Ψυχολογία
02 Αυγούστου 2022

Πώς θα κάνεις τις σχέσεις σου καλύτερες;

Αγνή Μαριακάκη

Ψυχολόγος, Κοινωνική Ερευνήτρια, Εκπαιδεύτρια

Οι σχέσεις σου με τους άλλους είναι ο καθρέφτης της σχέσης σου με τον εαυτό σου, με τα βιώματά σου και με το παρελθόν σου.

Θα ισχυριστείς, βέβαια πως είσαι ένας ευαίσθητος άνθρωπος που περιστοιχίζεται από κάποιους ασυνεννόητους, εγωιστές, σκληρούς, αδιάφορους ανθρώπους. Κι όμως, οι άνθρωποι θα είναι πάντα αυτοί που είναι! Το πώς εσύ όμως τα βγάζεις πέρα μαζί τους έχει απόλυτα να κάνει με τα δικά σου τα «μπαγκάζια». Η ποιότητα των σχέσεων σου εξαρτάται πάρα πολύ από το τι κουβαλάς, από τη συναισθηματική ρύπανση που σέρνουμε μέσα μας όλοι από το παρελθόν και που δημιουργεί μία ασυνείδητη αφετηρία φόβου απέναντι στις σχέσεις. Δηλαδή, αν κανείς έχει από παλιά συσσωρεύσει βιώματα σχέσεων γεμάτα απόρριψη, υποτίμηση, επιθετικότητα, συναισθηματική χειραγώγηση, έλλειψη εμπιστοσύνης, τότε όλα αυτά δημιουργούν μεν τη λαχτάρα να ζήσεις κάτι όμορφο επιτέλους, αλλά και μία αθέλητη υποσυνείδητη αφετηρία τρόμου, δυσπιστίας, ανασφάλειας που σε κάνει να λειτουργείς σαν χελώνα, δηλαδή να χώνεσαι μέσα στο καβούκι σου και να μένεις κλειδαμπαρωμένος βαθιά μέσα στον πληγωμένο εαυτό σου. Αυτό οδηγεί στην αρνητική συναισθηματική πρόληψη. Βασισμένος δηλαδή στις πολλές αρνητικές εμπειρίες σου, για να προστατεύσεις βέβαια τον εαυτό σου από τα χειρότερα, σπεύδεις να δημιουργήσεις με το μυαλό σου αρνητικές υποθέσεις για τους άλλους, αρνητικές προσδοκίες ότι οι άνθρωποι κάποια στιγμή δεν γίνεται… δεν μπορεί… θα σου τη «φέρουν». Έτσι αποδίδεις στη συμπεριφορά τους, την αρνητική συμπεριφορά, τα αρνητικότερα κίνητρα.

Αναρωτήσου, λοιπόν, για τις σημαντικές σχέσεις της ζωής σου, αν τις έχεις φορτώσει με αρνητικότητα που δεν είναι όλη πραγματική σε τέτοιο βαθμό και διόρθωσε τη μυωπία σου στο πώς βλέπεις αυτά τα σημαντικά άτομα στη ζωή σου.

Κάτι ακόμα που βαραίνει απίστευτα τις σχέσεις είναι αυτό που θα ονομάσω τραυματική επικοινωνία. Νομίζουμε δηλαδή, ότι επικοινωνούμε ενώ στην πράξη τραυματίζουμε και τη σχέση και τον εαυτό μας. Τραυματική επικοινωνία είναι να κατηγορείς, να εξαπολύουν μύδρους, να παραπονιέσαι, να γκρινιάζεις πιστεύοντας ότι με το παράπονο θα φιλοτιμηθεί ο άλλος και θα σε πλησιάσει.
… που δεν με παίρνει τηλέφωνο.. που δεν με νοιάζεται… που δεν με φροντίζει…
Εσύ λες ότι έτσι εκφράζεις τις ανάγκες σου, ο άλλος όμως λέει μέσα του πόσο τον αδικείς, πόσο δεν μπαίνεις στη θέση του, πως δεν του αρέσει να είναι στο στόχαστρο. Κανείς δεν θέλει να είναι κοντά με ανθρώπους που νιώθει διαρκώς μαζί τους υπόλογος, κολλημένος στον τοίχο. Όταν κάνεις τον άλλον να νιώθει συνέχεια υπόλογος… η σχέση τραυματίζεται!

Με ποιους τρόπους μπορείς να καλυτερέψεις την επικοινωνία σου και τις σχέσεις σου;

Πρώτον, ξεφορτώσουν μερικές λάθος πεποιθήσεις που λένε ότι αν σε αγαπάει ο άλλος, θα επιδιώκει να είναι άψογος απέναντί σου. Μην περιμένεις από τους ανθρώπους να είναι άψογοι! Αυτό δεν θα ισχύει ποτέ στον απόλυτο βαθμό! Κάποια στιγμή θα σε πληγώσει, θα κάνει λάθη, θα πει κάτι που δεν σου αρέσει… Αγάπη είναι να είσαι εσύ ΕΚΕΙ, σταθερός, και όταν ο άλλος είναι και αναξιαγάπητος, αρκεί να σου ανταποδώσει την υπομονή όταν θα έρθει και η σειρά σου να είσαι και εσύ αναξιαγάπητος για χίλιους λόγους.

