Ψυχολογία
10 Ιανουαρίου 2023

4 τρόποι να κάνεις τις θετικές αλλαγές που θέλεις

Αγνή Μαριακάκη

Ψυχολόγος, Κοινωνική Ερευνήτρια, Εκπαιδεύτρια

Το πρώτο βήμα για μία αλλαγή είναι η εξοικείωση με το «ξεβόλεμα».

Δεν υπάρχει καμία αλλαγή που να αξίζει τον κόπο, που θα κάνει αληθινά τη διαφορά, που θα καλυτερέψει τη ζωή σου, που δεν θα απαιτήσει ένα ξεγυρισμένο «ξεβόλεμα» και αυτό γιατί; Επειδή θα απαιτήσει μία «εκστρατεία» στο άγνωστο, στο διαφορετικό, στο απρόβλεπτο… αυτό που δεν έχεις συνηθίσει ως τώρα και που συχνά φοβίζει πολύ περισσότερο από το ίδιο το πρόβλημα που θέλεις να αλλάξεις, από την κατάσταση, από τη συνθήκη από την οποία θες να απομακρυνθείς οριστικά.

Το πρόβλημα που έχεις συνηθίσει φοβίζει λιγότερο από μια άγνωστη και ασαφή λύση του.

Γιατί το πρόβλημα σε ζορίζει μεν, αλλά έχεις μάθει να συμβιώνεις μαζί του, λίγο-πολύ έχεις μάθεις να το αντέχεις, ενώ το άγνωστο «μυρίζει» κίνδυνο. Και όσο περισσότερο σε φοβίζει η αλλαγή, τόσο λιγότερο έχεις μάθει να εμπιστεύεσαι, να αποδέχεσαι και να γνωρίζεις τις ίδιες σου τις δυνάμεις.

Τόσο περισσότερο σε φοβίζει η αλλαγή, όσο λιγότερο εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου και τις δυνάμεις σου.

Ξεκίνα, λοιπόν, από μικρά μικρά βηματάκια «ξεβολέματος», από μικρές «νανοανατροπές» που όμως δημιουργούν μικρές όμορφες νίκες στην καθημερινότητά σου, οι οποίες είναι η αρχή της τόλμης! Μια αλλαγή θα μπορούσε να είναι να φοράς πορτοκαλί μπλουζάκι που δεν έχεις φορέσει ποτέ ως τώρα ή δοκίμασε πάπια σετσουάν ή άκουσε μουσική από τη Μογγολία… μίλα με αγνώστους εκεί που ψωνίζεις στο περίπτερο. Ζήσε με τόλμη και ανατροπή τα μικρά, τα ασήμαντα αρχικά! Αυτό σε προετοιμάζει για τα μεγαλύτερα!

Το δεύτερο βήμα είναι να ξυπνήσεις τον εσωτερικό σου «θαυματοποιό».

Όλοι έχουμε μέσα μας έναν ικανότατο «θαυματοποιό» τον οποίο σαμποτάρουμε με κάθε ευκαιρία. “θέλω να αλλάξω δουλειά αλλά δεν γίνεται … θέλω να αλλάξω σπίτι αλλά δεν βλέπω φως … θέλω να βρω έναν σύντροφο να με αγαπά πραγματικά αλλά έχω χάσει τις ελπίδες μου … δεν υπάρχουν για άντρες εκεί έξω … θέλω να γίνω πιο ομιλητική και πιο διεκδικητική στη δουλειά αλλά πού …”

Ο ικανός εαυτός σου με την απίστευτη νοημοσύνη, με την προσαρμοστικότητα του και την ευελιξία του παραμένει δεμένος πισθάγκωνα, θυμωμένος και αποδυναμωμένος. Πώς; Γιατί; Επειδή ο ικανός εαυτός βασίζεται στην αυτοπεποίθησή σου, στην εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και κάθε φορά που λες “δεν γίνεται … δεν βγαίνει … δεν μπορώ … “ στέλνεις «αδιάβαστο» τον ικανό εαυτό σου στη γωνίτσα του αλυσοδεμένο.

Ο ικανός εαυτός βασίζεται στην αυτοπεποίθησή σου!

Πώς θα στηρίξεις την αυτοπεποίθησή σου;
Με ένα εσωτερικό αλάρμ, το οποίο μόλις πας να απογοητευτείς θα σου θυμίζει όλα σου «τα έχω μπορέσει», όλα σου «τα κάποτε έχω καταφέρει». Κάνε μία λίστα, γράψε αυτή τη λίστα
νοερά να τη διαβάζεις εσύ, μέσα σου, ακόμα και εκείνες τις στιγμές που η ψυχή σου σού ψιθυρίζει φοβισμένη “δεν γίνεται… δεν μπορώ …”

Τότε, σκέψου πόσα πολλά έχεις καταφέρει, θυμήσου ότι είσαι συνεπής σε ό,τι διαλέγεις, είσαι αφοσιωμένος σε ανθρώπους που έχεις επιλέξει, τόσα μα τόσα…Έχεις αποδείξει στον εαυτό σου ότι μπορείς! Κοίταξε τον εαυτό σου στον καθρέφτη και κάνε το καθημερινό σου homework για όλο το 2023!

