Με άλλη ματιά
28 Ιουνίου 2023

Ο αλυσοδεμένος ελέφαντας...

Έφη Ζήκου

Φιλόλογος

Από τότε που ήμουν μικρός είχα μια απορία:

Πώς γίνεται ένα ζώο τόσο δυνατό

όσο ο ελέφαντας του τσίρκου

να κάθεται αλυσοδεμένος

σ’ ένα τόσο δα ξυλαράκι,

καρφωμένο στην άμμο;

Τα παραμύθια γράφονται για τα παιδιά, για τα μικρά παιδιά. Προφανώς χρειάζεται να ακούν  μια ωραία ιστορία για να τα παίρνει ο ύπνος, ή τα βοηθάει για να τρώνε το φαγητό τους. Στα μεγάλα παιδιά, δεν αρέσουν οι ιστορίες που φτιάχτηκαν για τα μικρά! Στα πιο μεγάλα παιδιά, ή στους εφήβους αρέσουν τα λόγια τα ξεκάθαρα, να λέγονται τα πράγματα με τα’ όνομά τους, κάποια στιγμή καλό θα ήταν να αντιμετωπίζονται έτσι.
Τι συμβαίνει όμως όταν έρχεται εκείνη η στιγμή που ένα παραμύθι μπορεί να μας ανακουφίσει ή καλύτερα να σταθεί η αφορμή για να σκεφτούμε διαφορετικά; Για μια τέτοια ιστορία θα μιλήσουμε εδώ, είναι από εκείνες που δεν ξεκινούν με το μια φορά και έναν καιρό, ούτε τελειώνει με το έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα, άλλωστε αυτά είναι για τους μικρούς το είπαμε!

Η ιστορία μας ακούγεται κάπως έτσι:
<<Ένα παιδί λατρεύει το τσίρκο, περισσότερο για τα ζώα και πιο πολύ από όλα, ο ελέφαντας. Το θεόρατο αυτό ζώο έδινε παράσταση επιδεικνύοντας τον όγκο του, το βάρος του, τη δύναμή του….όταν έφευγε από τη σκηνή, στεκόταν δεμένος συνεχώς σ’ ένα μικρό ξύλο μπηγμένο στο έδαφος. Μια αλυσίδα κρατούσε φυλακισμένα τα πόδια του. Το ξύλο όμως ήταν τόσο μικρό και ελάχιστα μπηγμένο στο έδαφος, μολονότι η αλυσίδα ήταν χοντρή και ισχυρή, θα μπορούσε να τη σπάσει, να λυθεί και να φύγει, ένα ζώο που μπορεί να ξεριζώνει δέντρα με τη δύναμή του.

Ήταν ένα μυστήριο. Μα τι τον κρατάει; Γιατί δεν το σκάει;

Οι περισσότεροι έλεγαν γιατί είναι δαμασμένος. Τότε αφού είναι δαμασμένος, γιατί τον αλυσοδένουν;

Κάποτε ένας σοφός έδωσε την απάντηση: ο ελέφαντας του τσίρκου δεν το σκάει γιατί τον έδεναν σ’ ένα παρόμοιο παλούκι από τότε που ήταν πολύ, πολύ μικρός. Κλείστε τα μάτια και φανταστείτε ένα ανυπεράσπιστο ελέφαντα δεμένο στο παλούκι. Θα είχε σπρώξει, τραβήξει και ιδρώνοντας να λευτερωθεί. Μα, παρ’ όλες τις προσπάθειές του, δεν τα είχε καταφέρει, γιατί το παλούκι ήταν πολύ γερό για τις δυνάμεις του. Εξαντλημένο θα προσπαθούσε ξανά, και ξανά…Ώσπου μια μέρα, μια φριχτή μέρα για την ιστορία του, το ζώο θα παραδεχόταν την  αδυναμία του και θα υποτασσόταν στη μοίρα του.

Αυτός ο πανίσχυρος και ο θεόρατος ελέφαντας που βλέπουμε στο τσίρκο δεν το σκάει γιατί νομίζει ότι δεν μπορεί, ο δυστυχής. Χαράκτηκε στην  ελεφάντινη μνήμη του η αποτυχία, νομίζει ότι επειδή κάποτε προσπάθησε και δεν τα κατάφερε, δεν θα μπορέσει ποτέ ξανά να τα καταφέρει. Δεν σκέφτηκε ότι πέρασε ο καιρός και μεγαλώνοντας είναι πιο δυνατός και έτσι δεν προσπαθούσε να απελευθερωθεί…

Αλήθεια, γιατί δεν δοκιμάζει; >>

Ας σκεφτούμε πως αισθανόμαστε μπροστά στο φόβο της αποτυχίας. Πόσες φορές φοβηθήκαμε να τολμήσουμε, και πόσες άλλες προεξοφλήσαμε την αποτυχία μας. Αυτή η μικρή απλή ιστορία μας λέει ότι είναι αρκετό να δοκιμάσουμε παραπάνω από μια φορά, ακόμα και εάν αποτύχουμε δέκα φορές θα επιτύχουμε αυτή τη μια. Φανταστείτε ο Steve Jobs φοβόταν ότι τα προϊόντα του δεν θα άρεσαν στον κόσμο δεν υπήρχε iPhone, αν ο  Michael Jordan φοβόταν ότι θα έχανε δεν έριχνε πότε του ούτε μια βολή. Τι και αν  το 1%  φτάνει στην κορυφή, σιγά το πράγμα, μόνο το 1% μένει προσηλωμένο στο στόχο του μέχρι τέλους, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχεις αύτη την  1% ευκαιρία και δεν σημαίνει ότι πρέπει να σκέφτεσαι σαν το 99%, πρέπει να κάνεις κάτι καλύτερο από αυτό! Αλλά αυτά είναι μόνο αριθμοί, σίγουρα θα αποτύχεις, μπορεί και 100 φορές, αλλά η αποτυχία δεν είναι παντοτινή, θα πέσεις άλλες τόσες, αλλά ούτε το πέσιμο είναι παντοτινό! Ξεκινάς από την αρχή, και θα είσαι πιο δυνατός και πιο σοφός! Μην πιστέψεις πως αν φοβάσαι την αποτυχία δεν θα αποτύχεις, τίποτα δεν θα σε κρατήσει μακριά από αυτή, να κοιτάς μπροστά και να μην φοβάσαι να προσπαθήσεις για να επιτύχεις. Δεν είναι ο φόβος η κινητήριος δύναμη για να προσπαθήσεις, η ώθηση είναι, η αγάπη για την επιτυχία! Μη φοβάσαι να βάλεις δύναμη για να σπάσεις την αλυσίδα, η αληθινή επιτυχία έρχεται όταν μετά από δέκα αποτυχίες θα υπάρξει αυτή η ενδέκατη που θα σε ανταμείψει!

Το παραμύθι λέγεται Ο αλυσοδεμένος ελέφαντας του Χόρχε Μπουκάι και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Opera.

Εγγραφείτε στο brainy και προσεγγίστε με διαφορετική ματιά τον κόσμο των παιδιών, μέσα από επιστημονικά άρθρα και προτάσεις της εκπαιδευτικής ομάδας. Γίνετε μέλος του brainy world.