Άρθρα
05 Ιανουαρίου 2023

Η αυλαία ανοίγει με θεατρικές παραστάσεις που θα αιχμαλωτίσουν μικρούς και μεγάλους…και σας προσκαλούμε όλους!

brainy team

Επιμέλεια

Εγγραφείτε στο brainy και βρείτε προτάσεις διασκέδασης και συμβουλές ψυχολογίας, που θα κάνουν αρμονική και πιο όμορφη την καθημερινή επικοινωνία με τα παιδιά σας!

Από το ιστορικό βάθος της Αρχαίας Ελλάδος, το θέατρο κατείχε σημαντικό ρόλο στη ζωή των ανθρώπων γιατί πίστευαν ότι αποτελεί ιδανικό μέσο με παιδαγωγικό και μορφωτικό χαρακτήρα. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι το θέατρο είχε τη δύναμη να κάνει τον άνθρωπο καλύτερο, πιο δοτικό, πιο επικοινωνιακό, έναν άνθρωπο με ενσυναίσθηση.

Το θέατρο για τα παιδιά, πέρα από την ψυχαγωγία, δηλαδή την αγωγή της ψυχής, και το μοίρασμα μιας κοινής εμπειρίας με τους γονείς του ή και τους φίλους του, αγγίζει επιπλέον τη συνείδηση και τον ψυχισμό του, δημιουργώντας εντυπώσεις, εμπειρίες και καταστάσεις που έμμεσα ή άμεσα έχουν τη δυνατότητα να το επηρεάσουν.

Μια θεατρική παράσταση αποτελεί ένα σύνθετο καλλιτεχνικό προϊόν, αφού για τη δημιουργία του συμβάλλουν διάφοροι τομείς της τέχνης, όπως η λογοτεχνία, η ζωγραφική, ο χορός και η μουσική. Το παιδί θεατής, ακόμα και αρκετό χρονικό διάστημα μετά τη συμμετοχή του στη θεατρική παράσταση, αν αυτή ήταν πολυδιάστατα πετυχημένη, ανακαλεί στη μνήμη του όχι μόνο τις ιδέες και τα μηνύματά της, αλλά και τις όποιες αισθητικές εμπειρίες έλαβε από αυτή, συντελώντας σημαντικά με τον τρόπο αυτό στη διαμόρφωση της συνείδησης και της προσωπικότητάς του.

Θεατρική παράσταση για τα παιδιά.png

«Ξύπνημα της άνοιξης» του Φρανκ Βέντεκιντ, στο Θέατρο Rex-Σκηνή “Ελένη Παπαδάκη”

Η πρώτη παραγωγή της Εφηβικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου.

“…ένας ύμνος στην εφηβεία, στο δύσκολο αυτό ταξίδι του ανθρώπου προς την ενηλικίωση.”

Θεατρικές παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους.png

Θέατρο OLVIO

“Πλησιάζουν οι γιορτές και η ομάδα ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ δημιουργεί μια όμορφη και ιδιαίτερη Χριστουγεννιάτικη παράσταση! Μια περιπέτεια γεμάτη δράση, μουσική και τραγούδι, αλλά και γλυκές συγκινητικές στιγμές, που αποδίδει με τον πιο ευφάνταστο τρόπο το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων: την ομορφιά του να δίνεις, να μοιράζεσαι και να αγαπάς.”

Θεατρικές παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους ο κύριος Κιχ.png

Θέατρο OLVIO

“Mία ευρηματική παράσταση, ένα σύγχρονο παραμύθι, που συνδυάζει μοναδικά τη θεατρική αφήγηση, τη σωματική έκφραση και τους προηχογραφημένους ήχους από την ομάδα ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ, που δημιουργεί ένα ιδιαιτέρως εντυπωσιακό αποτέλεσμα.”

Αφίσα παιδικής θεατρική παράστασης που αναγράφει Απαγορεύεται η Μουσική.png

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

“Mια παράσταση γεμάτη μουσική, χιούμορ και κέφι από την ομάδα ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ που μας αποδεικνύει, με τον πιο όμορφο και ευφάνταστο τρόπο, ότι ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ!”

