Social Media, κοινωνικά δίκτυα, ένας όρος που χρησιμοποιείται συνεχώς στην εποχή μας χωρίς σύνορα ηλικιών…
Η εμφάνισή τους καταγράφεται πολλά χρόνια πριν, αφού αποτελούν ουσιαστικά τη φυσική εξέλιξη των μέσων μαζικής επικοινωνίας, δηλαδή της εφημερίδας, του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης. Ας κάνουμε παρέα μία αναδρομή ώστε να γνωρίσουμε την ιστορία και την εξέλιξή τους:
- 1971 O προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών Ρέι Τόμλινσον έστειλε το πρώτο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον εαυτό του, σε ένα δίκτυο μεμονωμένων ηλεκτρονικών υπολογιστών που συνδέονταν ηλεκτρονικά
- 1985 THE WELL, 1994 Theglobe & Geocities, 1995 Tripod: πρώτες online κοινότητες σε μορφή chatrooms.
- 1994 yahoo: εταιρία διαδικτυακών υπηρεσιών. Ξεκίνησε ως θεματικός κατάλογος, ενώ αργότερα εξελίχθηκε σε μια πανίσχυρη μηχανή αναζήτησης και ένα πρόγραμμα για άμεσα ηλεκτρονικά μηνύματα, το Yahoo! Messenger.
- 1995 classmates: ιδρύθηκε από τον Randy Conrads με στόχο την επικοινωνία μεταξύ παλιών συμμαθητών.
- 1997 sixdegrees: ήταν από τα πρώτα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που τα συνδύαζε όλα, με τη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα, αφού έδινε τη δυνατότητα δημιουργίας προφίλ, αποστολής μηνυμάτων σε φίλους και την αναζήτηση ατόμων με συναφή ενδιαφέροντα.
- 1997 asianave ή αsian αvenue: ιστοσελίδα ασιατικής κοινωνικής δικτύωσης που απευθυνόταν στην ασιατική αμερικανική κοινότητα.
- 1997 weblog: είναι επινόηση του Jorn Barger. To 1998 υπήρχαν ελάχιστες ιστοσελίδες τύπου blog, το 1999 εμφανίστηκε το Pitas, το πρώτο εργαλείο για να μπορεί ο καθένας να δημιουργεί το δικό του blog και τον Αύγουστο η εταιρία Pyra παρουσίασε το Blogger.
- 2002 LinkedIn: ο ιστοχώρος επαγγελματικής κοινωνικής δικτύωσης ιδρύεται από τον Ρέιντ Χόφμαν, αλλά ξεκίνησε επίσημα στις 5 Μαΐου του 2003.
- 2003 skype: δημιουργήθηκε από τον σουηδό Niklas Zennström και τον Dane Janus Friis. Αρχικά ήταν για επικοινωνία από Η/Υ σε Η/Υ. Πλέον προσφέρει κλήσεις σε όλο τον κόσμο, Instant Messenger, δυνατότητα αποστολής SMS και αρχείων, και φυσικά τη δυνατότητα βιντεοκλήσης.
- 2004 facebook: ιδρύεται από τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ ως μέλος του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Αρχικά δικαίωμα συμμετοχής είχαν μόνο οι φοιτητές του Χάρβαρντ ενώ αργότερα επεκτάθηκε για την Ivy League (χαρακτηρισμός μιας ομάδας οκτώ ελίτ πανεπιστημίων των ΗΠΑ). Στις 26 Σεπτεμβρίου 2006 η υπηρεσία έγινε προσβάσιμη σε κάθε άνθρωπο του πλανήτη.
- 2005 YouTube: ιστότοπος, ο οποίος επιτρέπει κοινοποίηση, αποθήκευση, αναζήτηση και αναπαραγωγή ψηφιακών βίντεο και ψηφιακών ταινιών. Τον Νοέμβριο του 2006 ονομάστηκε από το περιοδικό Time "Invention of the Year 2006".
- 2005 reddit: δημιουργήθηκε το 2005 από τους Στηβ Χάφμαν και Αλέξις Οχανιάν, συγκάτοικους στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια εκείνη την εποχή. Είναι αμερικανική ιστοσελίδα συγκέντρωσης ειδήσεων, περιεχομένου και συζήτησης. Οι χρήστες ψηφίζουν για αυτό που βρίσκουν ενδιαφέρον, ενημερωτικό και διασκεδαστικό.
