Άρθρα
14 Απριλίου 2021

Μιλώντας στα παιδιά για την Τέχνη

Brainy team

Επιμέλεια

…η Τέχνη είναι μία μορφή εκπαίδευσης

Τα παιδιά που μεγαλώνουν έχοντας επαφή με κάθε μορφή τέχνης μαθαίνουν να εκφράζονται καλύτερα, αναπτύσσουν την κριτική τους σκέψη ενώ ανοίγουν το μυαλό και την ψυχή τους σε νέα ερεθίσματα.

…αφήστε τα παιδιά να οδηγήσουν τη συζήτηση

Κάντε τους ερωτήσεις σχετικά με το έργο τέχνης. Ρωτήστε τα πώς το αντιλαμβάνονται. Με αυτόν τον τρόπο ανοίγει ένας διάλογος που θα βοηθήσει τα παιδιά να συνδεθούν με αυτό που βλέπουν, χαρίζοντάς τους αυτοπεποίθηση για τα δικά τους αισθητήρια. Στη διάρκεια της συζήτησης το ενδιαφέρον του ενήλικα θα πρέπει να είναι αδιάλειπτο και οι ερωτήσεις συνεχείς, δίχως να εκφράζει δικές του απόψεις. Οι ερωτήσεις διεγείρουν την παιδική φαντασία, ωθώντας τα παιδιά να δημιουργήσουν το προσωπικό τους αφήγημα γύρω από το έργο τέχνης.

…μην αποφεύγετε τη συζήτηση

Εάν ένα έργο πραγματεύεται κάποιο δύσκολο θέμα, μην προσπαθήσετε να το προσπεράσετε. Το γεγονός ότι απευθύνεστε σε παιδιά δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφαιρέσετε από το έργο τέχνης το νόημά του ή να το κάνετε πιο προσιτό. Τα παιδιά αντιλαμβάνονται περισσότερα από όσα νομίζουμε. Οφείλουμε να τους δίνουμε τον απαραίτητο χώρο, ώστε να εκφράζονται σχετικά με τις προσλαμβάνουσές τους.

…φέρτε τα παιδιά σε επαφή με έργα τέχνης που θα τους κεντρίσουν την προσοχή

Δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο είδος τέχνης κατάλληλο για παιδιά. Δεν πρέπει να αναζητάτε «παιδιάστικα» θέματα ή έργα. Μπορείτε να τους δείξετε έργα τέχνης φτιαγμένα από ασυνήθιστα υλικά ή αντικείμενα με τα οποία είναι εξοικειωμένα. Μην περιορίζεστε στους πίνακες και τα γλυπτά. Τα παιδιά δεν έχουν σχηματοποιημένη εντύπωση γύρω από το τι καθιστά ένα έργο τέχνης. Είναι ανοιχτά σε όλα! Παράλληλα, πρέπει να είμαστε ανοιχτοί στις αυθόρμητες αντιδράσεις των παιδιών. Συνήθως αποδεικνύονται πολύ ενδιαφέρουσες. Μια πολύ καλή τακτική για να κεντρίσετε το ενδιαφέρον των παιδιών είναι να συνδυάσετε την οπτική εμπειρία με τη δημιουργική πράξη. Φέρνοντας τα παιδιά σε επαφή με το έργο ενός καλλιτέχνη και προσφέροντάς τους τα απαραίτητα σύνεργα, ώστε να δημιουργήσουν στη συνέχεια το δικό τους έργο τέχνης, τους μεταφέρετε το μήνυμα ότι μπορούν και τα ίδια να γίνουν καλλιτέχνες.

…η τέχνη προωθεί την αυτοέκφραση

Μπορεί κάποια παιδιά να δυσκολεύονται στον προφορικό λόγο και να προτιμούν την καταγραφή των απόψεών τους. Δώστε τους χαρτί και μολύβια ώστε να σχεδιάσουν αυτό που θα ήθελαν να σας πουν. Ζητήστε τους να ζωγραφίσουν την άποψή τους για τον κόσμο.

 

Πηγή: https://www.artsy.net/article/artsy-editorial-talk-kids-art

Αξίζει να διαβάσεις