Άρθρα
08 Δεκεμβρίου 2023

Ο χριστουγεννιάτικος γύρος του κόσμου!

brainy team

Επιμέλεια

Εγγραφείτε στο brainy και βρείτε προτάσεις διασκέδασης και συμβουλές ψυχολογίας, που θα κάνουν αρμονική και πιο όμορφη την καθημερινή επικοινωνία με τα παιδιά σας!

Τα Χριστούγεννα είναι η πιο όμορφη γιορτή του χρόνου! Μια γιορτή που μας γεμίζει χαρά και αισιοδοξία! Γεμάτη θαλπωρή, δώρα αγάπης και όμορφες στιγμές με τα αγαπημένα μας πρόσωπα!
Τα Χριστούγεννα γιορτάζονται με διαφορετικό τρόπο ανά τον κόσμο.

Γαλλία
Τα Χριστούγεννα στη Γαλλία αποτελούν την εορταστική κορύφωση του έτους. Το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων η οικογένεια συγκεντρώνεται για ένα ολοκληρωμένο χριστουγεννιάτικο δείπνο. Ο Père Noël, ο πατέρας των Χριστουγέννων, ο κατά τους Γάλλους Άγιος Βασίλης, δίνει τα δώρα του στις 24 Δεκεμβρίου.
Μεγάλη σημασία στους εορτασμούς των Χριστουγέννων έχουν οι γαστρονομικές απολαύσεις. Το παραδοσιακό εορταστικό τραπέζι, το «Reveillon» (ρεβεγιόν) αποτελείται προπαντός από θαλασσινά και κυρίως τα στρείδια.

Αγγλία
Τα παιδιά γράφουν γράμμα στον Father Christmas, ρίχνουν το γράμμα μέσα στο τζάκι ώστε ο καπνός να το πάρει μαζί του και από την καμινάδα να το οδηγήσει στον Βόρειο Πόλο. Την Παραμονή των Χριστουγέννων κρεμούν τα καλτσάκια τους, Christmas Socks, στο τζάκι ή στα πόδια του κρεβατιού για να τα βρουν γεμάτα με μικρά δωράκια όταν ξυπνήσουν το πρωί.
Στην ύπαιθρο, μπορεί κανείς να δει κανείς μίμους να εκτελούν χριστουγεννιάτικη παντομίμα και να τραγουδούν τα κάλαντα, τριγυρίζοντας στους δρόμους.
Φυσικά, την τιμητική στο εορταστικό χριστουγεννιάτικο τραπέζι έχει η γαλοπούλα, η κρεατόπιτα και η χριστουγεννιάτικη πουτίγκα για καλή τύχη.

Βέλγιο
Το Βέλγιο μπαίνει στο πνεύμα των Χριστουγέννων από νωρίς με την ημέρα του Sinterklaas και με τον πολύτιμο βοηθό του Zwarte Piet που μοιράζει τα δώρα από σπίτι σε σπίτι. Τα παιδιά κρεμάνε τις κάλτσες των δώρων στο τζάκι και αφήνουν σανό και ζάχαρη για το άλογο του Sinterklaas. Ο Sinterklaas είναι ο Santa Claus ή αλλιώς ο Άι Βασίλης.

Δανία
Στη Δανία την περίοδο πριν από τα Χριστούγεννα φτιάχνονται πολλά χειροποίητα στολίδια για τη διακόσμηση των σπιτιών. Οι περισσότερες οικογένειες φτιάχνουν μόνες τους το παραδοσιακό αλεξανδρινό στεφάνι με τέσσερα κεριά που συμβολίζουν τις τέσσερις Κυριακές μέχρι την ημέρα των Χριστουγέννων.
Εκτός από το στεφάνι για τη σύνθεση του οποίου χρησιμοποιούνται μικρά κόκκινα ή μπεζ Αλεξανδρινά, κλαδιά και λαμπερά στολίδια, υπάρχει και το «έθιμο του κεριού» που είναι ιδιαίτερα αγαπητό στα παιδιά και χρησιμεύει σαν ημερολόγιο. Κάθε παιδί έχει ένα κερί το οποίο χωρίζεται με οριζόντιες γραμμές ή νούμερα στις μέρες που αντιστοιχούν μέχρι τα Χριστούγεννα. Κάθε μέρα το κερί ανάβεται μέχρι να πλησιάσει η επόμενη γραμμή. Έτσι φθάνει η μέρα που θα πάρει και το δώρο του.
Η παραμονή των Χριστουγέννων γιορτάζεται με το παραδοσιακό τραπέζι μεταξύ των συγγενών. Ένα μεγάλο αμύγδαλο κρύβεται μέσα στο δανέζικο γλυκό. Ο τυχερός που θα το βρει ανταμείβεται με το λεγόμενο «δώρο του αμύγδαλου».

Ισπανία
Η παραμονή των Χριστουγέννων ή αλλιώς Noche Buena είναι το βράδυ που μαζεύεται όλη η οικογένεια. Ο διάσημος πετεινός Misa del Gallo υπενθυμίζει τον αλέκτορα που σύμφωνα με τη παράδοση, ήταν ο πρώτος που ανακοίνωσε το χαρμόσυνο μήνυμα της Γέννησης του Ιησού. Στις 5 Ιανουαρίου στη διάρκεια μιας μεγάλης παρέλασης που ονομάζεται «Cabalgata de Reyes», άνθρωποι ντυμένοι σαν τους Τρεις Μάγους και άλλες μορφές της θρησκείας πετάνε γλυκά στα παιδιά. Η εορταστική περίοδος ολοκληρώνεται στις 6 Ιανουαρίου την μέρα των Θεοφανίων κατά τη διάρκεια της οποίας οι Τρεις Μάγοι φέρνουν τα δώρα στα παιδιά, πάντα σύμφωνα με την παράδοση.

Γερμανία
Στη Γερμανία το διάστημα που προηγείται των Χριστουγέννων είναι πολύ σημαντικό. Για τις οικογένειες τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα, το χριστουγεννιάτικο κέικ αποτελούν τα παραδοσιακά έθιμα της περιόδου. Παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο φαγητό είναι η ψητή χήνα (Weihnachtsgans) με κόκκινο λάχανο (Rotkohl) και μπαλάκια από τριμμένη πατάτα (Klösse). Άλλα παραδοσιακά φαγητά είναι η πέστροφα και ο κυπρίνος.
Σε όλα τα σχολεία, από το νηπιαγωγείο ως το γυμνάσιο, γίνεται Χριστουγεννιάτικη εορτή με θεατρική παράσταση, ενώ τα παιδιά ανταλλάζουν δώρα. Το έθιμο αυτό ονομάζεται Wichteln και είναι αγαπητό και στις Χριστουγεννιάτικες γιορτές των μεγάλων.
Αμέσως μετά τα Χριστούγεννα συναντάμε το έθιμο των τριών μάγων. Από τις 27 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου, παιδάκια που είναι ντυμένα τρεις μάγοι πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούν. Όποιος ανοίξει την πόρτα τους δωρίζει γλυκά και ξηρούς καρπούς, ενώ δίνει λεφτά για τον έρανο που κάνουν.

Πολωνία
Στην Πολωνία η περίοδος που προηγείται των Χριστουγέννων είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς νέοι και μεγάλοι απέχουν συνειδητά από πειρασμούς (κυρίως από γλυκά) στη προσπάθειά τους να έχουν εσωτερική γαλήνη και αρμονία.
Την παραμονή των Χριστουγέννων θεωρείται η πιο σημαντική ημέρα των εορτών. Μόλις το πρώτο αστέρι εμφανισθεί στον ουρανό η εορτή μπορεί να ξεκινήσει. Η έναρξη της εορτής γίνεται με το μοίρασμα του χριστουγεννιάτικου μπισκότου, ως ένδειξη αγάπης και συμφιλίωσης που συνοδεύεται με την ανταλλαγή θερμών ευχών.
Στο τραπέζι υπάρχει πάντα και ένα πιάτο άδειο σε περίπτωση που κάποιος επισκέπτης εμφανιστεί αναπάντεχα. Τα δώρα τοποθετούνται κάτω από το δένδρο των Χριστουγέννων και προσφέρονται από τον νεαρότερο σε ηλικία.

Ρουμανία
Το βράδυ της 5ης Δεκεμβρίου τα παιδιά στη Ρουμανία βγάζουν έξω τα παπούτσια τους και έρχεται την ερχόμενη μέρα ο Άγιος Νικόλαος μαζί με τα ξωτικά του και τα παπούτσια των καλών παιδιών τα γεμίζει με γλυκά και δώρα ενώ των κακών παιδιών με κάρβουνα και βέργες (για να τους δείρουν).

