Ψυχολογία
31 Ιανουαρίου 2020

Φτιάξε μια πατέντα...Κατέβασε μια ιδέα...Βρες μια άκρη, επισκεύασέ το!

Αγνή Μαριακάκη

Ψυχολόγος, Κοινωνική Ερευνήτρια, Εκπαιδεύτρια

Κι ενώ μαστορεύουμε τα αντικείμενα, και ξέρουμε πως άμα κάτι το δουλεύεις θα έρθει η ώρα του για επισκευή, μας παραξενεύει που το ίδιο ισχύει για τη ζωή μας την ίδια, που είναι στο DNA της να προχωρά μέσα από το να χαλά, και να ξαναστήνεται από την αρχή. Η ίδια μας η ζωή είναι το μόνο πράγμα στον κόσμο, όπου από το παλιό, το ξεφτισμένο, το άχρηστο, το λάθος, φτιάχνεις αν θες ό,τι πιο φρέσκο, νεότατο, πρωτοπόρο. Και η απελπισία συνήθως έχει γεννήσει τις πιο καλές επισκευές της, και τις πιο περίφημες κι απρόσμενες λύσεις.

Έλα όμως που τη ζωή μας την έχουμε σαν κάτι αυτόματο. Να φτιάχνει από μόνη της, να πετύχεις τον από μηχανής θεό, να γίνει το θαύμα ή να πιάσουν οι ευχές σου.

Κι όμως κάθε μέρα απαιτεί επισκευαστική δουλειά:
- Ξέρεις το καλάι; (google it…)
Θέλει να συγκολλάς συνέχεια ελπίδα σε ό,τι σου συμβαίνει, που γεννά τη δράση και τα επόμενα βήματα.
- Ξεκουνάς τον εαυτό σου από κει που είχε κολλήσει στο «είναι πολύ αργά πια».
- Σφυρί καλέμι για τα πετρώματα της ψυχής…αρχαίες πεποιθήσεις πως σου φταίνε οι γονείς σου, η αγωγή σου, και τα παιδικά σου χρόνια… μεγαλώσαμε πια, ξέρουμε καλύτερα από το να τους χρησιμοποιούμε σαν μόνιμη δικαιολογία.
- Βάζεις μπόλικη χλωρίνη να καθαρίσει το μέσα σου από πικρίες για τον καθένα που δεν σου φέρθηκε όπως ήθελες…ας πάνε στο καλό, να ελευθερωθεί ο χώρος να μπούνε άλλα πρόσωπα ωραία στη ζωή σου!

Παλιότερα ήθελα να είμαι σταθερά και μόνο του κουτιού... η ζωή φρόντισε βέβαια να με βγάλει out of the box! Σε ένα κόσμο θαυμάτων…σκονισμένη, μπαλωμένη, μπαρουτοκαπνισμένη. αλλά πάντως καινούρια!

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK