Ψυχολογία
11 Σεπτεμβρίου 2019

ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ…

Αγνή Μαριακάκη

Ψυχολόγος, Κοινωνική Ερευνήτρια, Εκπαιδεύτρια

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, και αυτό το γνωμικό έχει την καλύτερη εφαρμογή του στην αρχή της σχολικής χρονιάς.

Συνήθως τα παιδιά έχουν ανάμεικτα συναισθήματα καθώς πλησιάζει η αρχή του σχολείου. Από τη μία χαίρονται που θα ξαναβρούν φίλους και θα αρχίσει ξανά το παιχνίδι στη σχολική αυλή, αλλά απο την άλλη νιώθουν δέος, όταν σκέφτονται τα διαβάσματα, τα τρεχάματα στις ξένες γλώσσες και τον χειμώνα που έρχεται γοργά. Ως γονείς μπορούμε να δημιουργήσουμε τις καλύτερες προϋποθέσεις για να προσαρμοστεί αβίαστα το παιδί, ξανά, στη σχολική ζωή!

Για αρκετό καιρό είχε το ελεύθερο στο τάμπλετ, στην ώρα του ύπνου, στο παιχνίδι… έλα όμως που πρέπει τώρα να ξαναμπεί στο ρυθμό του, και να πώς:

=> Είναι σημαντικό να έχει επιστρέψει η οικογένεια απο τις διακοπές τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν αρχίσουν τα σχολεία. Ας αρχίσει το παιδί, σιγά σιγά να κοιμάται λίγο νωρίτερα. Καλύτερα να μην είναι απότομη η επιστροφή στο οργανωμένο πρόγραμμα της σχολικής του ζωής.
=> Εάν έχετε προμηθευτεί τα βιβλία πριν αρχίσει το σχολείο, ξεφυλλίστε τα μαζί του, και είναι σημαντικό να του πείτε: “όταν πρωτοβλέπεις τα βιβλία λες…πω, πω, πόσο δύσκολα φαίνονται, αλλά θα διαπιστώνεις μετά, ότι είναι πολύ πιο εύκολα από ότι φαντάστηκες στην αρχή, και στο τέλος της χρονιάς θα νιώθεις πολύ ωραία που τα έχεις μάθει τόσο καλά όλα αυτά".
=> Οι μέρες πριν αρχίσει το σχολείο είναι πολύ σημαντικές για να βρεθείτε μαζί ως οικογένεια, πέρα κι έξω απο παρέες, τάμπλετ, κινητά, εκδρομές. Πόσο σημαντικός είναι ο χρόνος επικοινωνίας με το παιδί πάνω σε ό,τι θα φέρει στη ζωή του η καινούρια χρονιά. Κουβεντιάστε για τις καινούριες προκλήσεις και επιδιώξτε να χτίσετε τη σιγουριά του, την αυτοπεποίθησή του, στηρίξτε την όρεξή του να τα καταφέρει. Εξηγήστε του… “η καινούρια τάξη θα έχει και τα εύκολα και τα δύσκολά της, και θα ξέρεις ότι θα είμαστε όλοι μαζί, όλη τη χρονιά, σε κάθε τι που θα απαιτήσει το σχολείο… και φέτος γιατι να μην πάει ακόμα καλύτερα η χρονιά...”
=> Γιορτάστε την επιστροφή στο σχολείο! Καλέστε στο σπίτι δύο, τρεις (ή περισσότερους) συμμαθητές του, για παιχνίδι, για να βρουν ξανά την επαφή τους. Θυμίστε σε όλους πόσο πολύ αυτή τη χρονιά θα βοηθήσουν και θα στηρίξουν ο ένας τον άλλον.
=> Βοηθήστε τα να επανέλθουν στην ικανότητα να αυτοσυγκεντρώνονται παίζοντας μαζί τους επιτραπέζια παιχνίδια, που πολύ βοηθούν σε αυτό. Κατεβάστε τη Μονόπολη, το Scrabble, ναι, όντως βοηθούν στην αυτοσυγκέντρωση.
=> Ετοιμάστε μαζί ένα δωράκι για τη δασκάλα: θα μπορούσε να είναι ένα άδειο βάζο γεμάτο μολύβια… 
=> Για την πρώτη μέρα του σχολείου ετοιμάστε ένα συμβολικό δωράκι για το παιδί σας. Όχι κάτι ακριβό, ίσως ένα εικονογραφημένο βιβλίο, μια κατασκευή, ένα ζευγάρι χαρούμενες κάλτσες. Χαρίστε του το δωράκι τονίζοντας πόση χαρά σας δίνει αυτή η καινούρια του αρχή και πόσο καμαρώνετε για την όρεξή του να μαθαίνει καινούρια πράγματα.

Τέλος, πάρετε χρόνο για να μιλήσετε στο παιδί σας, ότι σχολείο δε σημαίνει μόνο τάξη, εργασίες, διαλείμματα, μελέτη στο σπίτι… σημαίνει γίνομαι καλύτερος άνθρωπος κάθε μέρα σε όλα μου: στο να είμαι ευγενής, καλός φίλος, συμπονετικός και δίκαιος.

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK