Ψυχολογία
14 Δεκεμβρίου 2021

Πώς να προστατεύεις την ψυχική σου ηρεμία

Αγνή Μαριακάκη

Ψυχολόγος, Κοινωνική Ερευνήτρια, Εκπαιδεύτρια

Η ψυχολόγος και κοινωνική ερευνήτρια, Αγνή Μαριακάκη, μας συστήνει την επιστήμη της ψυχολογίας απλά και πρακτικά.

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ για το πώς θα προστατεύσεις την ψυχική σου ηρεμία και υγεία;

Η ψυχική ηρεμία θα μπορούσε από κάποιον να παρομοιαστεί με ένα άθλημα, το οποίο χρειάζεται εκμάθηση και εξάσκηση. Υπάρχουν, λοιπόν, 5 απλά βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις, ώστε να γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς σου.

  1. Πάψε να θεωρείς τον εαυτό σου ευαίσθητο άνθρωπο

Η ευαισθησία μερικές φορές είναι δειλία, δικαιολογία για να περιμένεις από τους άλλους να διορθωθούν, για να αποφύγεις να κάνεις ο ίδιος τη ζόρικη δουλειά που χρειάζεσαι για να προστατεύεις την εσωτερική σου ισορροπία.
Να ξέρεις όμως πως ο άνθρωπος είναι οργανισμός ανεπανάληπτης αντοχής και δύναμης από τη φύση του. Είναι φτιαγμένος να είναι παντός καιρού, όλων των δυσκολιών και ικανός αμέτρητων δοκιμασιών.
Κάθε φορά που θα βρίσκεσαι στα δύσκολα, θα λες στον εαυτό σου «κάνω upgrade αντοχής”, αυτή η δυσκολία της ζωής μόνο μπροστά θα σε πηγαίνει όσο και να σε ζορίζει.

  1. Κατάργησε την τραγικολογία

Δεν βοηθάει να γκρινιάζεις και να τραγικολογείς. Αυτή η τραγικολογία για τα “κακά της μοίρας σου” πολλαπλασιάζει το άγχος σου, την έντασή σου, μέχρι να μη σε χωράει ο τόπος. Το μυαλό, η σκέψη σου μοιάζει σαν ένα ποτήρι κάτω από μία βρύση ανοιχτή που βρέχει κίνδυνο, απειλή, παράπονο, ζόρι, μιζέρια. Ξεχειλίζει το άγχος σου και άθελά σου αντιδράς ανάλογα αρνητικά και ζορισμένα, και όχι πάντα θετικά, και στις επιλογές σου αλλά και στις αποφάσεις σου στη συνέχεια.
Πάτα το κουμπάκι
off στο παραπονολόγιο σου και μάθε να λες “και αυτό θα περάσει… ό,τι κι αν είναι, θα περάσει… κάποια στιγμή θα φύγει και αυτό από τη ζωή μου και θα αφήσει μόνο ένα δώρο που τώρα είναι κρυφό”. Κι αν είναι από τα προβλήματα που δεν περνούν εύκολα και δυσκολεύεσαι να πατήσεις το κουμπάκι off, εξασκήσου να λες στον εαυτό σουμπορώ και αυτό να το αντέξω… αποφασίζω να χτίζω τους ψυχικούς μου μύες, την ψυχική μου δύναμη μέσα από όλο αυτό… αποφασίζω ότι δεν θα με καταβάλλει όσο και να είναι αόρατη η λύση μπροστά μου”.

  1. Φτιάξε μέσα στην ψυχή σου τον εσωτερικό σου ασφαλή τόπο

Όταν βρίσκεσαι στην καρδιά του κυκλώνα, όταν μερικές φορές αισθάνεσαι να σε δέρνει αλύπητα η ζωή και να μην υπάρχει διέξοδος, φτιάξε ένα μέρος βαθιά στην ψυχή σου όπου νιώθεις ασφαλής. Κλείσε μέσα στο εσωτερικό σου λιμάνι τους ανθρώπους που σε έχουν αγαπήσει είτε υπάρχουν στη ζωή είτε όχι. Φέρε τα πλάσματα που σου προσφέρουν εκτίμηση, αγάπη, αγκαλιά, τρυφερότητα, φως και άφησέ τα να σε γεμίζουν χαρά και ικανοποίηση. Και όταν θυμίζεις στον εαυτό σου αυτόν τον άυλο πλούτο σου, τότε αναρωτήσου αν αξίζει να χάνεις την ψυχραιμία σου για πράγματα που έχουν μικρότερη αξία και σημασία από όλα αυτά που αγαπάς και σε αγαπούν.

  1. Τα βάσανά σου είναι η προσφορά σου στη ζωή

Όσο παράλογο κι αν ακούγεται, είναι μία μεγάλη πραγματικότητα! Η δύναμη, η αντοχή, οι λύσεις, η ελπίδα, η αισιοδοξία που χτίζεις μέσα στα δυσκολότερα σκοτάδια της ακινησίας, είναι η πολυτιμότερη κληρονομιά που έχεις να δώσεις στα παιδιά σου. Η ατσαλένια μας απόφαση να μη μας καταβάλλει τίποτα και κανένας!

  1. Δημιούργησε την ομορφιά

Υπάρχει ένας σχεδόν αυτόματος τρόπος να βρεις την ψυχική σου ηρεμία, ακόμα και στη δυσκολότερη κατάσταση! Μπορεί να είναι ευκολότερο να αποσυρθείς στην αυτολύπησή σου και να ζαρώσεις τοσοδούλης μέσα στο καβούκι σου, νιώθοντας μικρός και λίγος! Κάνε όμως το ακριβώς αντίθετο από αυτό που σου λέει το ένστικτό σου!
Βγες προς τα έξω και συνδέσου με την ομορφιά! Ομορφιά είναι να ξέρεις να δέχεσαι την αγάπη και να νιώθεις πόσο την αξίζεις! Άλλες φορές δημιουργείς την ομορφιά μέσα από το να προσφέρεις απλόχερα το χαμόγελό σου, το νοιάξιμό σου, τη φροντίδα σου, ένα τηλέφωνο, μία αγκαλιά, ένα χάδι και μερικές φορές δημιουργείς την ομορφιά όταν απλά επιλέγεις να δημιουργήσεις με τα λόγια, με τη σκέψη σου, με τα χέρια σου κάτι όμορφο για κάποιον ή και για σένα τον ίδιο.
Η ομορφιά είναι η μεγαλύτερη θεραπευτική δύναμη σε όλο τον κόσμο και είναι εντελώς δωρεάν να τη δεις, να την καταγράψεις γύρω σου, να την απολαύσεις στη φύση, στους ανθρώπους, στα παιδιά, σε όλα τα ζωντανά πλάσματα.
Όλοι είμαστε ικανοί για την ομορφιά!