Θέλω να βάλω καινούρια «μπορώ» στη ζωή μου! Θέλω να ζήσω το «μπορώ» για απρόσμενα, για καινούρια πράγματα! Να ζήσω το «μπορώ» για όλα μου τα όνειρα και αυτό θα είναι που θα κάνει αξέχαστο το 2023!

Το τρίτο βήμα είναι να δουλέψεις με τα τρία «φαντάσματα» που σε καθυστερούν.

Είναι αυτά που στοιχειώνουν το ξεκίνημα της αλλαγής και που σε κάνουν είτε να το βάζει στα πόδια ή σε κάνουν να πιστεύεις πως δεν αξίζει καν να προσπαθήσεις. Τα φαντάσματα αυτά είναι η ανασφάλεια, ο φόβος ότι δεν θα τα καταφέρεις -και αν τα πράγματα πάνε χειρότερα αντί για καλύτερα…αν αποτύχω…αν κάνω- λάθος και τέλος, η μοναξιά.

Να ξέρεις, να μάθεις να μετατρέπεις τα φαντάσματα που προοιωνίζουν την καταστροφή σε φύλακες που σε κάνουν σοφότερο. Μάθε να παίρνεις συνέντευξη από οτιδήποτε σε φοβίζει, σε αναστέλλει, σε γεμίζει ανασφάλειες… Ρώτα τον εαυτό σου “Σε τι απαιτούμενο εφόδιο με παραπέμπει αυτός ο φόβος;” Ένα παράδειγμα είναι όταν λέει κάποιος “θέλω να ερωτευτώ αλλά δεν βρίσκω σύντροφο, δεν υπάρχουν άντρες, δεν υπάρχουν καλές γυναίκες εκεί έξω…” Tι εφόδιο, λοιπόν, χρειάζομαι; Πρώτα να αποδεχτώ, να αγαπήσω εγώ τον εαυτό μου, για να με αγαπήσουν και οι άλλοι. Να κοινωνικοποιούμαι συνολικά αντί να περιμένω…Και θα αναρωτηθείς “δεν μπορώ να σκεφτώ κανένα εφόδιο”. Εννοείς ότι έχεις θυμώσει πάρα πολύ τον θαυματοποιό εαυτό σου!

Τότε, πήγαινε πίσω για να ξαναδουλέψεις την αυτοπεποίθησή σου, τα «μπορώ» σου, να ξαναβρείς τον δρόμο σου προς τον ικανό εαυτό σου που έχει χαθεί εντελώς στους δαιδάλους της αυτοαμφισβήτησής σου.

Το τέταρτο βήμα είναι να μπορείς να βρίσκεις το νόημα σε ό,τι περνάς, όσο ακόμα δεν βλέπεις φως.

Οι αλλαγές θέλουν χρόνο, μπορεί και χρόνια! Να ξέρουμε ότι μπορεί το μυαλό μας να βάζει στόχους, να κάνει πλάνα και να περιμένει άμεσα αποτελέσματα αλλά αν η ψυχή δεν είναι έτοιμη, αν δεν μπορεί, τότε θα μας κρατήσει πίσω τόσο για όσο έχει ανάγκη. Και εκεί δεν έχει νόημα να αυτομαστιγώνεσαι, να αυτοκρίνεσαι και να νιώθεις αποτυχημένος. Εκεί είναι που χρειάζεσαι το νόημα που θα σε κρατήσει, θα στηρίξει το ηθικό σου, θα τρέφει τη θετικότητα, την αισιοδοξία σου, που θα συντηρεί την ικανότητά σου να χαίρεσαι τη ζωή σου, τον εαυτό σου, ακόμα και μέσα στην καρδιά των προβλημάτων σου. Είναι η επίγνωσή σου για το ποιο είναι το νόημα σε κάθε τι που περνάς. Το νόημα όμως δεν έρχεται μόνο του! Το δίνεις εσύ και αλλάζεις τα πάντα, μεταμορφώνοντας την ποιότητα της ζωής σου!

Ποιο νόημα θα δώσεις εσύ σε οτιδήποτε σε ανατρέπει, σε εμποδίζει, σε δυσκολεύει σε σχέση με τις αλλαγές που τόσο πολύ λαχταράς; Είναι η εξέλιξη, η μάθηση, η υπομονή, η αντοχή;

Μήπως η αξία των μικρών πραγμάτων; Αυτό το νόημα είναι που απελευθερώνει τις εσωτερικές σου δυνάμεις, την τόλμη σου, τη βαθιά σου πίστη στον εαυτό σου, ώστε να προχωράς μπροστά στο επόμενο, στο καινούριο, στην αλλαγή που χρειάζεσαι.

Μην ξεχνάς, λοιπόν, την πολυτιμότερη πρόθεσή σου για το 2023! Θέλω να συναντήσω καινούρια «μπορώ», θέλω να σπουδάσω βαθύτερα τον ικανό εαυτό μου!