Ψυχολογία
22 Ιουνίου 2020

Το πιο όμορφο ταξίδι, με τον πιο ουσιαστικό προορισμό, είναι το ταξίδι προς τον ίδιο μας τον εαυτό.

Αγνή Μαριακάκη

Ψυχολόγος, Κοινωνική Ερευνήτρια, Εκπαιδεύτρια

To «όχι» είναι μια λέξη σχεδόν αδιαφανής.
Ενώ είναι εκεί, δεν τη βλέπει άνθρωπος...και από πάνω της κατσικώνεται το προπετές «ναι», πριν προλάβεις να το μαζέψεις.

Αυτός που περισσότερο έχει στραβομάρα στο «όχι», (ενώ το ‘χει τεράστιο μέσα του), είναι ο ίδιος που περισσότερο χρειάζεται να το πει.
Στους οποίους ανθρώπους ανήκω και εγώ.
Σ ’αυτούς δηλαδή με τα αόρατα «όχι», τα κρυμμένα, τα στριμωγμένα κάτω από πολλά και ζορισμένα «ναι».

Πετά ο γάιδαρος;…Ίσως...
Θα πας να πέσεις στο γκρεμό; Να το σκεφτώ...
Θα μου φέρεις τη κολυμπήθρα του Σιλωάμ; Αν χωρά στο αυτοκίνητο;
Θα πας στο φεγγάρι να μου φέρεις μαντολάτα; Δώσε διεύθυνση για το Κανάβεραλ.
Βάστα μου τα παιδιά και φτιάξε κανένα παστίτσιο; Φυσικά, τρέχω στο Τζάμπο τώρα για τα υλικά και το φωτοστέφανο!
Θα περπατήσεις ανάποδα, να φέρεις και τα πάνω κάτω; Ευκολάκι για σένα ε;….Εεεεμ, εννοείται!

Ζορισμένα και βιαστικά «ναι», κάθονται υποταγμένα πάνω στο φόβο πως αν κάποιος δεν πάρει αυτό που θέλει από μένα, δε θα με γουστάρει πια…πράγμα που για καιρό μου φαινόταν και το τέλος του κόσμου!
Γιατί, κάποιος που δεν έχει μάθει να εκτιμά τον εαυτό του, που δεν ξέρει για ποιους λόγους είναι πολύτιμος άνευ όρων, για τι είναι αξιόλογος και σημαντικός, θα κάνει τα πάντα, τις μεγαλύτερες θυσίες, τους πιο ακραίους συμβιβασμούς, για να μπορέσει να δει στα μάτια των άλλων τη φευγαλέα κι αβαθή εκτίμηση που δεν ξέρει ο ίδιος να δώσει στον εαυτό του…

Ίσως το πιο όμορφο ταξίδι, με τον πιο ουσιαστικό προορισμό, είναι το ταξίδι προς τον εαυτό.
Προς την εσωτερική πολυτιμότητα…να ξέρεις πως ανασαίνοντας σε αυτόν τον πλανήτη δημιουργείς το δικό σου αποτύπωμα ζωής, τη δική σου σφραγίδα, βάζεις τα δικά σου χρώματα στην παλέτα του κόσμου!
Και σ΄ αυτό το ταξίδι είναι δημιουργία να μπορείς να πεις «όχι» σε ό,τι σε βγάζει από το δρόμο σου, εξαπλώνεις τη δική σου μαγεία, όταν βάζεις όρια και απομακρύνεις ό,τι θολώνει το μοναδικό σου αποτύπωμα!

Και συχνά, ξεκινώντας από ένα ασυμβίβαστο «όχι» σε όνειρα που δεν είναι δικά σου, σε ανθρώπους, δουλειές, καθήκοντα, χάρες, φορτώματα που δε θες, βρίσκεις ότι όχι μόνο δεν έσπασε στη ζωή σου τίποτα που να είχε αξία, αλλά επιπλέον εκεί βρίσκεις τον εαυτό σου, και την εσωτερική σου ισορροπία…έξω από τις προσδοκίες και τις απαιτήσεις των άλλων!

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK