Άρθρα
07 Δεκεμβρίου 2023

Προτάσεις Χριστουγεννιάτικων βιβλίων…που αγαπούν να διαβάζουν μικροί και μεγάλοι

brainy team

Επιμέλεια

Εγγραφείτε στο brainy και βρείτε προτάσεις διασκέδασης και συμβουλές ψυχολογίας, που θα κάνουν αρμονική και πιο όμορφη την καθημερινή επικοινωνία με τα παιδιά σας!

“Τα βιβλία είναι το καλύτερο δώρο για ένα παιδί, γιατί πέρα από τις ώρες διασκέδασης που του χαρίζει, του ανοίγει παράθυρα στο μυαλό, το δυναμώνει, ενώ ταυτόχρονα του δίνει την ευκαιρία να ταξιδέψει νοερά, να αναπτύξει τη φαντασία και την έκφρασή του, να εμπλουτίσει το λεξιλόγιό τους, να εξασκήσει την ενσυναίσθησή του, την κριτική του σκέψη και να «ζήσει» πολλές ζωές μέσα από τις ιστορίες και τους χαρακτήρες.”

Μαρίνα Γιώτη

“Η εικονογράφηση στα βιβλία καλλιεργεί την απόλαυση του διαβάσματος. Το παιδί μπορεί να κάνει συνδέσεις με τη δική του ζωή και να ανακαλύψει τον εαυτό του, να ενδυναμώσει την ικανότητα οπτικοποιημένης σκέψης, αφού βοηθάει το παιδί να συνδέσει αυτό που βλέπει στην εικόνα με λογικά αίτια και συνέπειες, συμπεράσματα, έννοιες και να τα συνδέσει όλα αυτά με λέξεις. Παράλληλα, παρατηρεί λεπτομέρειες, αντιλαμβάνεται συναισθήματα και χαρακτήρες, ενώ καλλιεργεί τη φαντασία του. Η εικονογράφηση αποτελεί τη γέφυρα με τον γραπτό λόγο και μαθαίνει το παιδί να σκέφτεται ενεργητικά με το υλικό εικόνων που του προσφέρει και όχι απλώς να ακούει παθητικά την ιστορία.”

Λίζα Βάρβογλη

Παρακάτω θα βρείτε κάποιες προτάσεις χριστουγεννιάτικων παραμυθιών που θα σας μαγέψουν, θα σας ταξιδέψουν και θα ντύσουν ξεχωριστά τις ημέρες και τις νύχτες των Χριστουγέννων.

 brainy xristougenniatika biblia pws brike douleia ai basilis

Πώς βρήκε τη δουλειά του ο Αϊ-Βασίλης

KRENSKY STEPHEN

Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Στα νιάτα του ο Αϊ-Βασίλης δεν είχε γίνει ακόμα Αϊ-Βασίλης. Έψαχνε, λοιπόν, κι αυτός για δουλειά, σαν όλους τους νέους. Μόνο που δεν ήθελε να κλειστεί σ' ένα γραφείο μέσα και να κάθεται όλη μέρα στην καρέκλα του. Ήθελε να τριγυρίζει έξω στους δρόμους. Να περπατάει.”

 brainy xristougenniatika biblia ta uperoxa xristougenna gatonou

Τα υπέροχα Χριστούγεννα του Γατόνου φον Νιαάου

ΣΟΦΙΑ ΠΑΡΑΣΧΟΥ

Εκδόσεις: Ψυχογιός

“Ο Γατόνος φον Νιάου δεν αγαπούσε τα Χριστούγεννα και πίστευε πως ήταν μια γιορτή για σπατάλες και βαρετές συγκεντρώσεις γύρω από παραγεμισμένες γαλοπούλες.
… συνέβησαν παράξενα πράγματα, που τον έκαναν να αλλάξει γνώμη για όσα πίστευε για τα Χριστούγεννα.
Βασισμένο στη Χριστουγεννιάτικη ιστορία του Καρόλου Ντίκενς.”

Χριστουγεννιάτικο παιδικό βιβλίο "Ο ταχυδρόμος των Χριστουγέννων".

Γουίνστον, ο ταχυδρόμος των Χριστουγέννων

ΑΛΕΞ Τ. ΣΜΙΘ

Εκδόσεις: Ψυχογιός

“Την παραμονή των Χριστουγέννων, ο Γουίνστον βρίσκει παραπεταμένο ένα γράμμα που απευθύνεται στον Άγιο Βασίλη. Έτσι, αναλαμβάνει μια πολύ σημαντική αποστολή: θα ψάξει να βρει τον Άγιο Βασίλη, ώστε να του παραδώσει το γράμμα προτού ξημερώσουν Χριστούγεννα.
Αποτελείται από είκοσι τέσσερα κεφάλαια (και μισό), ενώ κάθε κεφάλαιο συνοδεύεται από μια χριστουγεννιάτικη δραστηριότητα, την οποία μπορείτε να κάνετε όλοι μαζί στο σπίτι ή ακόμα και με φίλους.”

Χριστουγεννιάτικο παιδικό βιβλίο "Ο μαγικός Τάρανδος της Ολι".

Ο μαγικός τάρανδος της Όλι

ΝΙΚΟΛΑ ΚΙΛΕΝ

Εκδόσεις: Ψυχογιός

“Γκλιν, γκλιν, γκλον… Ένας θόρυβος ακούγεται την παραμονή των Χριστουγέννων και ξυπνάει την Όλι. Τι να είναι; Αποφασισμένη να το ανακαλύψει, ακολουθεί τον ήχο έξω στο χιόνι, όπου γνωρίζει έναν καινούριο φίλο. Έτσι ξεκινάει μια μαγική περιπέτεια…”

Χριστουγεννιάτικο παιδικό βιβλίο "Γιορτινές ιστορίες του κόσμου".

Γιορτινές ιστορίες του κόσμου

Εκδόσεις: Ψυχογιός

“Ελάτε μαζί μας στον μαγευτικό κόσμο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Μια υπέροχη συλλογή από ιστορίες βασισμένες σε παραδόσεις και σε κλασικά παραμύθια από διάφορες χώρες. Ένα απίστευτο ταξίδι που θα σας κάνει να νιώσετε το αληθινό πνεύμα των γιορτών.”

Χριστουγεννιάτικο παιδικό βιβλίο "Το χριστουγεννιάτικο γουρουνάκι".

Το χριστουγεννιάτικο γουρουνάκι

ΤΖ. Κ. ΡΟΟΥΛΙΝΓΚ

Εκδόσεις: Ψυχογιός

“Ο Γου είναι το λατρεμένο λούτρινο γουρουνάκι του Τζακ. Βρίσκεται πάντα δίπλα του, συμπαραστάτης στα καλά και στα κακά. Μια Παραμονή Χριστουγέννων, όμως, κάτι τρομερό συμβαίνει: ο Γου χάνεται.
Έτσι ο Τζακ παρέα με το Χριστουγεννιάτικο Γουρουνάκι, τον αχώνευτο αντικαταστάτη του Γου, θα ταξιδέψουν στη μαγική Χώρα των Χαμένων όπου θα ζήσουν απίθανες περιπέτειες…”

Παιδικό χριστουγεννιάτικο βιβλίο " Τη νύχτα που συνάντησα τον Αϊ-Βασίλη".

Τη νύχτα που συνάντησα τον Αϊ-Βασίλη

ΜΠΕΝ ΜΙΛΕΡ

Εκδόσεις: Ψυχογιός

“Ο Τζάκσον ξέρει τα πάντα για τους ιπτάμενους ταράνδους, τα ξωτικά και το μυστικό εργαστήρι στον Βόρειο Πόλο, καθώς και για τη μαγεία που επιτρέπει στον Αϊ-Βασίλη να μοιράζει δώρα σε όλο τον κόσμο σε μία μόλις νύχτα. Ένα μόνο δεν ξέρει. Πώς έγινε ο Αϊ-Βασίλης… Αϊ-Βασίλης;
Όλα αυτά αλλάζουν όταν, την παραμονή των Χριστουγέννων, ο Τζάκσον συναντά τον Αϊ-Βασίλη και ακούει μια απίστευτη ιστορία. Μπορεί να μην είναι η ιστορία που περίμενε, αλλά, και πάλι, αυτό δε συμβαίνει με όλες τις καλές ιστορίες;”

Εξώφυλλο παιδικού βιβλίου "ο καρυοθραύστης".

Ο Καρυοθραύστης

Εκδόσεις: Ψυχογιός

“Την παραµονή των Χριστουγέννων, η Κλάρα δέχεται ένα πολύ ξεχωριστό δώρο -έναν ξύλινο καρυοθραύστη- και από τότε η µαγεία ξεκινά! Μεταφερθείτε µαζί µε την Κλάρα σε έναν µαγευτικό κόσµο, όπου ξύλινα στρατιωτάκια ζωντανεύουν και πανέµορφες νεράιδες χορεύουν σε παλάτια από ζαχαρωτά, µέσα από την υπέροχη εικονογράφηση αυτής της κλασικής χριστουγεννιάτικης ιστορίας.”

Εξώφυλλο παιδικού βιβλίου "Κόκκινο καραβάκι, κόκκινο ποδήλατο".

Κόκκινο καραβάκι, κόκκινο ποδήλατο

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ

Εκδόσεις: Ψυχογιός

“Παραμονές Χριστουγέννων και ο επτάχρονος Μάνος στολίζει μαζί με τους γονείς του το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Η μητέρα του Μάνου είναι έγκυος και ο Μάνος φοβάται πως ο ερχομός μιας αδελφούλας θα κάνει τους γονείς του να πάψουν να τον αγαπούν.

Μα όταν τη μέρα της μεγάλης γιορτής θα επισκεφθεί ένα καταυλισμό προσφύγων, τότε ένα χάρτινο καραβάκι και ένα κόκκινο ποδήλατο θα του μάθουνε πως όσο πιο μεγάλη αγάπη δώσει κάποιος, τόσο πιο πολλή αγάπη θα πάρει.”

Εξώφυλλο παιδικού χριστουγεννιάτικου βιβλίου "Ο Αϊ-Βασίλης και το μαγεμένο παστίτσιο".

Ο Αϊ-Βασίλης και το μαγεμένο παστίτσιο

ΡΕΝΑ ΡΩΣΣΗ-ΖΑΪΡΗ

Εκδόσεις: Ψυχογιός

“Η μάγισσα Κουκού Κικιριρί Νυχτεριδολιλί ήταν θυμωμένη. Πλησίαζε παραμονή Πρωτοχρονιάς κι ήταν Ολομόναχη. Κανένας δεν την αγαπούσε. Ήξερε καλά πως γι’ αυτό έφταιγε ο Αϊ-Βασίλης. Έτσι αποφάσισε να τον εκδικηθεί. Του μαγείρεψε παστίτσιο, το αγαπημένο του φαγητό, και το ράντισε με σκόνη από φταρνίσματα σαλιγκαριών. Ο Αϊ-Βασίλης έφαγε μια μεγάλη μπουκιά και μεταμορφώθηκε σε ένα… τεράστιο παπάκι. Ένα παπάκι που φορούσε τη στολή του Αϊ-Βασίλη!”

Εξώφυλλο παιδικού χριστουγεννιάτικου βιβλίου "Τι τρέχει με τον Αϊ-Βασίλη;".

Τι τρέχει με τον Αϊ-Βασίλη;

ΜΑΡΙΝΑ ΓΙΩΤΗ

Εκδόσεις: Διόπτρα

“Τι τρέχει με αυτόν τον Αϊ-Βασίλη; Τελικά υπάρχει ή δεν υπάρχει; Και αν υπάρχει πώς προλαβαίνει ένας άνθρωπος, έστω και με ιπτάμενους ταράνδους, να μοιράσει τα δώρα σε όλα τα παιδιά του πλανήτη σε ένα βράδυ; Και έτσι… γεματούλης που είναι, πώς περνάει μέσα από την καμινάδα; Kαι το άλλο; Πού ξέρει ποιος είναι καλός και ποιος όχι; Η νύχτα των Χριστουγέννων έφτασε και ο Φάνης δεν θα την αφήσει να περάσει έτσι! Πρέπει να μάθουμε επιτέλους την αλήθεια.
Τελικά τι λέμε στα παιδιά μας όταν μας ρωτούν για τον Αϊ-Βασίλη;
Γιατί έχει ο καιρός γυρίσματα, αλλά και δυο όψεις τα νομίσματα…”

Εξώφυλλο παιδικού χριστουγεννιάτικου βιβλίου "Το παιδί των Χριστουγέννων στο παιχνιδοπωλείο των αδερφών Βασίλη".

Το παιδί των Χριστουγέννων στο παιχνιδοπωλείο των αδερφών Βασίλη

LITCHFIELD DAVID

Εκδόσεις: Μικρή Σελήνη

“Αυτή είναι η τρυφερή ιστορία του μικρού Μπίλυ, που το μόνο που ήθελε ήταν να κάνει κάθε παιδί ευτυχισμένο, έστω και για μία μέρα…”

Χριστουγεννιάτικο παιδικό βιβλίο "Καλικάντζαρος είσαι και φαίνεσαι".

Καλικάντζαρος είσαι και φαίνεσαι!

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑΣ

Εκδόσεις: Πατάκη

“Νομίζετε ότι τα ξέρετε όλα για τους καλικάντζαρους;
Όλα, όλα;
Είστε σίγουροι;
Για κοιταχτείτε καλά στον καθρέφτη. . .Ουπς!”