Αφίσα παιδικής θεατρικής παράστασης που αναγράφει Μουσικά κι ανάποδα.png

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

“Μια μουσικοθεατρική, διαδραστική παράσταση από την ομάδα ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ ολοκληρώνει φέτος 15 καλλιτεχνικής πορείας και το γιορτάζει, δημιουργώντας μια εορταστική παράσταση γεμάτη χιούμορ, μουσική, τραγούδι και πολλές – πολλές ανατροπές!”

Παιδική μουσικοθεατρική παράσταση.png

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

“Η ομάδα «Δρόμο παίρνει, Δρόμο αφήνει» έρχεται στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά έχοντας στις αποσκευές της παραδοσιακά παραμύθια από τις γειτονιές του κόσμου.”

Θεατρική παράσταση για παιδιά.png

«Ερωτόκριτος» του Βιτσέντζου Κορνάρου, Θέατρο Τζένη Καρέζη

“Μια παράσταση για παιδιά και εφήβους με ένα από τα σπουδαιότερα έργα της κρητικής λογοτεχνίας και συνολικά της λαϊκής μας παράδοσης.
Τι είναι όμως; Παραμύθι; Έργο θεατρικό; Κάποιοι το λένε ποίημα.
Μυθιστόρημα το λένε κάποιοι άλλοι

Ηθοποιούς από τη θεατρική παράσταση για παιδιά Ο ραφτάκος των λέξεων .png

«O Ραφτάκος των λέξεων» του Αντώνη Παπαθεοδούλου, από την ομάδα Μικρός Νότος, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

“O Ραφτάκος των λέξεων», ένα σύγχρονο παραμύθι που έχει κερδίσει τις καρδιές μικρών και μεγάλων, τρυφερό, συγκινητικό και επίκαιρο όσο ποτέ, μιλά για τη δύναμη των λέξεων, για την ανάγκη της ανθρώπινης επικοινωνίας, για την αγάπη, την παρηγοριά και τη ζεστασιά που προσφέρει ο ανθρώπινος λόγος.”

Αφίσα από την θεατρική παράσταση για μικρούς και μεγάλους που αναγράφει Ροβινσώνας Κρούσος .png

“Μια συναρπαστική θεατρική περιπέτεια, παρέα με τον πιο διάσημο κι αγαπημένο ήρωα των παιδικών μας χρόνων. Η ορχήστρα επί σκηνής, με πιάνο, κιθάρες, πνευστά και καταιγιστικά ντραμς, παρουσιάζει πολυστιλιστικές πρωτότυπες συνθέσεις του Μηνά Ι. Aλεξιάδη. Τα ευρηματικά σκηνικά και τα φαντασμαγορικά κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ, οι χορογραφίες, οι φωτισμοί, ο σχεδιασμός ήχου και οι εντυπωσιακέςπροβολές ολοκληρώνουν τη θεατρική εμπειρία! ”

Αφίσα από την θεατρική παράσταση Comedy club για παιδιά .png

Μουσική Βιβλιοθήκη του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής, Μέγαρο Μουσικής»

“Ο Γιώργος Χατζηπαύλου μπαίνει στον κόσμο των παιδιών. Άλλωστε, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει «Αν σκέφτεσαι σαν παιδί, γίνεσαι καλύτερος ενήλικας». Οι μικροί θεατές, λοιπόν, παρακολουθούν επί σκηνής θέματα που αφορούν τη ζωή τους: από τη σχέση τους με τους γονείς, το σχολείο και τους φίλους τους, μέχρι τα χόμπι και το μέλλον.”

Αφίσα της θεατρικής παράστασης για μικρούς και μεγάλους της Κάρμεν Ρουγγέρη.png

«Παραμύθι χωρίς όνομα», από το ομώνυμο μυθιστόρημα της Πηνελόπης Δέλτα, από την Παιδική Σκηνή Κάρμεν Ρουγγέρη, Θέατρο Κιβωτός

“Είναι ένα έργο με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πλοκή, που σίγουρα θα διασκεδάσει τα παιδιά, αλλά συγχρόνως θα τα διδάξει με έμμεσο τρόπο, μια που μιλάει για τις αξίες της εργασίας, της δικαιοσύνης, της προσπάθειας, της ανδρείας, της συλλογικότητας σε αντίθεση με την τεμπελιά, την αδικία, την παραίτηση, τη δειλία και τον ατομισμό.”

Σκηνή από την θεατρική παράσταση Ιστορίες του Αριστοφάνη για μικρούς και μεγάλους .png

«Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη», Θέατρο Κάτω απ’ τη Γέφυρα

“H παράσταση «Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη» αφορά τρεις κωμωδίες του Αριστοφάνη, που σήμερα γίνονται πιο επίκαιρες από ποτέ και οι στόχοι του μεγάλου ποιητή πιο ξεκάθαροι. Ο αγαθός Τρυγαίος, που πάει στον Ουρανό για να ελευθερώσει την «ΕΙΡΗΝΗ». Ο ειρηνόφιλος Δικαιόπολης, που τα βάζει με τους πολεμόχαρους «ΑΧΑΡΝΕΙΣ». Ο αγαθός Χρεμύλος που μοιράζει στους δίκαιους τον «ΠΛΟΥΤΟ» που βρήκε.”

 

Οι ηθοποιοί της παιδικής θεατρικής παράστασης Ταρτούφος.png

«Ταρτούφος», του Μολιέρου, Θέατρο Τζένη Καρέζη

“Ποιος είναι άραγε ο Ταρτούφος; Ένας υποκριτής; Ένας “ψεύτης με περικεφαλαία”; Κάποιοι θα τον πιστέψουν, κάποιοι όχι. Κάποιοι θα τον αγαπήσουν, κάποιοι θα τον μισήσουν…

Όσο για εμάς, θα ταξιδέψουμε ως τη Γαλλία! Θα παίξουμε κρυφτό γύρω από ένα τεράστιο τραπέζι! Θα ξεγελάσουμε και θα ξεγελαστούμε κι ύστερα θα ξαναφιλιώσουμε, τραγουδώντας μουσικές βγαλμένες από τα παριζιάνικα Σαλόν, με την ελπίδα πως στο τέλος η αλήθεια, όποια κι αν είναι, θα βρει για άλλη μια φορά το δρόμο της και θα φανερωθεί”

Αεροστάτο από την θεατρική παράσταση για μικρούς και μεγάλους Η χάιντι και τα βουνά.png

«Η Χάιντι και τα βουνά», Μικρό Εθνικό

“Το Εθνικό Θέατρο υποδέχεται φέτος μικρούς και μεγάλους στη Σκηνή «Ελένη Παπαδάκη» με ένα έργο για όλη την οικογένεια, μια συγκινητική μουσική παράσταση, με τίτλο «Η Χάιντι και τα βουνά», που μιλά για τη φιλία, τη γενναιοδωρία, την αγάπη, τους θριάμβους και τα δώρα της ζωής.”

Οι ηθοποιοί της θεατρικής παράστασης "Ο ήχος των σκιών" κρατάνε φιγούρες του Καραγκιόζη.png

«Ο ήχος των σκιών», από τον Θίασο Ηλία Καρελλά, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

“Στον φωτισμένο μπερντέ του Ηλία Καρελλά (ερμηνεία θεάτρου σκιών) θα συναντήσουμε τις γιγαντοφιγούρες του Καραγκιόζη και της παρέας του στην παράσταση «Ο Καραγκιόζης στους αγώνες μουσικής», με τους ήχους του παρελθόντος να συναντούν τους ήχους του σήμερα, με τον έντονο ρυθμό και τις υπέροχες μελωδίες να ξεκλειδώνουν τη φαντασία των μικρών θεατών.

Μουσική συνοδοιπόρος του αγαπημένου σκιοπαίκτη, η Αρετή Κετιμέ, που θα μας μαγέψει με τη φωνή και το σαντούρι της. Μαζί τους, οι: Χαρά Τσαλπαρά (ακορντεόν), Θεοδώρα Αθανασίου (κιθάρα, λάφτα) και Νικόλας Τζιβελέκης (σκιοπαίκτης).”

Μέρος της παιδικής θεατρικής παράστασης "Ο Δον Κιχώτης".png

«Δον Κιχώτης», του Μιγκέλ ντε Θερβάντες, Παιδική σκηνή του Μικρού Χόρν

O Δον Κιχώτης, παραμένει ο αγαπημένος ονειροπόλος ήρωας όλων μας. Είναι αυτός ο ιππότης που έρχεται να μας δείξει ένα δρόμο καινούριο, πιο φωτεινό και πιο αισιόδοξο! Επάνω στο άλογό του, καλπάζει σ΄ έναν δικό του φανταστικό κόσμο για να κάνει το ανέφικτο εφικτό, να πολεμήσει τα σκοτάδια και να προτάξει την αγάπη στην κακία!
Η παράσταση, γεμάτη απίστευτο χιούμορ και ευαισθησία , υμνεί το μεγάλο αγαθό της φιλίας, στο πρόσωπο του Σάντσο, του πανέξυπνου και απόλυτα πιστού συντρόφου του Δον Κιχώτη. Δοξάζει τη συντροφικότητα, την αφοσίωση στους ανθρώπους και τη δύναμη που αποκτούμε, όταν είμαστε όλοι μαζί.”

