Άρθρα
16 Ιουνίου 2021

Επανάληψη…και το καλοκαίρι;

Brainy Team

Συγγραφέας

Μπορεί να φαίνεται βαρετή ή ακόμα και ασύλληπτη η μελέτη το καλοκαίρι, όταν το κουδούνι του σχολείου χτυπήσει για τελευταία φορά, με το τέλος της σχολικής περιόδου… όμως η επαφή με τα μαθήματα μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην εκπαιδευτική εξέλιξη των παιδιών.

1. Βοηθά τα παιδιά να οργανώσουν και να κατακτήσουν ό,τι έχουν διδαχθεί
Μελέτες έχουν δείξει ότι ξεχνάμε ό,τι μελετάμε στις επόμενες δύο έως τρεις ημέρες, εάν δεν ανατρέξουμε κατά καιρούς στο συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο. Η επανάληψη βοηθάει τους μαθητές να αποθηκεύσουν τις πληροφορίες στη μνήμη τους, να τις οργανώσουν δομημένα και να τις χρησιμοποιήσουν σωστά, όποτε τις χρειαστούν. Ας μην ξεχνάμε το γνωστό ρητό "η επανάληψη είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως"!

2. Αναπληρώνει τα κενά και βοηθά στην εμπέδωση
Η περίοδος των καλοκαιρινών διακοπών δίνει μια μεγάλη ευκαιρία στα παιδιά να εμπεδώσουν την ύλη που έχουν ήδη διδαχθεί και να καλύψουν κενά που ενδεχομένως να δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Είναι σημαντικό να γίνεται με σωστό προγραμματισμό, δηλαδή 20’ – 30’ κάθε μέρα, τις πρωινές ώρες κυρίως που ο εγκέφαλος λειτουργεί καλύτερα.

3. Προετοιμάζει τον μαθητή για την επόμενη σχολική χρονιά
Με το ξεκίνημα του νέου σχολικού έτους, οι μαθητές θα έχουν κάνει μια σωστή και δομημένη προετοιμασία, ώστε να ξεκινήσει ομαλά η ακαδημαϊκή χρονιά τους.

4. Βοηθά τους μαθητές να έχουν επίγνωση των δυνατοτήτων τους
Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, συνδυαστικά με τον φόρτο την αναγκαίας καθημερινής μελέτης, πολλοί μαθητές, ακόμα και οι γονείς, αδυνατούν να αναγνωρίσουν ή παραβλέπουν το αντικειμενικό γνωστικό επίπεδο των παιδιών.
Την περίοδο των διακοπών, καθώς δεν υπάρχει πρόγραμμα και υποχρεώσεις για να τα κρατάει απασχολημένους, μέσω της επανάληψης, τα παιδιά μπορούν να αξιολογήσουν σωστά τις γνώσεις που έχουν αποκτήσει.

5. Καλλιεργεί κλίμα συνεργασίας παιδιού γονέα
Όλοι χρειάζονται κίνητρο, έμπνευση και στήριξη για να πετύχουν τους στόχους τους. Συζητήστε ελεύθερα με τα παιδιά, εκφράστε την άποψή σας, προτείνετέ τους λύσεις, σταθείτε δίπλα τους, με λιγότερες απαιτήσεις και περισσότερες ελευθερίες. Δώστε τους την ευκαιρία να αυτενεργήσουν και να οργανώσουν το καθημερινό τους πρόγραμμα. Γίνετε ο μέντορας που χρειάζονται και εμπιστεύονται!