Ψυχολογία
08 Ιουνίου 2020

Ηγέτης δεν είναι ο αρχηγός που κανονίζει αλλά αυτός που μεταμορφώνει τις ζωές δίπλα του

Αγνή Μαριακάκη

Ψυχολόγος, Κοινωνική Ερευνήτρια, Εκπαιδεύτρια

Αν με ρώταγες πώς είναι ο ηγέτης, θα σου έλεγα ίσως είναι ξυπόλυτος, και ασουλούπωτος, τον καταλαβαίνεις όμως αλάθητα από τους γύρω του! Μιλά καλύτερα όποιος περπατά δίπλα του και μιλά η φροντίδα που έχει πάρει από αυτόν. Νιώθεις τα ίχνη του και την περπατησιά του σε ό,τι τον περιβάλλει. Ηγέτης, άλλωστε, δεν είναι ο αρχηγός που κανονίζει αλλά αυτός που μεταμορφώνει τις ζωές δίπλα του. Δηλαδή σκάβει ένα μεγάλο μέρος στις καρδιές των γύρω του, κι εκεί ακριβώς ακουμπά τις αξίες του, κάνοντάς τες ακαταμάχητες και δελεαστικές για όσους τον ζουν.

Όταν ήμουν μικρή διάβασα μια ιστορία για τον περίφημο Ισπανό τσελίστα, τον Pablo Casals, από έναν Ρώσο, τότε μαθητή του… «Όταν πρωτόπαιξα, στα πρώτα χρόνια, για να με ακούσει ο δάσκαλος, από το άγχος και την αγωνία μου έπαιξα φριχτά, με άπειρα λάθη, άτεχνα, αλλά ο Casals, σαν να ήταν θεόκουφος, μου μίλησε ενθουσιασμένος, μέχρι που με έσφιξε κιόλας, στην αγκαλιά του… χρόνια αργότερα που βρεθήκαμε μαζί στο Παρίσι, τόλμησα να τον ρωτήσω πώς ήταν δυνατόν να μην είχε ακούσει εκείνη την πρώτη φορά, τα τόσα λάθη μου και τις τόσες αστοχίες μου. Η απάντησή του ήταν «…μα άκουγα το συναίσθημα στην κάθε δοξαριά σου, άκουγα την έκφρασή σου, άσε τους αδαείς και ατάλαντους να κρίνουν από τα λάθη και την τεχνική.»

Η αλήθεια είναι ότι το να κρίνεις κάποιον από τα λάθη του είναι ευκολότερο.
Είναι όλα ορατά δια γυμνού οφθαλμού.
Και είναι χειρότερο όταν αυτός ο κάποιος είναι ο εαυτός σου! Και παρά την όμορφη κοινωνική μάσκα που καταφέρνεις και κρατάς, ο εσωτερικός αλάθητος ανιχνευτής δέρνει αλύπητα αυτό το σπασμένο, το θρυμματισμένο κομμάτι της ψυχής που όλοι κρύβουμε μέσα μας.
Και σήμερα είναι μια τέλεια μέρα για μια «εγχείρηση αποκατάστασης»
Για να φροντίσεις, να νοιαστείς, να συμπονέσεις τον πονεμένο εσωτερικό εαυτό, τον αλύπητα κολλημένο στη γωνία. Να τον ορθώσεις περήφανα όρθιο, με καμάρι ακόμα και για τα λάθη του. Και τότε λέω θα μπορείς να προσφέρεις το ίδιο και στους άλλους… κι αυτή είναι πιστεύω η διαδρομή του ηγέτη, τελικά!

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK