελλοντικών κρίσεων»,μας αναφέρει έμπειρο τραπεζικό στέλεχος που έχει βγει στην σύνταξη και ασχολείται με τη δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Χρηματοπιστωτική εκπαίδευση εφικτή ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας

Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσουν στις Βρυξέλλες οι μαθητές των σχολείων που διακρίθηκαν στο αντίστοιχο Εθνικό Διαγωνισμό που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, με την συμμετοχή 78 τάξεων από 28 Γυμνάσια της χώρας μας, ιδιωτικά και δημόσια, από την Αθήνα, την Αλεξανδρούπολη, το Γαλαξίδι, το Ηράκλειο Κρήτης, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, την Καρδίτσα, το Κιλκίς, τη Λάρισα, τη Μυτιλήνη, τη Ναύπακτο, τον Πύργο Ηλείας, το Ρέθυμνο, τη Σίκινο, την Τρίπολη, και τα Χανιά.  Σημαντική υπήρξε η συνεισφορά της αρμόδιας Διεύθυνσης του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, προς τη διάδοση του Διαγωνισμού στα γυμνάσια όλης της χώρας. 

Στόχος της ΕΕΤ, όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη της, είναι να καταστήσει τη χρηματοπιστωτική εκπαίδευση εφικτή ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό η ειδικά διαμορφωμένη ιστοσελίδα της ΕΕΤ για το European Money Quiz https://www.hba.gr/info/emq παραμένει ενεργή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους έτσι ώστε τα παιχνίδια γνώσεων για το Χρήμα να είναι προσβάσιμα από όλους, μαθητές, καθηγητές και γονείς.