Ρωσία
Στην Ρωσία, έχουν το χριστουγεννιάτικο έθιμο, να ντύνουν μία νεαρή κοπέλα στα λευκά για να παραστήσει την Παναγία. Στις 6 Ιανουαρίου, πολλές περιοχές της Ρωσίας με ορθόδοξους χριστιανούς, βασισμένοι στο Ιουλιανό ημερολόγιο, γιορτάζουν την παραμονή των Χριστουγέννων, γνωστή και ως «Σοτσέλνικ».
Νηστεύουν την παραμονή των Χριστουγέννων, μέχρι να εμφανιστεί το πρώτο αστέρι στον ουρανό. Αφότου γίνει αυτό, τρώνε «sochivo» ή αλλιώς «kutia». Ένα φαγητό από σιτάρι ή ρύζι που σερβίρεται με μέλι, παπαρουνόσπορους, φρούτα -κυρίως αποξηραμένα- και ψιλοκομμένα καρύδια. Το «kutia» τρώγεται συνήθως μέσα από ένα κοινό μπολ, και δεν μοιράζεται σε ξεχωριστά πιάτα. Με την πράξη αυτή να συμβολίζει την ενότητα.

Η.Π.Α.
Η χριστουγεννιάτικη περίοδος στην Αμερική ξεκινά με την ημέρα των Ευχαριστιών, στις 25 Νοεμβρίου, η οποία έχει τις ρίζες της στον εορτασμό για τη σοδειά που για πολλούς Αμερικανούς είναι η σημαντικότερη εορτή του χρόνου.
Η μέρα ξεκινά με την ανταλλαγή δώρων κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Μετά, σερβίρεται πρωινό παραδοσιακά με pancakes (τηγανίτες) και σιρόπι σφενδάμου. Κατά τη διάρκεια της ημέρας έρχονται φίλοι και συγγενείς για επίσκεψη, και για το καλωσόρισμα σερβίρεται eggnog, ένα γλυκό ποτό από γάλα, κρέμα, ζάχαρη και κρόκο αυγών που απογειώνεται με λίγο ρούμι, μπράντι ή ουίσκι. Συχνά πίνεται επίσης μηλίτης με γεύση κανέλας.

Βραζιλία
Στη Βραζιλία, τα Χριστούγεννα είναι μια από τις πιο σημαντικές γιορτινές μέρες, αποκαλείται «Día de Festas» και εορτάζεται στις 25 Δεκεμβρίου. Ως πρώην πορτογαλική αποικία, έχει διατηρήσει μερικά από τα Χριστουγεννιάτικα έθιμα της Πορτογαλίας. Σ’ αυτές είναι η δημιουργία μίας σκηνής της γέννησης ή «Presepio». Η λέξη Presepio προέρχεται από το «presepium» που σημαίνει το κρεβάτι του άχυρου, στο οποίο ο Ιησούς πρώτα κοιμήθηκε μετά τη γέννηση στη Βηθλεέμ.

Ιαπωνία
Στην Ιαπωνία, το ποσοστό των χριστιανών είναι κάτι λιγότερο από 1%. Αυτό όμως δεν πτοεί τους Γιαπωνέζους από τον εορτασμό των Χριστουγέννων, για εμπορικούς, κυρίως λόγους, αλλά και ως ευκαιρία να βρεθούν με τους φίλους. Tα αρχικά στολίδια των Ιαπώνων ήταν παραδοσιακά χάρτινα ζωάκια και οριγκάμι. Το 2011 στολίστηκε στο κοσμηματοπωλείο Τανάκα ένα δέντρα ύψους 2.4m με 12kg χρυσό. Η αξία του ήταν 2 εκατομμύρια δολάρια!
Τα πρώτα καταγεγραμμένα Χριστούγεννα στην ιαπωνική ιστορία είναι το 1552, όταν ένας ιεραπόστολος τέλεσε την Θεία Λειτουργία. Για 230 χρόνια οι εορτασμοί γίνονταν στα κρυφά από τους λιγοστούς χριστιανούς, ωστόσο το 1875, όταν και επιτράπηκε ξανά, έκανε την εμφάνιση του ο Άγιος Βασίλης! Το 1898 το όνομα του ήταν Santakuro και μέσα στο πέρασμα των χρόνων έγινε robot. Εδώ και περίπου 50 χρόνια είναι παρόμοιος με εκείνον του δυτικού κόσμου.

Εγγραφείτε στο brainy και βρείτε προτάσεις Χριστουγεννιάτικων βιβλίων που αγαπούν να διαβάζουν μικροί και μεγάλοι!

Αξίζει να διαβάσεις
Άρθρα | 09 Ιανουαρίου 2024

Ο αγώνας των καλών βαθμών

Άρθρα | 08 Δεκεμβρίου 2023

Η ιστορία των Χριστουγέννων