Χριστουγεννιάτικο παιδικό βιβλίο "Ο μικρός δράκος Καρύδας".

Ο μικρός δράκος Καρύδας: Χριστούγεννα στο Νησί των Δράκων

SIEGNER INGO

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

“Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα ο μικρός δράκος Καρύδας, ο φαγανόδρακος Όσκαρ, η σκαντζοχοιρίνα Ματίλντα και ο Γιουβαρλάς ο ελέφαντόδρακος ανεβαίνουν στο βουνό για να βρούνε το ωραιότερο έλατο για να τον στολίσουν στην πλατεία μπροστά στις δρακοσπηλιές. Ψάχνουν, ψάχνουν, ώσπου στο τέλος βρίσκουν το τέλειο έλατο: ούτε πολύ ψηλό ούτε πολύ κοντό, ούτε πολύ χοντρό ούτε πολύ λεπτό, ούτε πολύ ίσιο ούτε πολύ στραβό. Μα τη στιγμή που ο Γιουβαρλάς ετοιμάζεται να το κόψει, περίεργες φωνές ακούγονται μέσα από τα κλαδιά του…”

Προτάσεις Χριστουγεννιάτικων βιβλίων που αγαπούν μικροί και μεγάλοι.

Τα αληθινά δώρα του Αϊ Βασίλη

ΣΤΕΛΛΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ

Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

“Παραμονές Χριστουγέννων και στη χώρα του Αϊ Βασίλη τίποτα δεν βρίσκεται στη θέση του! Γκρινιάζει ο Γκρινιάρης, γκρινιάζει διαρκώς, παιχνίδια γνώσεων ρωτούν γιατί, πότε και πώς; Φώτα αναβοσβήνουν, μπάλες χοροπηδούν, λούτρινα αρκουδάκια τρέχουν να κρυφτούν! Γι αυτή την αναστάτωση, γι αυτή τη φασαρία ποιος είναι ο λόγος άραγε; Ποια είναι η αιτία;

Μια διαφορετική ιστορία για τον Άγιο Βασίλη και τα αληθινά του δώρα!”

Προτάσεις Χριστουγεννιάτικων βιβλίων που αγαπούν μικροί και μεγάλοι.

Καλά Χριστούγεννα στον Μούργο!

ΓΚΟΥΤΜΑΝ ΚΟΛΑ

Εκδόσεις: Μίνωας

“Έρχονται τα Χριστούγεννα! Ο Μούργος και ο Χαλκομανίας βρίσκονται, όπως πάντα, στον σκουπιδοτενεκέ τους. Φέτος, όμως, οι δύο φίλοι είναι αποφασισμένοι να γιορτάσουν σ' ένα σπίτι. Άραγε υπάρχει κάποιος που θα ήθελε να φιλοξενήσει έναν ταλαίπωρο σκύλο και έναν πατημένο γάτο;
Μια ιστορία με άρωμα Χριστουγέννων... και σκουπιδιών!
Μια ξεκαρδιστική σειρά βιβλίων με ήρωα έναν καλοκάγαθο αδέσποτο σκύλο που αποδεικνύεται χίλιες φορές καλύτερος από τους ανθρώπους που συναντά στον δρόμο του...”

Χριστουγεννιάτικο παιδικό βιβλίο "Ο άγιος Τερατοσίλης και τα χαμένα γράμματα"

Ο άγιος Τερατοσίλης και τα χαμένα γράμματα

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΚΑΔΑΚΗ

Εκδόσεις: Διόπτρα

“Τι γίνεται όταν ο Άγιος Τερατοσίλης χάσει τα γράμματα των Τερατουγέννων; Ποιος έκλεψε τα γράμματα και πώς θα καταφέρει ο Άγιος Τερατοσίλης να παραδώσει τα σωστά δώρα στα σωστά τερατάκια;
Άραγε το Σπάταλο, το Στρουμπουλό, το Ζηλιάρικο, το Διαφορετικό και το Καλόκαρδο Τερατάκι θα καταφέρουν να τον βοηθήσουν να σώσει τα Τερατούγεννα... ή θα τον μπλέξουν σε νέες περιπέτειες!
Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία μυστηρίου με πολύ χιούμορ και ζεστασιά για τη σημασία τού να προσφέρεις, να βοηθάς και να μοιράζεσαι με όποιον τρόπο μπορείς!
Ένα βιβλίο που μας δείχνει πως μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα όταν συνεργαζόμαστε αρμονικά.”

Εξώφυλλο παιδικού χριστουγεννιάτικου βιβλίου "Χριστουγεννιάτικη Ιστορία".

