Άρθρα
14 Απριλίου 2024

Έθιμα του Πάσχα ανά τον κόσμο

brainy team

Επιμέλεια

Πολωνία

Στην Πολωνία συναντάμε ένα από τα πολύ περίεργα έθιμα. Οι ντόπιοι παίζουν μπουγέλο στους δρόμους, μάλιστα μια θεωρία υποστηρίζει ότι κυρίως μπουγελώνουν γυναίκες για να είναι πιο όμορφες, καθαρές και υγιείς. Υποστηρίζουν, επίσης, ότι γυναίκες στις οποίες έριξαν νερό μέσα σε ένα χρόνο θα έχουν παντρευτεί. Η νηστεία στην Πολωνία ξεκινάει Τετάρτη και όχι Δευτέρα, όπως συνηθίζεται στις υπόλοιπες χριστιανικές χώρες.

Φινλανδία

Στη Φινλανδία και σε πολλά μέρη της Σουηδίας αναβιώνει ένα εξίσου πρωτότυπο έθιμο που πολλοί θα έλεγαν ότι μοιάζει με το Halloween. Τα παιδιά ντύνονται με παλιά ρούχα και κυκλοφορούν από πόρτα σε πόρτα ζητώντας κεράσματα ενώ κρατούν κλαδιά στα χέρια τους και μπρίκια, πιστεύοντας έτσι πως θα ξορκίσουν τις μάγισσες που θεωρούν ότι έρχονται από Μ.Πέμπτη μέχρι το Μ.Σάββατο. Οι ενήλικες συμπληρώνουν όλη την διαδικασία ανάβοντας φωτιές στους δρόμους.

Ισπανία

Η Ισπανία διατηρεί μια εξίσου περίεργη παράδοση και λίγο φοβιστική θα μπορούσε να πει κανείς. Αν βρεθείτε Μ.Πέμπτη στη βορειοανατολική πόλη Verges στην Ισπανία , θα συναντήσετε στους δρόμους τον «χορό του θανάτου», έναν χορό που δε θα συνιστούσαμε με τίποτα. Οι ντόπιοι φοράνε κοστούμια σκελετών , κυκλοφορούν στους δρόμους με αυτή την αμφίεση για τρεις ολόκληρες ώρες, ξεκινώντας από τα μεσάνυχτα, κρατώντας δοχεία με στάχτες στα χέρια τους.

Γαλλία

Η πόλη του φωτός αναμφίβολα έχει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα έθιμα. Στην πόλη Haux της Γαλλίας, χρησιμοποιούνται λίγο περισσότερα από 4.500 αυγά για να φτιαχτεί μια τεράστια ομελέτα στους δρόμους που θα ταΐσει περίπου 1.000 άτομα και χρησιμοποιούνται περίπου 12 λίτρα λάδι σε ένα τηγάνι διαμέτρου 4 μέτρων. Το συγκεκριμένο έθιμο λέγεται ότι ξεκίνησε από την εποχή του Ναπολέοντα, ο οποίος είχε σταματήσει στην πόλη αυτή και είχε ζητήσει να φάει ομελέτα. Όπως λέγεται, έφαγε την καλύτερη ομελέτα της ζωής του και ζήτησε να βγουν στους δρόμους να μαγειρέψουν και για τον υπόλοιπο λαό.

Γερμανία

Στο Saalfeld της ανατολικής Γερμανίας στολίζουν χριστουγεννιάτικο δέντρο το Πάσχα. Κι όμως, πριν από πάρα πολλά χρόνια η γνωστή οικογένεια Kraft άρχισε να στολίζει στον κήπο της ένα δέντρο με πολλά πασχαλινά αυγά, ο αριθμός αυτών σήμερα πλησιάζει τις 10.000 και αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης για τον εορτασμό του Πάσχα.

Ιταλία

Στη Φλωρεντία, συνηθίζεται το μοναδικό έθιμο του Scoppio del Carro, «η ανατίναξη του κάρου» κατά το οποίο ανατινάσσεται μια άμαξα, κατά τη διάρκεια του ακούσματος του ύμνου Gloria την Κυριακή του Πάσχα. Όταν η άμαξα φτάνει μπροστά στο Duomo της Φλωρεντίας, ο επίσκοπος ανάβει με το Άγιο Φως μια ρουκέτα σε σχήμα περιστεριού (Colombina), η οποία ξεκινάει από την Αγία Τράπεζα και φτάνει στην άμαξα, η οποία είναι γεμάτη πυροτεχνήματα. Μόλις η ρουκέτα αγγίζει το αμάξι, τα πυροτεχνήματα ανάβουν και η πλατεία πλημμυρίζει με φως, σε ένα εντυπωσιακό θέαμα.

Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ

Σύμφωνα με μια παλιά παράδοση, σε ορισμένες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως π.χ. στη Σκωτία και τη Βόρεια Αγγλία, οι άνθρωποι ρίχνουν βαμμένα αυγά στους απότομους λόφους την Κυριακή του Πάσχα. Στις ΗΠΑ, το έθιμο αυτό πραγματοποιείται συχνά σε επίπεδο έδαφος, με το σπρώξιμο των αυγών με ένα κουτάλι.