Οι ηθοποιοί της θεατρικής παράστασης για παιδιά "Ολιβερ Τουίστ".png

«Όλιβερ Τουίστ», του Κάρολου Ντίκενς, Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

“Ο Όλιβερ Τουίστ είναι ο ήρωας-σύμβολο που καταφέρνει να διατηρήσει την ελπίδα και την καλοσύνη του μέσα σ’ έναν ζοφερό και άδικο κόσμο. Ο Ντίκενς, μέσα από αυτό το έργο του, στηλιτεύει τις άθλιες συνθήκες που επικρατούσαν στην εποχή του στην Αγγλία, όπου η ανθρώπινη ζωή έχει μικρή αξία και οι πολλοί ζουν σε απόλυτη φτώχεια, σε μία κοινωνία μεγάλων αντιθέσεων. Ο Ντίκενς καταλήγει με μία νότα ελπίδας και αισιοδοξίας, υποστηρίζοντας πως το καλό μπορεί να θριαμβεύσει και πως η αθωότητα, η αλήθεια και η αγνότητα, αρετές που ανάγονται στην ουσία της παιδικότητας, μπορούν να διασωθούν ακόμα και μέσα σε ένα περιβάλλον ανέχειας και κοινωνικών ανισοτήτων.”

Οι ηθοποιοί της θεατρικής παράστασης για μικρούς και μεγάλους " Η συμμορία του Μεσονυκτίου".png

«Η Συμμορία του Μεσονυκτίου», Θέατρο Άνεσις

“Η παρέα θα τον μυήσει στη «Συμμορία του Μεσονυκτίου» που μπορεί να πραγματοποιήσει κάθε όνειρο, ακόμη και το πιο τρελό, φτάνει το ρολόι να χτυπήσει μεσάνυχτα…
«Η Συμμορία του Μεσονυκτίου», είναι μια συναρπαστική ιστορία γεμάτη χιούμορ, δράση και τρυφερότητα που εξελίσσεται στον πιο απροσδόκητο τόπο με τον πιο αναπάντεχο τρόπο!
Μια ιστορία όπου, με αφορμή τη φιλία πέντε παιδιών, πέντε διαφορετικών κοινωνικά και ταξικά χαρακτήρων, αναδεικνύονται σημαντικά σύγχρονα αλλά και διαχρονικά θέματα όπως η σημασία της αλληλεγγύης, η αξία της συνεργασίας, η διαφορετικότητα και η αποδοχή, η πολυπολιτισμικότητα, κι ακόμη περισσότερο η ενσυναίσθηση, η αγάπη και η αισιοδοξία.”

Αφίσα παιδικής θεατρικής παράστασης Ραπουνζέλ.png

«Ραπουνζέλ χωρίς παραμύθι», Θέατρο Κάππα

“Η παράσταση με την υπογραφή του Ηλία Καρελλά, συνδυάζει επί σκηνής ηθοποιούς, ζωντανή μουσική και σύγχρονο θέατρο σκιών. Το έργο έχει σκοπό να μας ευαισθητοποιήσει απέναντι στον ρατσισμό, τον πόλεμο, την απομόνωση, τις μαθησιακές δυσκολίες και τη φύση, με τρόπο τόσο συγκινητικό, όσο και διασκεδαστικό, τονίζοντας την ανθρώπινη ανάγκη για επικοινωνία. ”

Εγγραφείτε στο brainy και βρείτε προτάσεις Χριστουγεννιάτικων βιβλίων που αγαπούν να διαβάζουν μικροί και μεγάλοι!

Αξίζει να διαβάσεις
Άρθρα | 20 Ιουλίου 2023

To διαδίκτυο στην εφηβεία

Άρθρα | 11 Ιουλίου 2023

Η ιστορία της Google