- 2006 twitter: δημιουργήθηκε από τον Τζακ Ντόρσεϊ. Είναι ένας ιστοχώρος κοινωνικής δικτύωσης που επιτρέπει στους χρήστες του να στέλνουν και να διαβάζουν σύντομα μηνύματα -μέχρι 280 χαρακτήρες-.
- 2009 WhatsApp: η εφαρμογή επιτρέπει την άμεση ανταλλαγή μηνυμάτων κειμένου για smartphones, όπως και εικόνων, βίντεο, ήχων και μηνυμάτων πολυμέσων.
- 2010 Instagram: δημιουργήθηκε από δύο απόφοιτους του Πανεπιστημίου του Στάντφορντ, τους Κέβιν Σίστρομ και Μάικ Κρίγκερ. Το όνομά της προέρχεται από τον συνδυασμό της λέξης Instant (στιγμιαίο) και telegram (τηλεγράφημα). Σήμερα η εφαρμογή μετράει 20 δισεκατομμύρια φωτογραφίες από όλο τον κόσμο και 1 δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες.
- 2010 Viber: ιδρύθηκε από τέσσερις ισραηλινούς εταίρους και λειτουργεί τόσο σε κινητά όσο και σε υπολογιστές. Από το Φεβρουάριο του 2015, η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων υποστηρίζει 236 εκατομμύρια ενεργούς μηνιαίους χρήστες.
- 2010 Pinterest: δημιουργήθηκε το 2009 από τους Μπεν Σίλμπερμαν, Πολ Σιάρα και Έβαν Σαρπ. Η πλατφόρμα λειτούργησε από τον Μάρτιο του 2010 σε δοκιμαστική κατάσταση. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο, όμως, λειτουργεί και σαν μηχανή αναζήτησης εικόνων. Το υλικό που ανεβαίνει είναι κυρίως εικόνες και βίντεο, λειτουργώντας σε μεγάλο βαθμό ως έμπνευση για διάφορα θέματα.
- 2011 Snapchat: η δημοφιλής social εφαρμογή δημιουργήθηκε από τους Έβαν Σπίγκελ, Μπόμπι Μέρφι & Ρέγκι Μπράουν, όταν ήταν φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Έχει το πλεονέκτημα οι φωτογραφίες, τα βίντεο και τα κείμενα να διαγράφονται μόνα τους μετά από 10 δευτερόλεπτα.
- 2011 Twitch: Είναι μια πλατφόρμα ροής βιντεοπαιχνιδιών όπου οι δημιουργοί μεταδίδουν ζωντανό περιεχόμενο στο κοινό τους. Έχει 26,5 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες καθημερινά. Ενώ τα παιχνίδια εξακολουθούν να κυριαρχούν στην πλατφόρμα, οι streamers δημιουργούν κάθε είδους περιεχόμενο: εκπομπές μαγειρικής, μαθήματα μακιγιάζ και μουσικές παραστάσεις.
- 2013 Telegram: Εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων που εστιάζει στο απόρρητο. Οι χρήστες μπορούν να ανταλλάσσουν αρχεία, φωτογραφίες, βίντεο και πολλά άλλα μέσω συνομιλιών μέσω ομαδικών συνομιλιών που μπορούν να περιλαμβάνουν έως και 200.000 άτομα. Υπάρχουν επίσης δημόσια κανάλια Telegram, τα οποία μπορούν να προσελκύσουν εκατομμύρια οπαδούς. Έχει αναπτυχθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια: διαθέτει πλέον 550 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες και τον Δεκέμβριο του 2022 έφτασε το 1 εκατομμύριο premium συνδρομητές.
- 2015 Discord: κυκλοφόρησε το 2015 ως μια εξειδικευμένη εφαρμογή για την κοινότητα του gaming. Από τότε, έχει εξελιχθεί σε σημαντικό παίκτη μεταξύ των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης που εστιάζουν στη συνομιλία. Τον Ιούλιο του 2022 υποδέχθηκε 522 εκατομμύρια επισκέπτες.
- 2016 TikTok: ξεκινάει η εφαρμογή για τους χρήστες στην Κίνα, φτάνοντας το 2019 να είναι διαθέσιμο σε πάνω από 150 αγορές και 75 γλώσσες παγκοσμίως.
Εγγραφείτε στο brainy και προσεγγίστε με διαφορετική ματιά τον κόσμο των παιδιών, μέσα από επιστημονικά άρθρα και προτάσεις της εκπαιδευτικής ομάδας. Γίνετε μέλος του brainy world.