Χριστουγεννιάτικη Ιστορία

CHARLES DICKENS

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

“Αδιάφορος για τις γιορτινές μέρες που πλησιάζουν, σκληρός κι αδίστακτος με όλους, ο Σκρουτζ μετράει ξανά και ξανά τα χρήματά του.
Τίποτα δεν τον αγγίζει.
Ούτε η μαγεία των Χριστουγέννων, ούτε ο ενθουσιασμός των παιδιών, ούτε η αφοσίωση του υπαλλήλου του και το ενδιαφέρον του ανιψιού του.
Όμως ποτέ δεν είναι αργά για θαύματα.
Το φάντασμα του παλιού συνεταίρου του και τα τρία πνεύματα των Χριστουγέννων θα του δείξουν τον δρόμο της αγάπης κι έτσι θα περάσει τα πρώτα του αληθινά Χριστούγεννα.“

Εξώφυλλο παιδικού χριστουγεννιάτικου βιβλίου "Το χριστουγεννιάτικο δέντρο του κύριου Γουίλομπι".

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο του κύριου Γουίλομπι

BARRY ROBERT

Εκδόσεις: Άγκυρα

“Το χριστουγεννιάτικο δέντρο του κυρίου Γουίλομπι ήρθε με κούριερ. Ολόκληρο και φρέσκο και γυαλιστερό και πράσινο.
Το μεγαλύτερο δέντρο που είχε δει ποτέ του.
Το χριστουγεννιάτικο δέντρο του κυρίου Γουίλομπι είναι τόσο ψηλό που δεν χωράει στο σαλόνι του. Έτσι ο κύριος Γουίλομπι ζητά από τον μπάτλερ του να κόψει την κορυφή του δέντρου. Άραγε τι θα συμβεί με αυτή;”

Εξώφυλλο παιδικού χριστουγεννιάτικου βιβλίου "Ο Άγιος Βασίλης και το διαβολάκι".

Ο Άγιος Βασίλης και το διαβολάκι

ΠΕΤΡΟΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

Εκδόσεις: Καστανιώτης

“Ο μικρός Βασιλάκης είναι ένα διαβολάκι. Όχι αληθινό - από τ' άλλα: από αυτά που όλο γκρινιάζουν, τσακώνονται με τα αδελφάκια τους, σκαρώνουν πλάκες στη δασκάλα και που, ακόμα κι όταν η μαμά τους τα παραχαϊδεύει με δώρα, φιλιά και παιχνίδια, αυτά στραβομουτσουνιάζουν. Και, φυσικά, ο Βασιλάκης (παρόλο που πλησιάζουν Χριστούγεννα) δεν πιστεύει στον Άγιο Βασίλη.
Ούτε λίγο.
Έτσι, ο συνονόματος Άγιος πρέπει να του δώσει ένα μάθημα. Mήπως όμως το διαβολάκι προλάβει να του σκαρώσει κάποια τρομερή χριστουγεννιάτικη διαολιά;”

Εξώφυλλο παιδικού χριστουγεννιάτικου βιβλίου "Το μαγαζάκι του κυρίου Άρθουρ".

Το μαγαζάκι του κυρίου Άρθουρ

ΕΛΕΝΗ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ

Εκδόσεις: Καστανιώτης

“Στη μικρή πόλη, όπου ζούσε και είχε το παιχνιδάκι του ο κύριος Άρθουρ, κανείς δεν νοιαζόταν να λογαριάσει πότε πλησιάζουν τα Χριστούγεννα. Όλοι ήξεραν ότι είναι κοντά, όταν στόλιζε με τα υπέροχα παλιά στολίδια του το χριστουγεννιάτικο δέντρο στη βιτρίνα του.
Τι συνέβη όμως εκείνη τη χρονιά, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, και το μαγαζάκι έμεινε κλειστό;”

Κρατήστε στα χέρια σας τα πιο όμορφα χριστουγεννιάτικα παραμύθια, αγκαλιάστε τα παιδιά σας…και αφεθείτε στη μαγεία, σε έναν κόσμο όμορφο, παραμυθένιο…με λαμπιόνια, γλυκές μελωδίες και χριστουγεννιάτικη αστερόσκονη…να σας ταξιδέψει και αυτές τις γιορτές! 

Εγγραφείτε στο brainy και βρείτε προτάσεις διασκέδασης και συμβουλές ψυχολογίας, που θα κάνουν αρμονική και πιο όμορφη την καθημερινή επικοινωνία με τα παιδιά σας!

Αξίζει να διαβάσεις
Άρθρα | 09 Ιανουαρίου 2024

Ο αγώνας των καλών βαθμών