Δεύτερον, μην σπεύδεις να κάνεις τα χειρότερα σενάρια.
Μην επιτρέπεις στο μυαλό σου να πηγαίνει πάντα στο χειρότερο, να αφήνεις το νου σου να σκέφτεται μονίμως τα χειρότερα για τους άλλους, διότι δεν μπορείς να φανταστείς πόσο επιβαρύνει τις σχέσεις σου. Λες… δεν με νοιάζεται, δεν με θέλει, δεν με υπολογίζει… Να ξέρεις ότι η χειρότερη εκδοχή που βάζεις στο μυαλό σου για τον άλλον, θα γίνει σιγά-σιγά αυτοεκπληρούμενη προφητεία, θα σε επαληθεύσει, είναι νομοτελειακό!
Πώς να σκεφτείς;
Να συνδέεσαι πάντα με το καλύτερο εαυτό των άλλων!
Όλοι έχουν κάπου μέσα τους κάτι όμορφο, κρύβουν έστω μία μικρή θετική ακτίδα. Βρες την… ψάξε την… βασίσου πάνω της… ανάδειξέ την… φέρε την στην επιφάνεια… και εκεί που ο άλλος για πολλοστή φορά ίσως μιλάει επιθετικά, αγενέστατα, υποτιμητικά, σκέψου εκείνα τα κάποια ίσως λίγα αλλά σημαντικά, όπου έχει υπάρξει εκεί για σένα, που σε βοήθησε κάποια στιγμή, σε στήριξε, σου πρόσφερε, σου έδωσε κάτι. Αυτό θα σε βοηθήσει να μην αρχίσεις και εσύ να βρίζεις με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ρωγμές που κατόπιν δεν επουλώνονται πια.

Τρίτον, να ξέρεις ότι όλοι οι άνθρωποι διαβάζουν τη σκέψη. Αν δείχνεις υπερόπτης, ευγενικός, πράος, και ήρεμος, αλλά μέσα σου βρίζεις, τότε να ξέρεις ότι ο άλλος απέναντί σου τα «ακούει» όλα αυτά με την ψυχή του. Δεν συζητάμε μόνο με τις λέξεις αλλά και με τις ενέργειές μας! Αυτό δεν είναι καθόλου υπερβατικό, ούτε μεταφυσικό. Διαθέτουμε μία νευρολογία με νευρώνες καθρέφτες με τους οποίους, από τη φύση μας, οσμιζόμαστε για το πώς νιώθουν για μας οι άλλοι, για το πώς μας βλέπουν και για τις σκέψεις και τις δονήσεις που φιλοξενούν βαθιά μέσα τους, ακόμα και αν δεν τις εκφράζουν. Για αυτό αξίζει να προσέχεις και πώς μιλάς και το πώς σκέφτεσαι για τον άλλον, έτσι ώστε να φτιάχνεις αντί να γκρεμίζεις γέφυρες.

Τέταρτον, να είσαι «αλεξίσφαιρος» άνθρωπος, δηλαδή να έχεις συναισθηματική αντοχή!
Μην αφήνεις να σε παίρνουν όλα τα βόλια κατάκαρδα, να σε εξαντλούν, να σε εξουθενώνουν, να σε διαλύουν, αυτά που έτσι κι αλλιώς κάποια στιγμή θα συμβούν σε όλες τις σχέσεις. Φρόντιζε τον κήπο σου, τη βεράντα της ψυχής σου, όπου φιλοξενείς τους δύο τρεις ανθρώπους που μαζί τους ζεις τα απλά, τα όμορφα της ζωής, που σε γεμίζουν, σε στηρίζουν, σε αναπληρώνουν. Να ξέρεις ότι ακόμα και αυτοί κάποια στιγμή, θα σε πληγώσουν, είναι νομοτελειακό. Γιατί έτσι η ζωή εξελίσσεται, έχει τις εποχές της που εναλλάσσονται και μέσα από τη συναισθηματική μας αντοχή προχωράμε Στη ζωή σου θα έχεις πολλών λογιών ανθρώπους που είναι σημαντικοί για τη ζωή σου και απέναντί τους θα πρέπει να μάθεις να είσαι ανθεκτικός. Και δεν υπάρχουν δικαιολογίες εάν δεν το επιδιώκεις αυτό!

Πάνω από όλα είναι η εμπιστοσύνη! Πάνω της βασίζεται το μοίρασμα, η επικοινωνία, η υποστήριξη, το ανήκειν, η εσωτερική γαλήνη. Πάνω στην εμπιστοσύνη που εμπνέεις στον άλλον, θα σου την ανταποδίδει όταν είσαι άνθρωπος απλός, επαρκής, γνήσιος, αυθεντικός, που δεν έχεις να παριστάνεις κάτι ή να πείσεις για οτιδήποτε ή να αποδείξεις το παραμικρό όταν είσαι άνθρωπος που θα πεις και το όμορφο και το άσχημο με απλότητα, με ευθύτητα, με εσωτερική ακεραιότητα και συμπόνια, γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχουν κακοί άνθρωποι, παρά μόνο πληγωμένοι άνθρωποι. Για αυτό μπορούμε να έχουμε αυτή την ψυχική ανθεκτικότητα.

Να θυμίζεις στον εαυτό σου συνέχεια, κάθε μέρα ΑΞΙΖΩ…απλά επειδή ΥΠΑΡΧΩ!